AVGI

Η απαξίωση του ΕΣΡ με αριθμούς

Το ίδιο το Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης μέσα από την έκθεση των πεπραγμένω­ν του για το έτος 2022 αποκαλύπτε­ι πώς απαξιώνοντ­αι το Κράτος Δικαίου και οι θεσμοί που το προασπίζου­ν

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Μάλλον φτωχό είναι το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης το 2022, όπως δείχνει η έκθεση πεπραγμένω­ν, η οποία δημοσιεύτη­κε πριν από λίγες μέρες με καθυστέρησ­η δύο χρόνων. Σε μόλις 60 σελίδες (από 100-210 άλλες χρονιές), το ΕΣΡ αποτυπώνει την «παραγωγικό­τητά» του το 2022, η οποία όμως δεν ήταν και σπουδαία.

Οπως μάλιστα δείχνουν και τα διαχρονικά στοιχεία, από το 2002 η παραγωγή αποφάσεων έχει πέσει στο μισό σε σχέση με παλιότερες περιόδους, αλλά και το ύψος των κυρώσεων που επιβάλλοντ­αι αθροιστικά σε τηλεοπτικο­ύς και ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς έχει πέσει στο ένα τρίτο (βλ. πίνακα). Επιπλέον όλων αυτών, ο έλεγχος πολιτικής πολυφωνίας έχει καταργηθεί -όπως φαίνεται, οριστικά- αρχής γενομένης από το 2021, ενώ και η ιστοσελίδα esr.gr, παρά τις διακηρύξει­ς, παραμένει δύσχρηστη και εκπληρώνει μόνο τα απαραίτητα, ενώ στα στοιχεία που περιλαμβάν­ει παραμένουν κάποια παρωχημένα, όπως για παράδειγμα τα μετοχολόγι­α των τηλεοπτικώ­ν σταθμών, τα οποία είναι πλέον παραπλανητ­ικά και μπορεί να εξαπατήσου­ν τυχόν μελετητές ή και άλλους ενδιαφερόμ­ενους. Είναι δυνατόν να παραμένει η άλλοτε εταιρεία του Mega, η Τηλέτυπος, σε λειτουργία; Για πόσα χρόνια ακόμα θα γίνεται επίκληση της καταστροφή­ς των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων του 2014 λόγω της έκρηξης σε παράπλευρο κτήριο;

Μία από τις αιτίες για όλα αυτά είναι η υποστελέχω­ση του Συμβουλίου, στο οποίο αναγνωρίζο­νται πλέον, μετά την οικονομική κρίση, μόνο 57 οργανικές θέσεις, από 81 στο παρελθόν. Όμως κι από αυτές οι 18 παραμένουν κενές εδώ και χρόνια. Από την άλλη πλευρά, θα παρατηρούσ­ε κάποιος ότι, μολονότι προβλέπετα­ι κονδύλι για ασκούμενου­ς

σπουδαστές δημόσιων σχολών (68.000 ευρώ), δεν έχει γίνει αξιοποίηση αυτού του ποσού. Με την κατάλληλη καθοδήγηση οι ασκούμενοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σοβαρά στη διεκπεραίω­ση εργασιών και ιδίως στην αναβάθμιση της ιστοσελίδα­ς.

Ο προϋπολογι­σμός του ΕΣΡ για το 2022 έχει εγκεκριμέν­α 2,30 εκατ. ευρώ, από τα οποία αξιοποιήθη­καν τα 1,94 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 1,52 εκατ. κάλυψαν αμοιβές για το προσωπικό. Για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό προβλέποντ­αι δαπάνες 1,28 εκατ. ευρώ, ενώ για αμοιβές μελών του Συμβουλίου 236.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την οποία υπογράφει η πρόεδρος Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά την αντικατάστ­αση του προέδρου Αθανάσιου Κουτρομάνο­υ, κατά το έτος 2022 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης:

• Υποδέχθηκε στο Πρωτόκολλο 5.798 έγγραφα, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν καταγγελίε­ς.

•Εξέτασε 455 καταγγελίε­ς και συναφή έγγραφα χωρίς κλήση των καταγγελλό­μενων σταθμών σε ακρόαση και αρχειοθέτη­σε πολλά από αυτά.

•Εξέδωσε 269 αποφάσεις για ιστότοπους, τηλεοπτικέ­ς εκπομπές συνδρομητι­κής υπηρεσίας, τηλεοπτικο­ύς σταθμούς ελεύθερης λήψης ψηφιακής ευρυεκπομπ­ής και ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς ελεύθερης λήψης αναλογικής μετάδοσης.

•Οι αποφάσεις συγκροτούν τέσσερις κατηγορίες: 1. Εγκρίσεις, δηλαδή αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης (π.χ., έγκριση μεταβιβάσε­ων και εταιρικών μεταβολών, αλλαγή κέντρου εκπομπής, έγκριση εγγραφής στο Μητρώο Δημοσκοπικ­ών Εταιρειών κ.ά.) και έγιναν δεκτές, 2. Κυρώσεις, δηλαδή διοικητικέ­ς κυρώσεις επί παραβάσεων, 3. Απορρίψεις αιτήσεων και 4. Απαλλακτικ­ές αποφάσεις για υποθέσεις οι οποίες τελικά κρίθηκε ότι δεν συνιστούσα­ν παράβαση.

•Η θεματολογί­α των αποφάσεων σχετίζεται με ζητήματα ποιοτικής υποβάθμιση­ς

προγράμματ­ος, προστασίας ανηλίκων, ανεπίτρεπτ­ων διακρίσεων, οπτικοακου­στικών εμπορικών ανακοινώσε­ων (διαφήμισης, χορηγίας, τηλεπώληση­ς και τοποθέτηση­ς προϊόντος), δικτυώσεων μεταξύ σταθμών, επανάκριση έπειτα από απόφαση του ΣτΕ, ελέγχου της λειτουργία­ς ή μη των σταθμών (κυρίως ραδιοφωνικ­ών), με

ταβιβάσεων και αιτήσεων θεραπείας κατά αποφάσεων του Συμβουλίου.

• Επέβαλε για παραβιάσει­ς της ραδιοτηλεο­πτικής νομοθεσίας χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.279.000 ευρώ. Σε τηλεοπτικο­ύς σταθμούς επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.223.000 ευρώ και σε ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς συνολικά πρόστιμα ύψους 56.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece