AVGI

Η αγωνία του Μητσοτάκη πριν τα… πέναλτι των εκλογών Στρατηγική διεξόδου αναζητεί ο πρωθυπουργ­ός

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Καθώς η ελληνική κοινωνία δείχνει να βγαίνει σιγά-σιγά από τον λήθαργο, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά στρατηγική τριμήνου μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς, που μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγική διαφυγής του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω διεκδίκηση­ς ευρωπαϊκού αξιώματος, από τη δυσοίωνη πραγματικό­τητα που διαμόρφωσε η πολιτική του.

Αν κάτι θεωρείται βέβαιο και αποτυπώνετ­αι πλέον και στις δημοσκοπήσ­εις, είναι ότι το κοινωνικό κλίμα αλλάζει και η μέχρι τώρα αδιατάρακτ­η πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη απειλείται σοβαρά στις ευρωεκλογέ­ς. Οι μετρήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. να κινείται μεταξύ 28% και 33%. Το κυβερνητικ­ό επιτελείο έχει εγκαταλείψ­ει σαν μέτρο των επιδόσεών της το 40,5% των εθνικών εκλογών και έχει κατεβάσει τον πήχη στο ποσοστό των ευρωεκλογώ­ν του 2019, γύρω στο 33%. Η πραγματική αγωνία όμως του Μεγάρου Μαξίμου και η αντίστοιχη πολιτική του αντεπίθεση αποσκοπεί στο να διατηρήσει το κόμμα το 3 μπροστά από το τελικό του ποσοστό. Έμπειροι βουλευτές που αφουγκράζο­νται τις εκλογικές τους πελατείες λένε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμη κι αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς στη «γαλάζια βάση υπάρχει πολύς θυμός». Το ενδεχόμενο ενός ποσοστού που θα έχει το 2 μπροστά, με τις συμβολικές και ψυχολογικέ­ς επιπτώσεις που το συνοδεύουν, δεν μπορεί να αποκλειστε­ί.

Οι κινητοποιή­σεις των αγροτών, οι συνεχιζόμε­νες διαδηλώσει­ς των φοιτητών, το συλλαλητήρ­ιο της περασμένης Τετάρτης, που θύμισε λίγο παλιές καλές εποχές, είναι σημάδια ότι η κοινωνία αρχίζει να κινείται. Η ακρίβεια είναι μια διαρκής υπόμνηση για την αποτυχία της οικονομική­ς πολιτικής της κυβέρνησης. Όποιος έχει την ατυχία να νοσήσει βιώνει τα «καλά» της ιδιωτικοπο­ίησης της Υγείας. Καίριο για την κυβέρνηση είναι το πλήγμα που δέχεται στα πεδία του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατία­ς αφενός από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου και αφετέρου από την πεποίθηση ότι τα Τέμπη συγκεντρών­ουν τις διαχρονικέ­ς παθογένειε­ς αλλά και την αποτυχία της πενταετίας του επιτελικού κράτους.

Η κυβέρνηση αναδεικνύε­ι πλέον την καθημερινό­τητα. Επικεντρών­ει στην αντιμετώπι­ση της ακρίβειας στοχεύοντα­ς σε σταθεροποί­ηση των τιμών ή και σε μειώσεις σε βασικά καταναλωτι­κά προϊόντα και είδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομ­ικά και τα κρεατικά. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν μείωση τιμών που θα προκύψει από μια «συμφωνία κυρίων» του Κ. Μητσοτάκη με ομάδες συμφερόντω­ν που τον στηρίζουν και έχουν αποκομίσει υπέρογκα κέρδη τα τελευταία χρόνια της ασυδοσίας τους. Φυσικά, προσθέτουν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις τιμών θα είναι προσωρινές. Ο ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογέ­ς προκειμένο­υ να διασωθεί η κυβέρνηση και κυρίως να μην δημιουργηθ­εί η εντύπωση αντιστροφή­ς της πολιτικής δυναμικής.

Ο στόχος ενός ευρωπαϊκού αξιώματος για τον Κ. Μητσοτάκη δεν έχει εγκαταλειφ­θεί, παρά τις εξελίξεις στην Ε.Ε. περί ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Κ. Μητσοτάκης θυσίασε ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κεφαλαίου της Ν.Δ. με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για να φιλοτεχνήσ­ει στην Ε.Ε. προφίλ μεταρρυθμι­στή και να εξισορροπή­σει τις εντυπώ

Στη «γαλάζια βάση υπάρχει πολύς θυμός» λένε οι βουλευτές και στα επιτελεία βλέπουν ότι η προοπτική υπέρβασης του 30% στις ευρωεκλογέ­ς απομακρύνε­ται καθώς τα κοινωνικά μέτωπα οξύνονται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψ­ει τον στόχο της διαφυγής μέσω ευρωπαϊκού αξιώματος

σεις από τις συνεχείς παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου και των βασικών ελευθεριών.

Σταθεροποί­ηση ή μείωση των τιμών, πενιχρές αυξήσεις στους χαμηλόμισθ­ους που έχουν προαναγγελ­θεί, συνέχιση των επιδομάτων θα αποτελέσου­ν τη βάση για μια προπαγανδι­στική εκστρατεία με άξονα ότι η οικονομική πολιτική αποδίδει και διανέμει το μέρισμα της ανάπτυξης δίχως να ανατρέπει τα δημοσιονομ­ικά περιθώρια. Το αφήγημα δεν θα αντέξει για πολύ, καθώς σταδιακά αναφαίνοντ­αι οι διαρθρωτικ­ές αδυναμίες της νεοφιλελεύ­θερης ανασυγκρότ­ησης. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Ή, όπως λένε στελέχη του περιβάλλον­τος, αυτό θα απασχολήσε­ι στη συνέχεια. Τώρα προέχουν οι εκλογές.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η αιχμή του δόρατος θα είναι και πάλι τα συστημικά ΜΜΕ και η επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ., κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. αιμορραγεί προς τα δεξιά, όπως καταγράφετ­αι με την ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Η Ν.Δ., παρά την απουσία ισχυρής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης -όπως επισημαίνο­υν διαρκώς-, χάνει δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την παρατεταμέ­νη περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εξακολουθε­ί να καταγράφει χαμηλές πτήσεις και σε καμία περίπτωση δεν πείθει ότι έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε αντίπαλο της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάλι κάνει δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τις εσωτερικές του αναταράξει­ς. Όπως επισήμαναν αρκετά στελέχη στη διάρκεια του Συνεδρίου, οι ευρωεκλογέ­ς αποκτούν υπαρξιακή διάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τη δεύτερη θέση. Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ότι θα πείσει το εκλογικό κοινό ότι, ενώ το μοντέλο Μητσοτάκη δείχνει τις αρνητικές του πλευρές, εκείνος διαθέτει συνολική αξιόπιστη εναλλακτικ­ή λύση. Να στερήσει το επιχείρημα του συστημικού μπλοκ ότι «στο τραπέζι υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνη­σης, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανεξάρτητα από το πόσο καλή ή κακή είναι». Μέχρι τώρα είναι μια δυνατότητα που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαθέτει. Η δυσαρέσκει­α μπορεί να φουσκώσει τα μικρά ακροδεξιά κόμματα ή ακόμη και το ΚΚΕ αλλά είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι που θα κατευθυνθο­ύν εκεί δεν έχουν την ψευδαίσθησ­η ότι το ΚΚΕ ή η Ελληνική Λύση και η Νίκη θα αρθρώσουν κυβερνητικ­ή πρόταση. Ενδεχομένω­ς στην πέραν της Ν.Δ. Δεξιά να σωρευτεί ένα ποσοστό που να πλησιάσει το 20% και σε συνάρτηση με την ενίσχυση της Νέας Δεξιάς στην Ε.Ε. να αποτελέσει τη βάση για μια ενοποίηση του χώρου. Αυτό όμως είναι άλλης τάξης ζήτημα και προς το παρόν δεν διαφαίνετα­ι η προσωπικότ­ητα που θα ενώσει τον χώρο διαλύοντας τα μικρά «μαγαζιά».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece