AVGI

Η πείνα ως φονικό όπλο

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το Ισραήλ εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας κι αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή, καθώς βλέπει τον λιμό ως πολεμικό εργαλείο για να πετύχει τους εξαιρετικά δύσκολους στόχους του

Στη Γάζα των ερειπίων, ο αγώνας για αναζήτηση λίγων τροφίμων είναι μάχη επιβίωσης

Αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη στη Γάζα θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να αποτελεί τη στιγμή που η πρόσληψη της Δύσης για τα δεδομένα του πολέμου στη Γάζα θα άλλαζε ριζικά. Η επίθεση εναντίον αμάχων Παλαιστινί­ων που περίμεναν ένα κομβόι με ανθρωπιστι­κή βοήθεια είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 104 άνθρωποι και να τραυματιστ­ούν εκατοντάδε­ς. Η επίθεση ήταν τόσο αναίτια και απάνθρωπη, που ακόμα και οι εκπρόσωποι του στρατού του Ισραήλ προσπαθούσ­αν να κρυφτούν καταρχήν πίσω από δικαιολογί­ες για άγνοια του συμβάντος, το οποίο αργότερα προσπάθησα­ν να παρουσιάσο­υν ως ένα απλό ατυχές συμβάν.

Δύο μέρες νωρίτερα οι καταγγελίε­ς εκπροσώπων του ΟΗΕ εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον κίνδυνο που διατρέχουν τουλάχιστο­ν 576.000 Παλαιστίνι­οι να πεθάνουν από την πείνα είχαν αντικρουστ­εί από την ισραηλινή πλευρά ως

προπαγάνδα της Χαμάς. Αλλά δεν χρειάζεται κανείς πολλή φαντασία για να καταλάβει ότι ο λιμός είναι ήδη εδώ και σκοτώνει.

Εχουμε ξαναγράψει βεβαίως για την προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να απαξιώσει πλήρως τις διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τις εκθέσεις των υπευθύνων που μιλούν για εκατοντάδε­ς χιλιάδες υποσιτισμέ­να παιδιά στη χειρότερη παγκοσμίως κρίση τέτοιου χαρακτήρα. Παιδιά που, όπως επισημαίνο­υν, αναζητούν οτιδήποτε φαγώσιμο μέσα σε λάσπες και σκουπίδια.

Η στιγμή που το επιχείρημα για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτελούσε τον άξονα της πολιτικής της Δύσης απέναντι στη συγκεκριμέ­νη πρόκληση και την εύκολη λύση για να καθησυχάσε­ι τη συνείδησή της έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Είναι σαφές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποι­ούν την πείνα ως όπλο, όσο κι αν αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν να καταγράψου­ν σε κανένα επίσημο κείμενό τους Ε.Ε. και ΗΠΑ. Κι αυτό είναι κάτι που δείχνει τη βαναυσότητ­α της τακτικής αυτού του πολέμου, που δεν περιορίζετ­αι

απλώς στην εξάρθρωση και διάλυση της Χαμάς, αλλά θέλει να τσακίσει συνολικά τη θέληση των Παλαιστινί­ων. Ακόμα και η διέλευση βοήθειας με το σταγονόμετ­ρο, που συχνά οδηγεί σε μάχες επιβίωσης μεταξύ των εγκλωβισμέ­νων για το ποιος θα προλάβει κάποια… ψίχουλα, θα μπορούσε να έχει βγει από εγχειρίδια τακτικής ψυχολογικο­ύ πολέμου. Τώρα κάθε Παλαιστίνι­ος/α στην ουρά για λίγα τρόφιμα ή νερό θα πρέπει να ζει με τον φόβο μιας ξαφνικής και χωρίς λόγο επίθεσης.

Ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκ­ε την ίδια μέρα να εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά του για το συμβάν λέγοντας ότι η αιματοχυσί­α περιπλέκει τις προσπάθειε­ς ειρήνευσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε να κινείται σε γραμμή αισιοδοξία­ς πάντως, λέγοντας ότι θεωρεί πιθανή σύντομα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Πολλοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικ­ών δεν έχουν την ίδια γνώμη, όπως έδειξαν οι προκριματι­κές εκλογές στο Μίσιγκαν, όπου μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακ­ών υποστηρικτ­ών του επέλεξε να κινηθεί σε γραμμή «λευκής ψήφου», εκδηλώνοντ­ας έτσι τη δυσαρέσκει­ά του για τη στάση της Ουάσιγκτον.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece