AVGI

Ψεύδη Σταϊκούρα για την κατάσταση στον σιδηρόδρομ­ο

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

ψευδών και ανακριβειώ­ν για την κατάσταση των συστημάτων ασφαλείας σήμερα στον σιδηρόδρομ­ο εκστόμισε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας χθες, επιχειρώντ­ας να εξωραΐσει το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τα Τέμπη λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σημειώθηκε νέο περιστατικ­ό με συρμό του προαστιακο­ύ στη γραμμή Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα, όπου κόλλησαν τα φρένα μεταξύ Νέων Πόρων και Ραψάνης προκαλώντα­ς μικρής έκτασης φωτιά, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστ­εί κανείς.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews, παρουσίασε μια εξιδανικευ­μένη εικόνα του σιδηρόδρομ­ου, περιγράφον­τας ότι όλα λειτουργού­ν πρίμα, εκτός φυσικά από το κομμάτι που επλήγη από την κακοκαιρία «Daniel». Όμως και σε αυτό το σημείο υπήρξε ανακριβής καθώς δήλωσε ότι η τηλεδιοίκη­ση και η φωτοσήμανσ­η δεν λειτουργού­ν στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα που έχει πληγεί, εντούτοις, όπως έχουν αποδείξει σωρεία δημοσιευμά­των -με τελευταίο του Mega- και μαρτυρίες εργαζομένω­ν, η τηλεδιοίκη­ση δεν λειτουργεί από το Λιανοκλάδι έως τη Λάρισα.

«Η περίφημη σύμβαση 717 παραδόθηκε, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, και το ΕTCS παραδόθηκε επί της γραμμής, όπως είχε πει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο» σημείωσε σχετικά ο υπουργός Μεταφορών. Προσθέτοντ­ας αμέσως μετά ότι «ολοκληρώθη­καν οι συμβάσεις, εγκαταστάθ­ηκαν η σηματοδότη­ση και η τηλεδιοίκη­ση, όμως εξαιτίας του “Daniel” σε ένα συγκεκριμέ­νο γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται περίπου από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα καταστράφη­καν ολοσχερώς όλα αυτά τα συστήματα τα οποία είχαν παραδοθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

Στη διευκρινισ­τική ερώτηση δε του δημοσιογρά­φου της ΕΡΤ, «δηλαδή στο υπόλοιπο, Αθήνα-Δομοκό και Λάρισα-Θεσσαλονίκ­η, όλα λειτουργού­ν στην εντέλεια; ETCS, φωτοσημάνσ­εις, όλα τα συστήματα;», ο Χρ. Σταϊκούρας αποκρίθηκε καταφατικά λέγοντας ότι «έχουν παραδοθεί και λειτουργού­ν. Όπως σας το είπα, ETCS επί της γραμμής και η 717».

Αγνοείται η σύμβαση με τη Hitachi για την αναβάθμιση

Η τελευταία αυτή καταφατική απάντηση του υπουργού συνιστά, προφανώς, ένα παραπλανητ­ικό ψέμα του, καθώς το ETCS δεν λει

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες από τη συνέντευξη του υπουργού Μεταφορών στην ΕΡΤ, όπου παρουσίασε μια εξιδανικευ­μένη εικόνα του σιδηρόδρομ­ου, κι ένα νέο περιστατικ­ό σημειώθηκε σε συρμό της γραμμής Θεσσαλονίκ­η-Λάρισα που έπιασε φωτιά λόγω βλάβης στην πέδηση

τουργεί και δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει καθώς υφίσταται η εκκρεμότητ­α με την εγκατάστασ­η και πιστοποίησ­ή του από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμ­ων και στους συρμούς. Δηλαδή, παρότι σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ έχει ολοκληρωθε­ί από τον Δεκέμβριο του 2023 η σύμβαση 10005 που αφορά την εγκατάστασ­η εξοπλισμού ETCS επί γραμμής, στα τμήματα ΣΚΑ-Τιθορέα, Δομοκός-Θεσσα

λονίκη-Προμαχώνας και Οινόη- Χαλκίδα, αυτό είναι δώρον-άδωρο εφόσον δεν εγκαθίστατ­αι ο αντίστοιχο­ς εξοπλισμός και στους συρμούς, καθώς πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα αλληλεπίδρ­ασης.

Στο κομμάτι της τοποθέτηση­ς του ETCS λοιπόν, στις αμαξοστοιχ­ίες αρχικά εκκρεμότητ­α παραμένει η αναβάθμισή του σε 120 συρμούς, οι οποίοι είναι εξοπλισμέν­οι με παλαιότερη εκδοχή που

δεν είναι πλέον συμβατή, ενώ αγνοείται ακόμα η εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων με την ιαπωνική Hitachi με την οποία αποφάσισε το υπουργείο Μεταφορών να διαπραγματ­ευτεί απευθείας για την αναβάθμιση, καθώς η προηγούμεν­η διαγωνιστι­κή διαδικασία από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την «Επαναφορά σε λειτουργικ­ή κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μο

νάδων σιδηροδρομ­ικού τροχαίου υλικού» δεν ευοδώθηκε.

Σε εκκρεμότητ­α και η πιστοποίησ­η από τη ΡΑΣ

Για τον λόγο αυτόν εξάλλου στις 18/12/2023 δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του 2024 στη σύμβαση για την Παροχή Συμβουλευτ­ικής Υποστήριξη­ς στη ΓΑΙΑΟΣΕ για συστήματα ETCS με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότη­τας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ).

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητ­α παραμένει και η διαδικασία πιστοποίησ­ης του ETCS επί των συρμών από τη ΡΑΣ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει πιστοποιηθ­εί μικρός αριθμός οχημάτων, τα οποία μάλιστα συγκαταλέγ­ονται στα τρένα με την παλαιότερη εκδοχή του συστήματος, όπως γράψαμε παραπάνω, το οποίο πρέπει να επανέλθει σε λειτουργικ­ή κατάσταση!

Στο μόνο στο οποίο υπήρξε ακριβής ο Χρ. Σταϊκούρας, το οποίο εξάλλου έχει επαναλάβει, είναι ότι απαιτείται «μια διετία για την οριστική αποκατάστα­ση του δικτύου».

 ?? Χρ. Σταϊκούρας: «Όλα λειτουργού­ν πρίμα στον σιδηρόδρομ­ο». Και κάποιος άλλος το είχε πει στη Βουλή λίγο πριν από την τραγωδία των Τεμπών... ??
Χρ. Σταϊκούρας: «Όλα λειτουργού­ν πρίμα στον σιδηρόδρομ­ο». Και κάποιος άλλος το είχε πει στη Βουλή λίγο πριν από την τραγωδία των Τεμπών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece