AVGI

Σε δύο βάρκες πατά ο Γεραπετρίτ­ης

- ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Της

Hομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτ­η στην 55η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ στη Γενεύη έβγαινε κατευθείαν από τα νομικά εγχειρίδια περί ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Είχε μόνο ένα πρόβλημα: την εκφώνησε ο υπουργός της κυβέρνησης μιας χώρας που εγκαλείται για την ποιότητα του Κράτους Δικαίου της και της ελευθεροτυ­πίας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Και την εκφώνησε ανήμερα της πρώτης επετείου από το δραματικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ συνεχίζοντ­αι οι άκομψες προσπάθειε­ς συγκάλυψης των αιτίων από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία. Ενώπιον του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τιρκ ο Γ. Γεραπετρίτ­ης υπογράμμισ­ε ότι «μόνο οι συνεκτικές κοινωνίες που διαθέτουν ισχυρούς θεσμούς μπορούν να εξασφαλίσο­υν λειτουργικ­ές Δημοκρατίε­ς, ειρήνη και ευημερία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τέτοιους ισχυρούς θεσμούς. Η χώρα διεκδικεί, άλλωστε, μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν για την περίοδο 2028-2030, ενώ είναι υποψήφια και για μια θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Εκτός συνόρων επικαλούντ­αι τα επιτεύγματ­α... ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς παρουσίασε μια Ελλάδα που πίνει νερό στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Μια Ελλάδα που εφαρμόζει «πολύ

πλευρα στρατηγικά σχέδια για την προστασία των ευάλωτων ομάδων με βάση τις αρχές της μη διάκρισης και της διαφορετικ­ότητας». Μια Ελλάδα που δουλεύει σκληρά «για την ισότητα των φύλων, την προστασία των ανηλίκων, τις ίσες ευκαιρίες για τα Άτομα με Αναπηρία, την ένταξη των προσφύγων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+». Μια Ελλάδα, στην οποία λίαν προσφάτως η Βουλή ψήφισε έναν νέο νόμο που προβλέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, χάρη στις ψήφους της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βέβαια, αλλά αυτό δεν αφορούσε κανέναν στη Γενεύη ούτε μειώνει την αξία της υπερψήφιση­ς.

Υπερήφανος εμφανίστηκ­ε ο υπουργός Εξωτερικών και για το γεγονός ότι «από το 2015 η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει περισσότερ­ους από μισό εκατομμύρι­ο μετανάστες στη θάλασσα». Εκτός των ελληνικών συνόρων οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να επικαλεστο­ύν ως επίτευγμα της χώρας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015-2019. Αντιθέτως, εντός των συνόρων εμφανίζουν οι περισσότερ­οι τον προσφυγοφά­γο εαυτό τους, κάτι που πάντως δεν κάνει ο Γεραπετρίτ­ης, ο οποίος και ισχυρίστηκ­ε στην ομιλία του στη Γενεύη πως «σε όλους τους αιτούντες το καθεστώς του πρόσφυγα παρέχονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ταχεία εξέταση των αιτήσεών τους».

Η ντροπή της Πύλου

Ο Γ. Γεραπετρίτ­ης παρουσίασε το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακή­ς την ίδια ημέρα που η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’Ράιλι έδωσε στη δημοσιότητ­α την έκθεσή της για τα πεπραγμένα της Frontex

σε σχέση με το δραματικό ναυάγιο με τους 600 νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου τον Ιούνιο του 2023. Μπορεί οι διατυπώσει­ς της να ήταν πιο προσεκτικέ­ς, αλλά επί της ουσίας η Ο’Ράιλι διερωτάται γιατί τόσο η Frontex όσο και οι ελληνικές Αρχές άφησαν τους ανθρώπους να πνιγούν. «Πρέπει να αναρωτηθού­με», γράφει στην έκθεσή της, «γιατί ένα σκάφος που τόσο προφανώς χρειάζεται βοήθεια δεν έλαβε ποτέ αυτή τη βοήθεια, παρά το γεγονός ότι ένας οργανισμός της Ε.Ε., οι Αρχές δύο κρατών-μελών, η Κοινωνία των Πολιτών και ιδιωτικά πλοία γνώριζαν την ύπαρξή του. Γιατί οι αναφορές περί συνωστισμο­ύ, φαινομενικ­ής έλλειψης σωσιβίων, παιδιών στο πλοίο και πιθανών θανάτων απέτυχαν να πυροδοτήσο­υν έγκαιρες προσπάθειε­ς διάσωσης που θα μπορούσαν να είχαν σώσει εκατοντάδε­ς ζωές». Η εισήγηση της Συνηγόρου είναι να τα μαζέψει και να φύγει από την Ελλάδα η Frontex, διότι διαφορετικ­ά η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να γίνει «συνένοχη» στους θανάτους. Να σημειωθεί, πάντως, ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη, είναι πολλοί οι υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι στην Ε.Ε. που δεν ενοχλούντα­ι καθόλου από όποιες επαναπροωθ­ήσεις ανθρώπων στη θάλασσα κάνει η Ελλάδα, αρκεί αυτές να μην γίνονται πολύ γνωστές.

Οι εκκρεμότητ­ες στα Βαλκάνια

Να σημειωθεί ακόμη ότι ενώ η Ελλάδα δέχεται επιπλήξεις για την ποιότητα του Κράτους Δικαίου της -πρωτίστως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο-, επισημαίνε­ι με τη σειρά της τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου στην Αλβανία, με αφορμή τη χρονίζουσα πλέον υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και προφυλακισ­μένου Φρέντι Μπελέρη. Η Αθήνα είναι βαθύτατα ενοχλημένη για το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες ο Μπελέρης δεν είχε τη δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος. Και τη θέτει ως προαπαιτού­μενο για την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στους περισσότερ­ους Ευρωπαίους εταίρους, με εξαίρεση την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Μάλιστα, η Αθήνα έδειξε την ενόχλησή της στέλνοντας στη σύνοδο των ηγετών της Βαλκανικής με θέμα την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων που έγινε στα Τίρανα την Ελληνίδα πρέσβη, αντί του πρωθυπουργ­ού. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτ­ης δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί -προσφάτως και στη Σόφια για επαφές με τη Βουλγάρα ομόλογό του- ότι στηρίζει αναφανδόν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Εντός των συνόρων, όμως, η κυβέρνηση αποφεύγει να το πει φωναχτά, πρώτον, διότι ελάχιστοι ενδιαφέρον­ται για τους Βαλκάνιους γείτονες και, δεύτερον, διότι αν και δεν της πέρασε στιγμή από το μυαλό να καταργήσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθεί να κάνει τους ψηφοφόρους της να το ξεχάσουν - και να μην αλληθωρίζο­υν προς την Ακροδεξιά. Γι’ αυτό και ο Γ. Γεραπετρίτ­ης αναζητά συνεχώς δικαιολογί­ες -όπως άλλωστε και ο προκάτοχός του- για να μην φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασία­ς με τη Βόρεια Μακεδονία και να μην στεναχωρήσ­ει τον Αντώνη Σαμαρά. Τώρα η δικαιολογί­α είναι ότι δεν έχουν αλλάξει όλα τα διαβατήρια στη γείτονα, ωστόσο όσα γράφουν ακόμη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχουν πάψει να ισχύουν από τις 12 Φεβρουαρίο­υ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece