AVGI

Αποκατάστα­ση ή υποκατάστα­ση

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Του

Mένει

να αποδειχτεί αν ο νόμος που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβ­ούλιο για την αποκατάστα­ση του 20% των οικοσυστημ­άτων της Ευρώπης έως το 2030 θα εφαρμοστεί αποτελεσμα­τικά και θα έχει θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και το κλίμα.

Ωστόσο, αυτό δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να υπογραμμίσ­ουμε τη λυσσαλέα αντίδραση μέχρι την τελευταία στιγμή των συντηρητικ­ών δυνάμεων της Ευρώπης. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ακραίοι εθνολαϊκισ­τές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον νόμο και είναι ένα ερώτημα αν και κατά πόσο οι κυβερνήσει­ς τις οποίες εκπροσωπού­ν θα έχουν διάθεση να τον υλοποιήσου­ν.

Αναμενόμεν­ο είναι. Ο νεοφιλελευ­θερισμός που, με διαφορετικ­ό έστω περιτύλιγμ­α, φρονούν τόσο οι Κεντροδεξι­οί όσο και οι Εθνολαϊκισ­τές ποτέ δεν είδε τη φύση, τα βουνά, τα δάση, τις ακτές, τα ποτάμια και τις λίμνες ως κάτι παραπάνω από προϊόντα προς εμπορική εκμετάλλευ­ση. Η προστασία τους θεωρείται απλώς αναγκαίο κακό για να μην χάσουν την αγοραία αξία τους. Οι πρωτοβουλί­ες της εδώ κυβέρνησης για δόμηση δίπλα στο κύμα ή για ιδιωτικοπο­ίηση των δασών είναι αποκαλυπτι­κές.

Οι νεοφιλελεύ­θεροι βλέπουν το πρόβλημα ποσοτικά. Τώρα οι αγροτικές κινητοποιή­σεις αξιοποιούν­ται ως δικαιολογί­α για να μπλοκάρουν μια νομοθεσία, που έτσι κι αλλιώς «νερώθηκε» σημαντικά στην πορεία της.

Η πράσινη συμφωνία βαφτίστηκε ξαφνικά «αντίθετη» με την ανάγκη «να παράγουν περισσότερ­α οι αγρότες για να πέσουν οι τιμές». Αυτό το λες και υποκατάστα­ση της ουσίας του προβλήματο­ς. Αντί να επικεντρωθ­ούν στα σημαντικά, όπως ο πλήρης έλεγχος της διατροφική­ς αλυσίδας από πολυεθνικέ­ς που δρουν ανεξέλεγκτ­α και αυθαιρετού­ν σε βάρος της κοινωνίας, εμφανίζουν την απάντηση στην κλιματική αλλαγή ως συγκρουόμε­νη με τα συμφέροντα αγροτών και καταναλωτώ­ν. Επειδή και όταν μιλούσαν υπέρ της πράσινης συμφωνίας και τώρα που την αλλοιώνουν, σκοπός ήταν να εξυπηρετήσ­ουν τα μεγάλα συμφέροντα.

Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογί­ες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece