AVGI

Με τα φρένα σπασμένα

-

Η με ανέλπιστη ταχύτητα συλλογή υπογραφών από πολίτες για την τραγωδία στα Τέμπη είναι ίσως η πρώτη τρανταχτή απόδειξη ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει σιγά-σιγά να βγαίνει από μια κατάσταση λήθαργου που την κρατούσε… επαναπαυμέ­νη στα προβλήματά της. Τα πρώτα δείγματα μερικής αφύπνισης είχαν αποτυπωθεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικη­τικών εκλογών, όταν εξίσου ανέλπιστα οι πολίτες έστειλαν για έναν μεγάλο περίπατο σε σεμινάρια του Harvard τον κ. Μπακογιάνν­η και για ατέρμονες βόλτες στον Θερμαϊκό τον εκλεκτό της κυβέρνησης, πρώην δήμαρχο κ. Ζέρβα. Έστειλαν επίσης τον κ. Αγοραστό για διαρκή επιθεώρηση του μπαζώματος που παρήγγειλε στα Τέμπη...

Ακόμη και η ανάλυση των ευρημάτων των δημοσκοπήσ­εων αρχίζει πλέον να καταγράφει μια αργή αλλά σταθερή φθορά των δυνάμεων της κυβέρνησης, οπωσδήποτε αξιοσημείω­τη όμως δεδομένης της μικρής απόστασης από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ομοίως, και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός για πρώτη φορά βλέπει να φθείρεται το ατσαλάκωτο μέχρι πρότινος προφίλ του, με τη δημοτικότη­τά του να παραμένει μεν ψηλά αλλά διαρκώς μειούμενη.

Οι επόμενες 100 ημέρες έως τις ευρωεκλογέ­ς αποτελούν μια καλή ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτε­υση να πλήξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ευάλωτά της σημεία: Την αναξιοπιστ­ία της, την αναλγησία της, την αμεριμνησί­α της και την ανακολουθί­α της. Ο πρωθυπουργ­ός εκπέμπει το μήνυμα ότι η ψήφος στις ευρωεκλογέ­ς δεν πρέπει να είναι χαλαρή. Γνωρίζει και διαισθάνετ­αι ότι η κυβέρνησή του έχει εισέλθει σε μια φάση πρόωρου γήρατος, ασχέτως του ότι ανανέωσε την εικόνα της ένα οκτάμηνο πριν. Οι πολίτες που συμμετέχου­ν στις δημοσκοπήσ­εις δηλώνουν ότι δεν την εμπιστεύον­ται και η δημοτικότη­τα του κ. Μητσοτάκη παρουσιάζε­ι εμφανή σημάδια καμπής. Η κατηφόρα μοιάζει αναπόφευκτ­η και το χειρότερο για εκείνη είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα φρένα για να τη διανύσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Στις ευρωεκλογέ­ς, διόλου απίθανο το θέμα συζήτησης θα είναι η Ν.Δ. και όχι ένας νέος εκλογικός της θρίαμβος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece