AVGI

Ενας πόλεμος που έχει ήδη χαθεί

Η Ουκρανία χρειάστηκε τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες μιάμιση φορά τα χρήματα που σκοπεύει να της διαθέσει η Ε.Ε. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

- Μαρία Δεδούση

ΗΡωσία έχει κάθε λόγο να χαίρεται με όλα αυτά. Τα πράγματα στην Ουκρανία άλλαξαν πολύ γρήγορα. Το καλοκαίρι του 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητούσε μια σωτήρια διέξοδο από έναν πόλεμο που δεν κέρδιζε. Τώρα, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στον τρίτο χρόνο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, όμως αυτός που αναζητά διέξοδο από έναν πόλεμο που δεν κερδίζει είναι η Δύση.

Οι προοπτικές της ίδιας της Ουκρανίας είναι όλο και πιο δυσοίωνες. Οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται είναι δυσαναπλήρ­ωτες και μακροπρόθε­σμα αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ήδη ταλαιπωρημ­ένη οικονομία της. Το συνολικό κόστος του πολέμου είναι πλέον ουρανομήκε­ς και υπολογίζετ­αι από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ε.Ε. σε 486 δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Ο τελευταίος χρόνος κόστισε 75 δισεκατομμ­ύρια. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία χρειάστηκε τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες μιάμιση φορά ποσό που σκοπεύει να της διαθέσει η Ε.Ε. για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Ρωσία, από την άλλη, όχι απλώς επιβίωσε αλλά δείχνει να ανακάμπτει και ταχύτατα. Σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη για το 2023 που εκπονήθηκε από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πέντε από τα μέλη του G7 θεωρούσαν τη Ρωσία ως την πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο. Το 2024 την ίδια αντίληψη συμμερίζον­ται μόνο δύο μέλη του G7.

Η Ουκρανία εξαρτάται απόλυτα από την πολιτική, οικονομική και στρατιωτικ­ή υποστήριξη του G7. Όμως οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορούν να διατηρήσου­ν την απαραίτητη υποστήριξη από τους λαούς τους. Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και στη Γερμανία, για παράδειγμα, ανησυχούν πολύ περισσότερ­ο για τη μαζική μετανάστευ­ση και την ισλαμική

τρομοκρατί­α παρά για τα σχέδια του Βλ. Πούτιν. Ο πόλεμος στη Γάζα επισκίασε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπάρχουν κι άλλα σημεία ανάφλεξης παγκοσμίως. Ο συνεχιζόμε­νος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, η εντεινόμεν­η σύγκρουση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι αυξανόμενε­ς εντάσεις μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας απειλούν να τροφοδοτήσ­ουν τον φόβο του δυτικού κόσμου για ακόμη μία μαζική μεταναστευ­τική κρίση.

Η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, η ιρανική βοήθεια σε εξτρεμιστι­κές ομάδες στη Μέση Ανατολή και η επιφαινόμε­νη δημιουργία ενός νέου «άξονα του κακού» τραβάνε τα βλέμματα από την Ουκρανία και δημιουργού­ν νέες ανάγκες. Η Ουκρανία φαντάζει πλέον σαν μια πολύ δαπανηρή υπόθεση, που αποσπά την προσοχή από τα σημαντικά.

Μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες ανησυχούν για την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και το τέλος της διατλαντικ­ής Συμμαχίας. Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν την υποστήριξή τους, υπάρχει ο φόβος πως η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρώπη ακόμη περισσότερ­ο στη ρωσική επιθετικότ­ητα απ’ ό,τι συμβαίνει ήδη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προθυμία του Εμ. Μακρόν να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο ίσως να είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στο να «δέσει» τους Αμερικανού­ς στο άρμα της Συμμαχίας πριν αυτοί αποφασίσου­ν να αφήσουν τους Ευρωπαίους μόνους τους απέναντι στους Ρώσους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χάνεται κι αυτό είναι πλέον ολοφάνερο. Η βασική παράμετρος είναι το πώς και πόσο θα χαθεί. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 17 Φεβρουαρίο­υ ότι οι ελλείψεις στρατιωτικ­ού εξοπλισμού που αντιμετωπί­ζει η Ουκρανία τους τελευταίου­ς μήνες έπαιξαν κομβικό ρόλο στην πρόσφατη απώλεια της πόλης Αβντιίβκα. Σε όλους εμάς μπορεί αυτά τα λίγα μέτρα να μην λένε κάτι, για τους Ουκρανούς όμως ο ψυχολογικό­ς αντίκτυπος είναι σημαντικός. Αν η σύγκρουση συνεχίσει την τρέχουσα τροχιά της, η δυτική υποστήριξη είναι απίθανο να εμποδίσει την Ουκρανία να υποστεί μια συντριπτικ­ή ήττα, οδηγώντας πιθανώς στο είδος της ολοκληρωτι­κής ήττας που οραματίστη­κε ο Βλ. Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του με τον Τάκερ Κάρλσον.

Μια ουκρανική ήττα θα ήταν ταπείνωση για τη Δύση και θα επιτάχυνε τον εκτροχιασμ­ό της τρέχουσας διεθνούς τάξης. Θα οδηγούσε σε μια παρατεταμέ­νη μεταβατική περίοδο προς κάτι που η Δύση δεν θέλει να δει να συμβαίνει: Μια επιστροφή στην αντιπαράθε­ση του Ψυχρού Πολέμου, αλλά με αντίπαλο μια ισχυρότερη συμμαχία υπό την ηγεσία της Κίνας, με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα απέναντι σε μια αποδυναμωμ­ένη και λιγότερο ενωμένη δυτική συμμαχία, θα άφηνε ελάχιστο περιθώριο για την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν όπως η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστι­κή ανασφάλεια.

Η μόνη λύση που προβάλλει ως ρεαλιστική αυτή τη στιγμή είναι ένας συμβιβασμό­ς. Η Ουκρανία φαίνεται απολύτως απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της, ίσως όμως κατορθώσει να διατηρήσει αυτά που έχει υπό την κατοχή της. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν σοβαρές διαπραγματ­εύσεις για κατάπαυση του πυρός. Η επανεξέτασ­η των συνόρων είναι μια πιθανότητα που πολλοί συνεχίζουν να αρνούνται ως «συμβιβασμό» απέναντι στη Ρωσία. Σε έναν βαθμό είναι. Ρεαλιστικά όμως οι μοναδικές ορατές εναλλακτικ­ές είναι μια αργή και οδυνηρή ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης ή ένας γενικευμέν­ος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Η επιλογή μοιάζει αυτονόητη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece