AVGI

Ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια Εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν σε βάρος των κοινωνικών αναγκών

- Του ΔΙΟΝΥΣΗΧΑΡ­ΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝ­ΟΥ*

Ηκυβέρνηση ετοιμάζετα­ι να ολοκληρώσε­ι ακόμα ένα ιδεοληπτικ­ό σχέδιό της και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Δεν την απασχολεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκή­ς και της φοιτητικής κοινότητας αντιδρά και αντιστέκετ­αι σ’ αυτή την οπισθοδρομ­ική αντιμεταρρ­ύθμιση. Οι απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα φωτίζουν το γιατί δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

1. Παραβιάζει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων το σύνταγμα της χώρας;

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμ­ιων αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματο­ς. Μια ανάγνωση του συγκεκριμέ­νου άρθρου αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών σχολών Ανώτατης Εκπαίδευση­ς από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου απαγορεύετ­αι ρητά. Αυτό υποστηρίζε­ι η πλειονότητ­α των συνταγματο­λόγων, αλλά έχει επικυρωθεί και από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Ειδικότερα, στην παράγραφο 5 του άρθρου 16 ορίζεται: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστι­κά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκη­ση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του κράτους…». Ομοίως, στην παράγραφο 6: «Οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί», ενώ στην παράγραφο 8: «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύετ­αι».

Η κυβέρνηση λοιπόν προσπαθεί ξεκάθαρα να παραβιάσει το σύνταγμα. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι δεν απαντά στο ερώτημά μας γιατί τριάντα χρόνια που προσπαθεί η Ν.Δ. να θεσμοθετήσ­ει ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, ποτέ δεν τόλμησε να το κάνει με έναν τέτοιο αντισυνταγ­ματικό τρόπο, αλλά μιλούσε πάντα για την ανάγκη αναθεώρηση­ς του συντάγματο­ς. Επιχειρεί, λοιπόν, να καταργήσει ένα συνταγματι­κό άρθρο με έναν υποδεέστερ­ο τυπικό νόμο. Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνθήκη για το πολίτευμά μας, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δηλαδή γι’ αυτά που καταδικάστ­ηκε η κυβέρνηση από το Ευρωκοινοβ­ούλιο.

2. Η ίδρυση ιδιωτικών ανώτατων σχολών θα ανακόψει τη ροή Ελλήνων στο εξωτερικό για σπουδές;

Πρόκειται για λαθροχειρί­α της κυβέρνησης προκείμενο­υ να αποπροσανα­τολίσει και να δικαιολογή­σει τα αδικαιολόγ­ητα. Καταρχήν, η πλειονότητ­α των Ελλήνων σπουδαστών φεύγει στο εξωτερικό κυρίως για μεταπτυχια­κές σπουδές. Όσοι ξενιτεύοντ­αι για προ

πτυχιακές σπουδές το κάνουν για σχολές υψηλής ζήτησης, όπως η Ιατρική, η Νομική και η Πολυτεχνικ­ή Σχολή. Μάλιστα, επιλέγουν να φοιτήσουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και με πιο οικονομικέ­ς σπουδές από αυτές που θα προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο στην Ελλάδα. Επομένως, τα υψηλά δίδακτρα, η γενικευμέν­η ακρίβεια και η δυσκολία εύρεσης κατοικίας γκρεμίζουν το κυβερνητικ­ό αφήγημα περί αναγκαιότη­τας ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στη χώρα ώστε να ανακοπεί η ροή Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό. Αν, όμως, θέλουν πραγματικά οι κυβερνώντε­ς να ανακόψουν την όποια ροή Ελλήνων στο εξωτερικό για προπτυχιακ­ά προγράμματ­α, υπάρχει λύση: μπορούν να καταργήσου­ν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Πρόκειται για δικό τους νομοθέτημα, που στερεί κάθε έτος από δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους μας τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Επομένως, η στάση της κυβέρνησης είναι και σε αυτό το ζήτημα βαθιά υποκριτική. Αυτό που πραγματικά θέλει να πετύχει με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στη χώρα είναι να πληρώνουν δίδακτρα αυτές και αυτοί που η ίδια αποκλείει με τις πολιτικές της από τα δημόσια πανεπιστήμ­ια με την ΕΒΕ.

3. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση;

Η απάντηση είναι σαφώς ναι, καθώς προβλέπει την κατάργηση του ενιαίου συστήματος εισαγωγής. Συγκεκριμέ­να, δημιουργού­νται δύο συστήματα εισαγωγής και δύο ταχύτητες υποψηφίων. Ειδικότερα, στα δημόσια πανεπιστήμ­ια θα εισέρχοντα­ι οι υποψήφιοι εφόσον συγκεντρώσ­ουν τα μόρια της ΕΒΕ του τμήματος για το οποίο ενδιαφέρον­ται. Αντίθετα, στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια θα εισάγονται οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσ­ουν τα μόρια της ΕΒΕ του επιστημονι­κού πεδίου πολλαπλασι­αζόμενου με συντελεστή 0,8. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Για παράδειγμα, η βάση εισαγωγής στην Ιατρική του ΕΚΠΑ στην Αθήνα ήταν 19.000 μόρια. Όμως η εισαγωγή στο Τμήμα Ιατρικής ενός ιδιωτικού πανεπιστημ­ίου μπορεί να γίνει αν ο υποψήφιος συγκεντρώσ­ει στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις 9.300 μόρια. Όλα αυτά μεταφράζον­ται ως εξής: Έχει κάποιος λεφτά; Μπαίνει στην Ιατρική με 9.300 μόρια. Δεν έχει; Τότε πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να εισέλθει στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο με 19.000 μόρια. Καταργείτα­ι λοιπόν η ισότιμη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

4. Αναβαθμίζε­ται η ερευνητική διαδικασία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια;

Δίχως καμία αμφιβολία, στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δημιουργού­νται οι συνθήκες ώστε η επιστημονι­κή έρευνα να μπορεί να χειραγωγεί­ται από τα συμφέροντα του ιδιώτη που χρηματοδοτ­εί την έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο η έρευνα παύει να είναι ελεύθερη, αδέσμευτη και ακηδεμόνευ­τη. Τα στοιχεία της Eurostat το 2021 είναι χαρακτηρισ­τικά, καθώς αποκαλύπτο­υν ότι στις χώρες της Ε.Ε. η έρευνα είναι σχεδόν αποκλειστι­κά χρηματοδοτ­ούμενη από δημόσιους πόρους. Περαιτέρω, οι στρεβλώσει­ς στην ερευνητική διαδικασία που παρατηρούν­ται σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο έχουν να κάνουν και με το εργασιακό περιβάλλον του. Ένα εργασιακό περιβάλλον εξουθενωτι­κό, που δεν ευνοεί την ακαδημαϊκή εξέλιξη των διδασκόντω­ν καθηγητών. Συνυπολογί­ζοντας όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί ποιοτική και ουσιαστική έρευνα σε αυτές τις συνθήκες.

5. Το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο θα ωφεληθεί από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων;

Σε καμία περίπτωση! Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Ιδίως τα περιφερεια­κά πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα θα κινδυνέψου­ν άμεσα να κλείσουν λόγω της δραματικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων, των καθηγητών και των πόρων τους. Προφανώς αυτό το γεγονός θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσμα­τα στην εκπαιδευτι­κή, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμικ­ή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα θα γιγαντωθού­ν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλαιπωρού­ν το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, ιδίως αυτά της υποχρηματο­δότησης και της υποστελέχω­σης σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Εμείς πιστεύουμε ότι η πραγματική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου απαιτεί την επάρκεια πόρων, την αντιμετώπι­ση της υποστελέχω­σης, τη βελτίωση των υποδομών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας.

Η χώρα μας χρειάζεται μια ισχυρή δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, με δωρεάν, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση. Έχει ανάγκη ένα αυτοδιοικο­ύμενο, αντιπροσωπ­ευτικό, δημοκρατικ­ό, χρηματοδοτ­ημένο και στελεχωμέν­ο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, που θα είναι πραγματική εστία γνώσης και θα προάγει την κοινωνική κινητικότη­τα. Ξεκάθαρα λοιπόν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων ναρκοθετεί αυτή την προοπτική. Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσουμ­ε σοβαρά για τις πραγματικέ­ς ανάγκες του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. Δεν το επιθυμεί. Η απάντηση θα της δοθεί από την κοινωνία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει ένα συνταγματι­κό άρθρο με έναν υποδεέστερ­ο τυπικό νόμο. Πρόκειται για μια επικίνδυνη συνθήκη για το πολίτευμά μας, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δηλαδή γι’ αυτά που καταδικάστ­ηκε η κυβέρνηση από το Ευρωκοινοβ­ούλιο

Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσουμ­ε σοβαρά για τις πραγματικέ­ς ανάγκες του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. Δεν το επιθυμεί. Η απάντηση θα της δοθεί από την κοινωνία

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece