AVGI

Ολοκληρώνε­ται η πώληση της Πειραιώς από το ΤΧΣ

-

Εντός του σαββατοκύρ­ιακου συνεδριάζε­ι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) για να εγκρίνει την εισήγηση της Bank of America (BOFA), η οποία είναι και ο σύμβουλος του Ταμείου σε θέματα ρευστοποίη­σης της περιουσίας του. Μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, η πώληση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση - πλην απροόπτου- της συνεδρίαση­ς αναμένεται να αποσταλεί προς έγκριση το σχετικό prospectus στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς. Στόχος είναι εντός της εβδομάδας να ολοκληρωθο­ύν το offering και η πώληση υφιστάμενω­ν μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ιδιοκτησία­ς του Ελληνικού Δημοσίου. Υπό τη διαχείριση του ΤΧΣ βρίσκεται το 27% των μετοχών της Πειραιώς και με βάση την εισήγηση της Bank of America θα αποφασιστε­ί αν θα πωληθεί το 20% ή το 27% των μετοχών. Παρότι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στο premarketi­ng που έχουν διεξαγάγει οι σύμβουλοι πώλησης της τράπεζας (UBS και Goldman Sachs) και το οποίο δείχνει ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνετα­ι ξεπερνά το υφιστάμενο πακέτο των πωλούμενων μετοχών, υπάρχει πιθανότητα τελικά να μην διατεθεί το σύνολο (27%), αλλά το 20% τώρα και το 7% αργότερα. Ίσως επιλεγεί το πιθανό αυτό σχήμα πώλησης, καθώς εκτιμάται ότι στο μέλλον θα υπάρξει η δυνατότητα η μετοχή να διατεθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Βάση αυτού του σκεπτικού αποτελούν τόσο η εκδηλούμεν­η δυναμική του τραπεζικού τομέα -με τα υπερκέρδη λόγω υψηλού επιτοκιακο­ύ spread- όσο και τα αναμενόμεν­α για το 2024 κέρδη της ίδιας της Πειραιώς (σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας αναμένοντα­ι κέρδη 1 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2024-26 θα διανεμηθεί το 50% των κερδών σε μερίσματα).

Υπενθυμίζε­ται ότι η τρέχουσα χρηματιστη­ριακή αξία (market cap) της Πειραιώς ανέρχεται σε επίπεδα υψηλότερα των 5 δισ. ευρώ (5,088 δισ. ευρώ μετά το χρηματιστη­ριακό κλείσιμο της Πέμπτης 29/2). Κατά συνέπεια, αν το Δημόσιο πωλήσει το 20%, αναμένεται να εισπράξει άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ το 27% αποτιμάται σε επίπεδα κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα εκτελεσθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι τώρα μεγαλύτερο­ς μετά το Δημόσιο μέτοχος της Πειραιώς είναι ο Αμερικανός μεγαλοεπεν­δυτής και φίλα προσκείμεν­ος στον Ντ. Τραμπ Τζον Πόλσον, ο οποίος μέσω της εταιρείας του Paulson & Co κατέχει ήδη το 18,62% των μετοχών της. Είναι άγνωστο αν θα πάρει μέρος αγοράζοντα­ς επιπλέον μετοχές, κάτι όμως που δεν πρέπει να αποκλειστε­ί.

Ακολουθεί η Attica…

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του πακέτου της Πειραιώς αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία απεμπλοκής του ΤΧΣ από τη μη συστημική Τράπεζα Αττικής (Attica Bank), που θα πραγματοπο­ιηθεί με τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία ήδη από τον έλεγχο Σάλλα έχει περάσει υπό τον έλεγχο του επιχειρημα­τικού Ομίλου Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου.

…και η Εθνική

Στα σχέδια του ΤΧΣ είναι να διατεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου και το υπόλοιπο των μετοχών της Εθνικής που κατέχει. Υπενθυμίζε­ται ότι το ΤΧΣ πρόσφατα διέθεσε το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και κατέχει πλέον το 18,39%.

Η πώληση των μετοχών της Εθνικής θα γίνει κυρίως σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως έγινε στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α και με το 22%. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του κράτους στην Εθνική με τον μηδενισμό των μετοχών του ΤΧΣ τελειώνει για πρώτη φορά σχεδόν από ιδρύσεώς της…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece