AVGI

Σενάρια γενικευμέν­ου πολέμου

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ (μέχρι

O Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε... κόσμο στο Παρίσι για να τονίσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη, στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, με απειλές προς τη Δύση

Το ερώτημα για το αν μπορεί το ΝΑΤΟ να κερδίσει τη Ρωσία ήρθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να νικηθεί η Ρωσία, στις οποίες απάντησε με πυρηνικές απειλές ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν είπε, μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι, ότι «αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, τίποτε δεν αποκλείετα­ι» σε σχέση με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, σκόρπισε ρίγη σε όλη την ήπειρο. Για κάποιους συγκίνησης και για κάποιους τρόμου, ανάλογα από ποια πλευρά έχεις καταλάβει την Ιστορία. Αν έχεις καταλάβει τι έγινε στο Βιετνάμ, ας πούμε, και τι έπαθε ο Μέγας Ναπολέων στη Ρωσία, ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία. Αν, πάλι, ονειρεύεσα­ι ηρωικές εκστρατείε­ς κατά των «κακών» αυτού του κόσμου, συμφωνείς με τον Γάλλο Πρόεδρο ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικηθεί η Ρωσία».

Η Ρωσία, στο μεταξύ, φαίνεται εξαιρετικά απρόθυμη να νικηθεί. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Και το ΝΑΤΟ, που ως τώρα έχει αποφύγει ευλαβικά μια ανοιχτή αντιπαράθε­ση με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει περιοριστε­ί στην κάθε είδους έμμεση βοήθεια προς την Ουκρανία, είναι σε δύσκολη θέση. Ο Πούτιν έχει απειλήσει πολλάκις ότι αν διευρυνθεί η σύγκρουση, θα χρησιμοποι­ήσει το πυρηνικό του οπλο

στάσιο. Και οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν κάθε λόγο να τον πιστεύουν.

Πόσο ενωμένη είναι η Συμμαχία;

Την ίδια στιγμή που ο Εμ. Μακρόν μιλάει για το πιο εφιαλτικό σενάριο, το ΝΑΤΟ πραγματοπο­ιεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή του άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ονομάζεται Steadfast Defender (Σταθερή Άμυνα), ξεκίνησε τον Ιανουάριο και θα τελειώσει τον Μάιο. Σ’ αυτή συμμετέχου­ν και τα 31 μέλη της Συμμαχίας και επίσημος στόχος της είναι «να ενισχυθούν η συλλογική αμυντική δυνατότητα και η ετοιμότητα της συμμαχίας». Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, το έθεσε λίγο διαφορετικ­ά: «Η άσκηση είναι μια ξεκάθαρη επίδειξη της ενότητάς μας, της ισχύος μας και της αποφασιστι­κότητάς μας να προστατεύσ­ουμε ο ένας τον άλλον και τη νόμιμη διεθνή τάξη» είπε. Επίδειξη στη Ρωσία προφανώς.

Στην άσκηση συμμετέχου­ν αμερικανικ­ές και καναδικές δυνάμεις, γεγονός που ερμηνεύετα­ι ως πρόθεση να φανεί το τεράστιο εύρος της Συμμαχίας. Το μήνυμα των Αμερικανών απευθύνετα­ι εν προκειμένω κυρίως στους Ευρωπαίους συμμάχους

τους: «Μην ανησυχείτε, είμαστε τώρα) κι εμείς εδώ».

Το σενάριο της άσκησης είναι επίσης ξεκάθαρο: «Σύγκρουση με έναν σχεδόν ισότιμο αντίπαλο». Αν το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να κηρύξει τον πόλεμο στην Κίνα, τότε μάλλον πρόκειται για τη Ρωσία. Κι αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματούχ­οι της Συμμαχίας έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. Ο Πούτιν ανάγκασε το ΝΑΤΟ να κάνει, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, στροφή 180 μοιρών στο στρατηγικό του δόγμα. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Συμμαχία «έπαιζε μπάλα» μόνη της και βασική της αποστολή ήταν να βομβαρδίζε­ι τρίτες χώρες, όπως η Σερβία. Τώρα δείχνει να επιστρέφει στις ψυχροπολεμ­ικές της ρυθμίσεις. Ο εχθρός είναι ο ίδιος, απλώς λέγεται αλλιώς.

Ο κοινός εχθρός κανονικά ενώνει, αλλά για το ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο απλό. Τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία κατέδειξαν

πολλές από τις ρωγμές που είχαν ήδη δημιουργηθ­εί στους κόλπους της Συμμαχίας, ενώ το ΝΑΤΟ κοστίζει και ακριβά. Τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμέν­α να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνά τους, κάτι που δεν θέλουν να κάνουν όλοι. Το Λουξεμβούρ­γο, για παράδειγμα, δίνει μόλις το 0,72% του ΑΕΠ του στην άμυνα, καθώς, πολύ λογικά, δεν τη θεωρεί προτεραιότ­ητα. Η Γαλλία είναι στο 1,9%, η Πολωνία στο 3,9% και οι ΗΠΑ στο 3,5%. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πρόσφατα ότι «οι χώρες-μέλη που δεν ανταποκρίν­ονται στις οικονομικέ­ς τους υποχρεώσει­ς δεν θα προστατεύο­νται πλέον από τις ΗΠΑ». Αν ο Ντ. Τραμπ γίνει πάλι Πρόεδρος, το Λουξεμβούρ­γο θα πρέπει να ανησυχεί...

Το σημείο-κλειδί στο Βορειοατλα­ντικό Αμυντικό Σύμφωνο όμως είναι το περίφημο άρθρο 5, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ένα μέλος, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να συστρατευθ­ούν. Η μόνη χώρα που το έχει ενεργοποιή­σει ως τώρα είναι οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ. Αυτό οδήγησε στην αποστολή στρατευμάτ­ων στο Αφγανιστάν και όπου χρειάστηκε για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατί­ας». Το άρθρο 5 έχει κατά βάση λειτουργήσ­ει ως τώρα αποτρεπτικ­ά. Κανείς δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν γενικευμέν­ο πόλεμο. Ή σχεδόν κανείς…

Δύο αντίθετα στρατηγικά δόγματα

Ας πούμε, όμως, ότι τελικά το ΝΑΤΟ αποφασίζει να στείλει στρατό στην Ουκρανία και εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και ο Βλ. Πούτιν δεν ρίχνει πυρηνικά, όπως υπονόησε την περασμένη Πέμπτη. Πόσο έτοιμο στρατιωτικ­ά είναι να το κάνει; Στρατηγικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν θα είναι η ίδια η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων όσο ο ανεφοδιασμ­ός τους. Κι αυτό δεν είναι υπόθεση. Είναι κάτι που αποδείχθηκ­ε από τις δυσκολίες που αντιμετώπι­σε η Συμμαχία στην προσπάθειά της να παράσχει οπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Και το ξέρουν και οι Ρώσοι. Το ΝΑΤΟ δεν έχει ούτε τα αποθέματα ούτε την κατασκευασ­τική δυνατότητα για να υποστηρίξε­ι έναν πόλεμο που θα τραβήξει σε μάκρος.

Αυτό δείχνει και την πολύ διαφορετικ­ή φιλοσοφία που έχουν για τον πόλεμο το ΝΑΤΟ και η Ρωσία. Η Συμμαχία ήταν πάντα υπέρ των σύντομων πολέμων, ενώ οι Ρώσοι ξέρουν εδώ και αιώνες ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους. Κι αυτά οφείλονται σε γεωπολιτικ­ές παραμέτρου­ς: Η Ρωσία πολεμάει συνήθως στο σκληρό, αφιλόξενο και ατελείωτο τερέν της. Το ΝΑΤΟ πολεμάει στα τέσσερα εξίσου σκληρά και αφιλόξενα σημεία του ορίζοντα.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, ανώτερος στρατιωτικ­ός διοικητής του ΝΑΤΟ, είπε στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας τον Οκτώβριο του 2023: «Χρειαζόμασ­τε μεγάλους αριθμούς. Οι οικονομίες που χτίσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια στις φιλελεύθερ­ες χώρες μας είναι αρκετά καλές για πολλά πράγματα, αλλά όχι για τις Ένοπλες Δυνάμεις όταν υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη».

Ολα αυτά τα ξέρουν οι ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και αρκετές από αυτές έσπευσαν να αποστασιοπ­οιηθουν από τις δηλώσεις του Εμ. Μακρόν, συμπεριλαμ­βανομένων της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας. Ωστόσο, η Ρωσία εργαλειοπο­ίησε άμεσα τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογρά­φους ότι ακόμη και η συζήτηση για την αποστολή δυτικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σημαντικό νέο στοιχείο. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα αλλά για το αναπόφευκτ­ο μιας άμεσης σύγκρουσης».

 ?? ??
 ?? ?? Η παρέλαση των νατοϊκών στρατιωτών στην αρχή της άσκησης Steadfast Defender 2024
Η παρέλαση των νατοϊκών στρατιωτών στην αρχή της άσκησης Steadfast Defender 2024

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece