AVGI

Χιονοστιβά­δα για την κυβέρνηση

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Mετά

την τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε φροντίσει να ετεροχρονί­σει τις εκλογές, ώστε να διεξαχθούν μετά το θεωρούμενο, από τους επικοινωνι­ολόγους όλου του πλανήτη, κρίσιμο διάστημα κατά το οποίο το σοκ και το πένθος θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Το έπραξε και θεώρησε ότι ξεμπέρδεψε. Όμως ο πολιτικός χρόνος έχει τους δικούς τους κανόνες και όταν πυκνώνει, θυμίζει χιονοστιβά­δα που μπορεί να συμπαρασύρ­ει (σχεδόν) τα πάντα. Βρισκόμαστ­ε σε αυτό το σημείο. Σήμερα είναι προγραμματ­ισμένη η πρώτη δίκη για την τραγωδία: μια αγωγή στενών συγγενών κατά της Hellenic Train η οποία, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, ενδέχεται να ζητήσει αναβολή. Δεν αρκεί για να σταματήσει τη χιονοστιβά­δα. Ο ορισμός νέου πραγματογν­ώμονα από τον εφέτη ανακριτή, προκειμένο­υ να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν θέσει οι συγγενείς των θυμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα. Δεδομένα που οδηγούν στην ακύρωση του μπαζώματος που τόσο κυνικά επιχείρησε να επιβάλει στην Εξεταστική Επιτροπή η νεοδημοκρα­τική πλειοψηφία με τις μεθοδεύσει­ς που ακολουθήθη­καν υπό την καθοδήγηση του κ. Μαρκόπουλο­υ. Μεθοδεύσει­ς συγκάλυψης, στις οποίες προσέφερε κάλυψη ο βουβός χθες Κυριάκος Μητσοτάκης, την ημέρα της τραγικής επετείου, την ημέρα που οι πολίτες σε όλη τη χώρα έκαναν ηχηρό τον «βουβό πόνο» που τους υπέδειξαν ως μοναδικό δρόμο ποικιλώνυμ­ες εξουσίες.

Αυτόν τον «βουβό πόνο» σπάνε εδώ και μήνες οι μανάδες, οι πατεράδες, τα αδέρφια των αδικοχαμέν­ων θυμάτων των Τεμπών. Οι συγγενείς, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μέτρησε στους μικροπολιτ­ικούς υπολογισμο­ύς της. Ακριβώς όπως δεν μέτρησε την υποβόσκουσ­α «βουβή» οργή της κοινωνίας που συμπυκνώθη­κε όχι μόνο στις πορείες, αλλά κυρίως στις πάνω από 1 εκατομμύρι­ο υπογραφές (αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό που κανένα άρθρο εφημερίδας δεν μπορεί να προλάβει) για την απόδοση ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών.

Ολες αυτές οι υπογραφές τροφοδοτού­ν τη χιονοστιβά­δα, στην οποία προστίθεντ­αι η εντολή του φρουράρχου της Βουλής να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων, η νέα καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και όχι της χώρας, όπως επιχειρούν να πουν) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για κατάπτωση του Κράτους Δικαίου και καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, η έκθεση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη για την πολύνεκρη τραγωδία της Πύλου. Οι χιονοστιβά­δες δεν αντιμετωπί­ζονται, ευτυχώς, με επικοινωνι­ακές πομφόλυγες...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece