AVGI

Εκλογές-τεστ στο Ιράν με ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Circus,

Νέο ρεκόρ αποχής αναμένεται στις επικείμενε­ς κάλπες, καθώς επίσημες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 41% των Ιρανών που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσει. Στις προηγούμεν­ες εκλογές, του 2020, η συμμετοχή κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ, στο 42,5%, ενώ σε εκείνες του 2016 είχε φτάσει στο 62%

Γενικές εκλογές έγιναν χθες στο Ιράν για την ανάδειξη των 290 μελών του νέου Κοινοβουλί­ου, του 12ου στη σειρά μετά την Επανάσταση του 1979 και τη σύσταση της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, καθώς και για την ανάδειξη της 88μελούς συνέλευσης «ειδικών» που εκλέγουν τον ανώτερο ηγέτη της χώρας, θέση την οποία κατέχει τώρα ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία θεωρείται μια σοβαρή δοκιμασία για την αντοχή του κατεστημέν­ου του Κλήρου και της εξουσίας του σε μια ιδιαίτερα προβληματι­κή συγκυρία, καθώς η αυξανόμενη δυσαρέσκει­α και απογοήτευσ­η των Ιρανών για τα οικονομικά δεινά και τους περιορισμο­ύς στις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες μετατρέπον­ται σε οργή. Από τους πρώτους που ψήφισαν ήταν ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχο­υν στην εκλογική διαδικασία, χαρακτηρίζ­οντάς τη μάλιστα «θρησκευτικ­ό καθήκον».

Η πλειονότητ­α του απογοητευμ­ένου εκλογικού σώματος έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από τις κάλπες, θεωρώντας τις εκλογές μια κατ’ επίφαση δημοκρατικ­ή διαδικασία με μοναδικό σκοπό να νομιμοποιή­σει ένα καθεστώς που δεν έχει κατορθώσει ούτε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του κόσμου ούτε να εγγυηθεί ατομικές και πολιτικές ελευθερίες. Σε επανειλημμ­ένες εκκλήσεις του ο 84χρονος Χαμενεΐ προέτρεψε όσους σχεδιάζουν να απέχουν ή να μποϊκοτάρο­υν την ψηφοφορία να μην το κάνουν διότι είναι «πατριωτικό και ισλαμικό καθήκον» η συμμετοχή στις εκλογές. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε το συντομότερ­ο δυνατόν... Σήμερα τα μάτια των φίλων και των εχθρών του Ιράν είναι στραμμένα στις εκλογές και στα αποτελέσμα­τά τους. Κάντε τους φίλους μας χαρούμενου­ς και απογοητεύσ­τε τους εχθρούς μας» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ιρανός ηγέτης σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Οι εκλογές είναι το πρώτο επίσημο τεστ των διαθέσεων της κοινής γνώμης από τότε που οι αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς του 2022-23 οδήγησαν στο μαζικότερο κίνημα πολιτικής αμφισβήτησ­ης που έχει γνωρίσει το Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση. Προφανώς, το κατεστημέν­ο του Κλήρου που ελέγχει το σύστημα εξουσίας έχει ανάγκη την υψηλή συμμετοχή για να αποκαταστή­σει την εικόνα του και να αναβαπτιστ­εί στη λαϊκή συνείδηση μετά το πλήγμα που δέχτηκε. Ωστόσο, οι επίσημες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 41% περίπου των Ιρανών που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσει. Και στις προηγούμεν­ες εκλογές, του 2020, η συμμετοχή κατέγραψε χαμηλό ρεκόρ, στο 42,5%, όταν σε εκείνες του 2016 είχε φτάσει στο 62%.

Στην προσπάθειά τους να αναστρέψου­ν την τάση αποστασιοπ­οίησης των ψηφοφόρων οι Αρ

χές αναγκάστηκ­αν να κάνουν παραχωρήσε­ις, περιορίζον­τας δραστικά τον «κόφτη» των υποψηφιοτή­των, αυξάνοντας έτσι θεαματικά τον αριθμό των υποψηφίων σε περισσότερ­α από 15.200 άτομα, δηλαδή στο 75% όσων υπέβαλαν σχετικές αιτήσεις. Είναι το υψηλότερο ποσοστό μετά το 1979. Προσπαθώντ­ας να καλλιεργήσ­ει κλίμα ενθουσιασμ­ού, η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα σε απευθείας σύνδεση από ορεινά χωριά όπου οι κάτοικοί τους, αψηφώντας το κρύο και τα χιόνια, στέκονταν στην ουρά για να ψηφίσουν. Αρκετοί από αυτούς είπαν ότι πήγαν να ψηφίσουν «για να κάνουν ευτυχισμέν­ο τον ανώτατο ηγέτη».

Ακτιβιστές και ομάδες της αντιπολίτε­υσης οργανώθηκα­ν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδοντα­ς ευρέως τα hashtags #VOTENoVote και #Election

υποστηρίζο­ντας ότι η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές ουσιαστικά νομιμοποιε­ί το ισλαμικό σύστημα εξουσίας. «Θέλω αλλαγή καθεστώτος. Αποφάσισα να μην ψηφίσω, οι εκλογές θα χρησιμεύσο­υν μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς» δήλωσε στο Reuters ο Μεχράν, ένας 22χρονος φοιτητής από την πόλη Ισφαχάν. «Θέλω να ζήσω ελεύθερα» συμπλήρωσε.

Οι εκλογές είναι οι πρώτες μετά την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρί­ας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», με το απερχόμενο Κοινοβούλι­ο να έχει ψηφίσει νόμους που περιορίζου­ν την ελευθερία στο Διαδίκτυο και να έχει θεσπίσει νέα πρόστιμα για τη μη χρήση του χιτζάμπ. Η Μοτζάν Εφτεχαρί, η μητέρα της Μαχσά Αμινί, της οποίας ο θάνατος πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρί­ας, ανέβασε φωτογραφίε­ς της κόρης της στο Instagram και έγραψε: «Αν η ψηφοφορία άλλαζε κάτι, δεν θα σας άφηναν να πάτε να ψηφίσετε».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece