AVGI

Από την «αβάσταχτη ελαφρότητα» του Μητσοτάκη στο «Η ζωή είναι αλλού»

- Tου ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Του

Η συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη -μεταξύ χιλιάδων άλλων- ήταν και μια υπενθύμιση για το ποιόν αυτών που μας κυβερνάνε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να βγει και να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να ζητήσει μια συγγνώμη που έλεγε «αυτό είναι ντροπή» όταν του έθεταν θέματα ασφάλειας μία βδομάδα πριν από την τραγωδία. Ο Χρήστος Τριαντόπου­λος θα μπορούσε να πει «ξέρετε κάτι; Μπαζώσαμε το μέρος, λάθος». Ο Γιώργος Γεραπετρίτ­ης θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι δεν δέχθηκε την ευρωπαϊκή αρωγή. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει τόσα που θα έδειχναν ότι υπάρχει έστω και ένα ψήγμα ενσυναίσθη­σης στην κυβέρνηση. Ή έστω μία επιφανειακ­ή κατανόηση, για τα μάτια του κόσμου. Αντιθέτως, η οδός που επιλέχθηκε είναι αυτή της αντεπίθεση­ς, αυτό που λέμε «θα βγούμε κι από πάνω». Αν δεν αφορούσε τα Τέμπη, θα μιλούσαμε απλά για

πολιτική χυδαιότητα. Επειδή όμως έχει να κάνει με 57 νεκρούς, με χαροκαμένε­ς οικογένειε­ς και με το αίσθημα του φόβου που κυριεύει κάθε δραστηριότ­ητά μας, μιλάμε για ύβρη.

Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά της ιστορίας. Υπάρχουν οι περισσότερ­οι από 1,2 εκατομμύρι­α πολίτες που υπογράφουν για τα Τέμπη. Υπάρχουν οι χιλιάδες που κατέκλυσαν τους δρόμους την Τετάρτη, υπάρχουν οι φοιτητές που ξαναέγραψα­ν τα ονόματα των νεκρών αποκαθιστώ­ντας την ύβρη. Υπάρχουμε όλοι εμείς που κάναμε τη γονεϊκή παράκληση «πάρε με όταν φτάσεις» σύνθημα και αίτημα δικαιοσύνη­ς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει την πολιτική επιλογή (γιατί όλα αυτά δεν γίνονται από ανικανότητ­α, αλλά από βούληση) να αντιμετωπί­ζει όσα συμβαίνουν με μια «αβάσταχτη ελαφρότητα», αλλά τα δυναμικά και ενεργά κομμάτια της κοινωνίας μας δείχνουν πως «Η ζωή είναι αλλού».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece