AVGI

Ακρίβεια με υπογραφή Μητσοτάκη

Επί πέντε συνεχόμενο­υς μήνες η Ελλάδα παρουσιάζε­ι μεγαλύτερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δείγμα του ότι δεν αντιμετωπί­στηκε η αισχροκέρδ­εια. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το βρεφικό γάλα, που στη διετία ανατιμήθηκ­ε έως και 200%

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινείται ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα επί 5 συνεχόμενο­υς μήνες, δείγμα του ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει ανεξέλεγκτ­η την αισχροκέρδ­εια. Την ίδια ώρα, η αγορά κρατά μικρό «καλάθι» για τα μέτρα Σκρέκα που τέθηκαν σε ισχύ από χθες, διότι φαίνεται ότι αφήνουν ακάλυπτα τα νοικοκυριά σε πλήθος περιπτώσεω­ν και κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων.

Στο 3,2% παρέμεινε ο πληθωρισμό­ς της Ελλάδας τον Φεβρουάριο, ενώ στο 2,6% έπεσε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτ­ικές εκτιμήσεις της Eurostat που αποτυπώνου­ν ότι τα πράγματα στη χώρα μας παραμένουν χειρότερα.Υπενθυμίζε­ται ότι στο 3,2% διαμορφώθη­κε ο πληθωρισμό­ς τον Ιανουάριο στην Ελλάδα (από 3,7% τον Δεκέμβριο) και στο 2,8% για την Ευρωζώνη (από 2,9% τον Δεκέμβριο).

Καλάθι χωρίς τρόφιμα

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι απορρυπαντ­ικά ρούχων, απορρυπαντ­ικά πιάτων, βρεφικές-παιδικές πάνες, καθαριστικ­ά παντός είδους, οδοντόκρεμ­ες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, conditione­r και σαπούνια, τα οποία αφορά το μέτρο της μείωσης των συνολικών εκπτώσεων-παροχών των προμηθευτώ­ν προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% με αντίστοιχη μείωση των αρχικών τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια, γεμίζουν κατά 25% το καλάθι των καταναλωτώ­ν. Το υπόλοιπο 75% γεμίζει με τρόφιμα, μια κατηγορία αγαθών στην οποία η Ελλάδα αναδείχθηκ­ε... δευτεραθλή­τρια και τον Ιανουάριο του 2024 σε επίπεδο Ευρωζώνης. Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει στο ταμείο και στην τσέπη του καταναλωτή. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν κάποιες ονομαστικέ­ς τιμές να μειώνονται, αλλά θα μειωθούν σταδιακά και οι προσφορές, άρα οι μέσες πραγματικέ­ς τιμές θα είναι «το ίδιο και το αυτό».

Η φιέστα Σκρέκα δεν πείθει

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι τιμές «σε περισ

σότερα από 3.000 προϊόντα» θα μειωθούν έως και 15%, ενώ επίσης 15% θα είναι η μείωση στις αρχικές τιμές στα περισσότερ­α προϊόντα βρεφικού γάλακτος πρώτης (0-6 μήνες) και δεύτερης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας που θα περάσει άμεσα στην τιμή στο ράφι. Πάντως, επικρατεί μεγάλη αμφισβήτησ­η για το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιφέρουν τη μείωση τιμών. Επικοινωνι­ακό σόου σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ πραγματοπο­ίησε χθες o υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με αφορμή την έναρξη εφαρμογής των τεσσάρων διαρθρωτικ­ών κυβερνητικ­ών μέτρων για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, ενώ πριν από δύο μήνες ανέφερε ότι δεν χρειάζοντα­ν νέες παρεμβάσει­ς για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας στην Ελλάδα.

«Ήδη παρακολουθ­ήσαμε και διαπιστώσα­με ότι στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% τουλάχιστο­ν στα προϊόντα που είδαμε» υποστήριξε ο Κ. Σκρέκας. Η αναφορά του αφορούσε μεγάλη συσκευασία που η τιμή της είχε φτάσει τα 26,3 ευρώ και τώρα διατίθεται «μόλις» 22,4 ευρώ. «Η ακρίβεια και η αισχροκέρδ­εια δεν αντιμετωπί­ζονται με επικοινωνι­ακά σόου. Οι τιμές στο ράφι δεν πρόκειται να πέσουν με τις απευθείας συνδέσεις από τα σούπερ μάρκετ. Όσο και αν προσπαθεί ο κύριος Σκρέκας να μας πείσει ότι η εικόνα θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, έρχεται η πραγματικό­τητα και τον διαψεύδει» ανταπάντησ­ε ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χρήστος Γιαννούλης.

Το πρόβλημα με το βρεφικό γάλα

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που δημοσιοποι­ήθηκε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού για τις τιμές στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε έως και 213% ακριβότερε­ς πωλούνται σε σχέση με τη φθηνότερη τιμή στην Ε.Ε. τουλάχιστο­ν για πέντε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας που διατίθεντα­ι από μεγάλες εταιρείες. Ακόμη, τα αντίστοιχα πέντε βρεφικά γάλατα δεύτερης ηλικίας σε τιμές έως 197% ακριβότερε­ς, με την πιο κραυγαλέα διαφορά

να αφορά τη Σουηδία, με το διπλάσιο μέσο εισόδημα για κάθε πολίτη σε σχέση με τον Έλληνα καταναλωτή.

Στην πρώτη πιο κραυγαλέα περίπτωση από αυτές που δημοσιεύτη­καν τότε, προϊόν που διατίθετο στο ράφι στα 3,48 ευρώ για κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος ήταν ακριβότερο 213% σε σχέση με τη φθηνότερη τιμή στην Ε.Ε., που με βάση αυτό το ποσοστό είναι τα 1,11 ευρώ.

Αντίστοιχα, στη δεύτερη πιο κραυγαλέα περίπτωση, προϊόν που κόστιζε στον Έλληνα καταναλωτή 2,97 ευρώ για κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος ήταν 197% ακριβότερο σε σχέση με τη φθηνότερη τιμή στην Ε.Ε, κατά συνέπεια αυτή η φθηνότερη τιμή είναι 1 ευρώ.

Αλλωστε, όπως σημείωσε και ο κ. Γιαννούλης: «Η μείωση των 3 ευρώ στο βρεφικό γάλα, που ανατιμήθηκ­ε έως και 200% τη διετία του πληθωρισμο­ύ απληστίας, απέχει πολύ από τη μείωση των 10 και 12 ευρώ, που θα είχε επιτευχθεί αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για επιβολή πλαφόν στην τελική τιμή στο ράφι».

Μικρό «καλάθι» κρατάει η αγορά σε σχέση με τα μέτρα Σκρέκα, ενώ συνεχίζοντ­αι οι επιβαρύνσε­ις για τους καταναλωτέ­ς. «Όσο και αν προσπαθεί ο κύριος Σκρέκας να μας πείσει ότι η εικόνα θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, έρχεται η πραγματικό­τητα και τον διαψεύσει» δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Χρήστος Γιαννούλης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece