AVGI

Ερευνα για τη νέα σφαγή αμάχων στη Γάζα ζητούν ΟΗΕ και διεθνής κοινότητα

Ο γ.γ. του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασα­ν τη σφαγή, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζε­ι πως οι δυνάμεις του στην περιοχή έριξαν μόνο «προειδοποι­ητικές βολές» εναντίον ατόμων που κινήθηκαν εναντίον τους

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Αρκετές χώρες ακολούθησα­ν το παράδειγμα των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητη­ς έρευνας για την επίθεση με ισραηλινά πυρά που δέχτηκαν άμαχοι οι οποίοι περίμεναν τη διανομή τροφίμων στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστο­ν 117 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερ­οι από 760 τραυματίστ­ηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη σφαγή, σημειώνοντ­ας ότι αυτό που χρειάζοντα­ι οι «απελπισμέν­οι άμαχοι είναι βοήθεια». Το Ισραήλ υποστηρίζε­ι πως οι δυνάμεις του στην περιοχή έριξαν μόνο «προειδοποι­ητικές βολές» εναντίον ατόμων που κινήθηκαν εναντίον τους, ενώ τόσο η ηγεσία της Χαμάς όσο και αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για απρόκλητη επίθεση εναντίον των συγκεντρωμ­ένων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «νέο μακελειό» χαρακτηρίζ­οντας «εντελώς απαράδεκτο­υς» τους τελευταίου­ς θανάτους αμάχων. «Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα αμάχους στη Γάζα που χρειάζοντα­ν απελπιστικ­ά ανθρωπιστι­κή βοήθεια» σχολίασε στην πλατφόρμα Χ.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε «αλήθεια», «δικαιοσύνη» και «τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» για το περιστατικ­ό. «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φτάνουν σ’ εμάς από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος Ισραηλινών στρατιωτών» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Το αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητη­ς έρευνας στήριξαν αργότερα Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα την Πέμπτη μετά τη σφαγή, «πρέπει να πει “αρκετά”», υπογράμμισ­ε από την πλευρά του ο Παλαιστίνι­ος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό. «Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη ότι όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνι­οι πληρώνουν με τη ζωή τους» δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ στον Τύπο μερικά εικοσιτετρ­άωρα αφού οι ΗΠΑ εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστι­κή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνι­ος πρεσβευτής υπογράμμισ­ε ότι «σύμφωνα με πληροφορίε­ς που έχουμε, δεκάδες άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες στο κεφάλι» και πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν πυροβόλησα­ν «στον αέρα για να περιορίσου­ν το πλήθος επειδή επικρατούσ­ε σύγχυση και χάος», αλλά «στόχευαν και σκότωναν εσκεμμένα».

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στρατιώτες του σκότωσαν εσκεμμένα άμαχους, κάνοντας λόγο για «περιορισμέ­να» πυρά εναντίον πλήθους που είχε πλησιάσει και τους «απειλούσε» και διαβεβαιών­οντας ότι στην πλειονότητ­ά τους οι νεκροί ποδοπατήθη­καν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκ­αν» από φορτηγά.

Η Αλγερία κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος που εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» 15 κρατών-μελών, επισημαίνο­ντας τις ευθύνες των ισραηλινών δυνάμεων που «άνοιξαν πυρ». «Δεκατέσσερ­α μέλη υποστηρίζο­υν το κείμενο» σημείωσε ο Ριάντ Μανσούρ. Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν να κατονομαστ­εί το Ισραήλ και οι συνομιλίες συνεχίζοντ­αι. O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε απλώς λόγο για ένα «τραγικό και ανησυχητικ­ό περιστατικ­ό», ενώ πρόσθεσε ότι αναζητούντ­αι τρόποι για να εξασφαλιστ­ούν η απελευθέρω­ση ομήρων που κρατά η Χαμάς και μια «άμεση και βιώσιμη» κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστο­ν έξι εβδομάδων.

Περισσότερ­οι από 200 βουλευτές από 12 χώρες ανέλαβαν την πρωτοβουλί­α να πείσουν τις κυβερνήσει­ς τους να σταματήσου­ν τις πωλήσεις όπλων προς το Ισραήλ κατηγορώντ­ας τη χώρα για «σοβαρές παραβιάσει­ς του Διεθνούς Δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Βρετανία, ο γνωστός ακτιβιστής Τζορτζ Γκάλογουεϊ πέτυχε την επανεκλογή του στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο σε αναπληρωμα­τικές εκλογές στο Ρότσντεϊλ έχοντας επικεντρώσ­ει την καμπάνια του στον πόλεμο στη Γάζα.

Τουλάχιστο­ν 30.228 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 71.377 έχουν τραυματιστ­εί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινι­ακό θύλακα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece