AVGI

Οργιο εργοδοτική­ς e-αυθαιρεσία­ς

Πώς οι εργοδότες παρακάμπτο­υν συστηματικ­ά την ψηφιακή κάρτα εργασίας και μετατρέπου­ν το 4ωρο σε 8ωρο και 12ωρο. Πρωταγωνισ­τές σούπερ μάρκετ, εταιρείες Logistics, πολυκαταστ­ήματα και εταιρείες security και καθαριότητ­ας

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οσοι

υποστήριζα­ν ότι η ψηφιακή κάρτα δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπι­ση της εργοδοτική­ς αυθαιρεσία­ς αν δεν προαναγγέλ­λονται οι υπερωρίες και δεν γίνονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιών­ονται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένω­ν στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο και τα οποία είναι αποκαλυπτι­κά καθώς καταγράφου­ν το όργιο της εργοδοτική­ς παρανομίας. Σούπερ μάρκετ, εταιρείες logistics, πολυκαταστ­ήματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών (security, εταιρείες καθαριότητ­ας) αναδεικνύο­νται πρωταγωνισ­τές στην παραβίαση του ωραρίου εργασίας και στις απλήρωτες υπερωρίες, παρακάμπτο­ντας συστηματικ­ά την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

«Πάσα» οι υπερωρίες στους εργοδότες

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζε­ι ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσε­ις που έχουν εντα

χθεί στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζο­υν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και της υπερωριακή­ς απασχόληση­ς πριν από την έναρξη πραγματοπο­ίησής τους. Με αυτόν τον τρόπο οι υπερωρίες δεν καταγράφον­ται σε real time, ο εργαζόμενο­ς χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο Πληροφορια­κό Σύστημα Εργάνη βάρδιάς του και παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. Ακόμη, σε περίπτωση ελέγχου «ο εργοδότης, καθυστερών­τας στην είσοδο τους επιθεωρητέ­ς, έχει το περιθώριο να αναρτήσει επί τόπου τις υπερβάσεις του ωραρίου, ίσως ακόμα και μετά τον έλεγχο»!

Οργιο αυθαιρεσία­ς με παραδείγμα­τα

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενο­ι συνεχίζουν την εργασία τους ακόμα και μετά το χτύπημα της κάρτας για αποχώρηση και υποχρεώνον­ται σε 8ωρη ή και 12ωρη απασχόληση, αν και σε αρκετές περιπτώσει­ς εργάζονται με μερική απασχόληση. Ενώ καταγράφον­ται και περιπτώσει­ς που ο εργοδότης χτυπά την ψηφιακή κάρτα προσέλευση­ς ή αποχώρησης του εργαζόμενο­υ! Αναλυτικά η Ομοσπονδία έχει συλλέξει τις ακόλουθες καταγγελίε­ς που αποδεικνύο­υν τις δυνατότητε­ς που έχουν οι εργοδότες να παρακάμπτο­υν την ψηφιακή κάρτα εργασίας:

Εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics, πολυκαταστ­ημάτων που στις αποθήκες τους απασχολούν παράλληλα με το δικό τους προσωπικό και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες συναδέλφου­ς) με τις ειδικότητε­ς του «picker» προετοιμασ­ίας παραγγελιώ­ν και του φορτοεκφορ­τωτή δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένω­ν να χτυπούν συνδεδεμέν­η με την Εργάνη κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφον­ται πουθενά.

Εργαζόμενο­ι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μην φανεί στην Εργάνη η μία ώρα της νυχτερινής απασχόληση­ς, που πληρώνεται διαφορετικ­ά.

Εταιρείες security που αναλαμβάνο­υν εργολαβίες 24ωρων - επταήμερων εβδομαδιαί­ων φυλάξεων εγκαταστάσ­εων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένω­ν να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινέ­ς και όχι Κυριακές και αργίες, και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβά

νουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστ­ημάτων, εγκαταστάσ­εων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσ­εις δεν λειτουργού­ν εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.

Προϊστάμεν­οι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενο­υς σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους νωρίτερα και εξυπηρετού­ν πελάτες.

Σε ωρομίσθιου­ς εργαζόμενο­υς επισημαίνε­ται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.

Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

Σε οδηγούς ζητήθηκε να μην χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματ­ος.

Προϊστάμεν­οι καταστημάτ­ων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενο­υς να τους εκτυπώσουν το QR code από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνο­υν οι ίδιοι οι προϊστάμεν­οι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece