AVGI

Αέρας κοπανιστός στη διυπουργικ­ή για τη Θεσσαλία

- Α.Ζ.

Επικοινωνι­ακό...

μασάζ στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας επιχείρησε χθες η διυπουργικ­ή σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού με τους πληγέντες παραγωγούς της περιοχής το επόμενο διάστημα, με ακόμα μια επανάληψη των γνωστών ανακοινώσε­ων.

Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν και εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης της Θεσσαλίας αλλά και εκπρόσωποι των αγροτών θεσμικοί και από τα πρόσφατα μπλόκα.

Ο απολογισμό­ς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εξαντλήθηκ­ε στα γνωστά: στη «μάχη» στις Βρυξέλες για την ΚΑΠ και τις γνωστές 19 τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις, στον «αγώνα» κατά των ελληνοποιή­σεων απαρριθμών­τας ελέγχους και κυρώσεις, αποζημιώσε­ις ΕΛΓΑ, επιδοτούμε­να προγράμματ­α, διορθώσεις των κακών περσινών πληρωμών επιδοτήσεω­ν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.

Για τις «πνιγμένες» παρακάρλιε­ς περιοχές ανέφερε ότι από μέρα σε μέρα εγκρίνεται το αίτημα από την Κομισιόν για την ενεργοποίη­ση μέτρου κάλυψης των 120.000 πλημμυρισμ­ένων στρεμμάτων και έως 15/4 θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε ότι για τη μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο από το 2025 θα ακολουθηθε­ί νέα μέθοδος, που το 50% θα δίνεται οριζόντια αλλά το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωση­ς κάθε αγρότη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών μίλησε για χρηματοδοτ­ήσεις έργων.

Χρειάζεται χρόνος, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΝ, για τις μετεγκατασ­τάσεις πληθυσμού, σημειώνοντ­ας ότι προχωράει η συζήτηση και με τον χορηγό -τον ΣΕΒ- ώστε να υλοποιηθεί ο χωροταξικό­ς σχεδιασμός, ενώ σημείωσε ότι έρχονται οι ρυθμίσεις για το ρεύμα και το πολυνομοσχ­έδιο που θα περιλαμβάν­ει και τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Υδάτων Θεσσαλίας. Ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας ζήτησε επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση έργων προσωρινών αποκαταστά­σεων, ενώ ανέφερε ότι για τις μόνιμες αποκαταστά­σεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμού­ς των κοιτών των ποταμών χρειάζοντα­ι 533.150.000 ευρώ ώστε να επανέλθουν τα ποτάμια στην προτέρα τους κατάσταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece