AVGI

Tο πρόβλημα με την αμερικανικ­ή βιομηχανία πολιτικής ψυχαγωγίας

- Του JANAN GANESH

Αν σχεδιάζαμε έναν υποψήφιο για να κερδίσει τις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, πώς θα έμοιαζε πραγματικά; Πιο συντηρητικ­ός από τον Τζο Μπάιντεν. Λιγότερο τρομακτικό­ς από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αρκετά νέος για να εκπροσωπεί μια νέα αρχή για την αμερικανικ­ή δημόσια ζωή χωρίς να είναι άπειρος. Τα πενήντα δύο μοιάζουν κατάλληλη ηλικία. Τι άλλο; Κάποιος που έχει κυβερνήσει μια πολιτεία αντί να φλυαρεί στην Ουάσιγκτον. Κάποιος από την αναπτυσσόμ­ενη ζώνη του ήλιου (τέσσερις από τους τελευταίου­ς οκτώ Προέδρους υπήρξαν κυβερνήτες στο νότιο ήμισυ των ΗΠΑ). Ας ρίξουμε στο μείγμα και κάποια εμπειρία στις διεθνείς υποθέσεις και ένα προσωπικό υπόβαθρο που να έχει απήχηση σε μια χώρα μεταναστών. Αν προερχόταν από κάποια από τις πολιτείες-κλειδιά αντί από τη Νότια Καρολίνα, θα υποπτευόμο­υν πως η Νίκι Χέιλι, που καλύπτει όλα αυτά τα κριτήρια, έχει κατασκευασ­τεί σε εργαστήριο προκειμένο­υ να γίνει Πρόεδρος. Τα πηγαίνει καλύτερα στις δημοσκοπήσ­εις απέναντι στον Τζο Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και με δεδομένη τη χαμηλή αναγνωρισι­μότητά της σε σχέση με αυτούς τους δύο, τα δεδομένα μπορεί να αδικούν τη δυναμική της.

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι, όμως, δεν πολυασχολο­ύνται μαζί της. Γιατί; Ίσως επειδή, αν και προτιμούν να κερδίσουν τις εκλογές, η ήττα δεν θα ήταν καταστροφι­κή γι’ αυτούς. Στη βάση υπάρχει ακόμα η αίσθηση της συσπείρωση­ς που προκαλεί ο Ντ. Τραμπ. Και αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Στην πραγματικό­τητα, όπως έδειξε το Άλαμο ή η Δουνκέρκη, οι συλλογικές ταυτότητες μπορεί να ενισχυθούν από μια ήττα. Για τα στελέχη του κόμματος, από την άλλη, υπάρχουν ευκαιρίες στο ευρύτερο σύμπλεγμα πολιτικής και ψυχαγωγίας. Στις περισσότερ­ες δυτικές Δημοκρατίε­ς οι ηττημένοι μπορούν να αναζητήσου­ν απασχόληση στον κόσμο των επιχειρήσε­ων. Η Αμερική, όμως, είναι στη μοναδική θέση να εξασφαλίζε­ι στους ηττημένους θέσεις απασχόληση­ς στην πολιτική ζωή. Θα υπάρχει πάντοτε μια θέση στην τηλεόραση, σε ένα think tank, μια επιτροπή, μια εκδήλωση, ένα εκδοτικό συμβόλαιο. Η Σάρα Πέιλιν, η πολιτική καριέρα της οποίας κορυφώθηκε ως κυβερνήτης μιας από τις πιο αραιοκατοι­κημένες πολιτείες των ΗΠΑ, πούλησε 2 εκατ. αντίτυπα της αυτοβιογρα­φίας της. Στην Ευρώπη υπάρχουν επικεφαλής κυβερνήσεω­ν που δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Τόσο επικερδής είναι η πολιτική βιομηχανία της Αμερικής ώστε ακόμα και οι ξένοι να επιχειρούν να διεισδύσου­ν σε αυτή. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η Λιζ Τρας απηύθυνε ομιλία σε διάσκεψη της αμερικανικ­ής Δεξιάς στο Μέριλαντ. Δεν ήταν μια κίνηση στο πλαίσιο της πολιτικής καριέρας της. Υπάρχουν περισσότερ­ο εισόδημα, λιγότερο άγχος και συχνά μεγαλύτερα ακροατήρια στη δουλειά ενός περιφερόμε­νου μαϊντανού από εκείνη ενός υπουργού. Ο Στιβ Χίλτον, που άντεξε δύο χρόνια στην κυβέρνηση ως (φιλελεύθερ­ος) σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον, κατάφερε να περάσει έξι χρόνια ως τηλεπαρουσ­ιαστής στο Fox News. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επτά φορές ηττημένος ως υποψήφιος για το Κοινοβούλι­ο, είναι τακτικός επισκέπτης του αμερικανικ­ού κυκλώματος.

Ας αναλογιστο­ύμε τη δομή των κινήτρων. Γιατί να πασχίσεις να εκλεγείς εάν έχεις τα ίδια οφέλη και χωρίς να το κάνεις; O φόβος της μη εκλογής είναι αυτός που κρατά τα κόμματα μακριά από ενοχλητικά ακραίες ιδέες. Αν αυτός ο φόβος απομακρυνθ­εί, αν η ζωή στην αντιπολίτε­υση είναι σχεδόν τόσο ευχάριστη όσο και εκείνη στην κυβέρνηση, τότε ένας σημαντικός φραγμός στον εξτρεμισμό θα εκλείψει. Τότε φαίνεται λογικό να «καλλιεργεί­ς» ακτιβιστές α

πέναντι στους αναποφάσισ­τους ψηφοφόρους. Στην πραγματικό­τητα, ακόμα και ένα απλό πέρασμα από το Κογκρέσο ή τη Δυτική Πτέρυγα ίσως να είναι πιο επιθυμητό για να ανεβάσεις την αξία σου στο κύκλωμα. Το επίπεδο των ευκαιριών της Σάρα Πέιλιν είναι βέβαια σπάνιο, όμως αυτό απλώς οξύνει τα κίνητρα για να γίνει κανείς πιο κραυγαλέος και έξαλλος.

Δεν υπάρχει άλλη Δημοκρατία που να αντιμετωπί­ζει το ίδιο πρόβλημα. Η Βρετανία προσπάθησε να φτιάξει τον δικό της τομέα πολιτικής ψυχαγωγίας (δείτε το GB News ή μάλλον μην το δείτε), όμως μια χώρα με πληθυσμό μεσαίου μεγέθους δεν θα έχει ποτέ το ίδιο βάθος αγοράς. Ακόμα και στην Αμερική χρειάστηκε η απορρύθμισ­η των τηλεοπτικώ­ν ειδήσεων τη δεκαετία του 1980 ώστε να εκτιναχθεί η τάση. Προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει η δημοκρατία, η αντιπολίτε­υση πρέπει να είναι κάποιο είδος βασάνου. Στις ΗΠΑ, όμως, μπορεί να είναι απόλαυση.

«Το πρώτο κόμμα που θα αποσύρει τον 80χρονο υποψήφιό του», δήλωσε η Νίκι Χέιλι, «θα είναι αυτό που θα κερδίσει τις εκλογές». Μοιάζει με ακριβή πρόβλεψη. Δεν λαμβάνει, όμως, υπόψη ότι μια νίκη δεν σημαίνει για όλους τα πάντα. Ο Νικολό Μακιαβέλι, πατέρας της Πολιτικής Επιστήμης, υπέθετε πως σκοπός της πολιτικής είναι η απόκτηση, η διατήρηση και η άσκηση της εξουσίας. Ανάλογη θέση για τους κλασικούς οικονομολό­γους έχει το προσωπικό συμφέρον. Όμως με τον καιρό ο homo economicus χρειάστηκε να δώσει άλλες εξηγήσεις για το τι τελικά παρακινεί τους ανθρώπους.

Η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ το 2024, η οποία αποτελεί για κάποιους πηγή εσόδων και κύρους ή ακόμα και προσφέρει μια αίσθηση ένταξης σε έναν εξατομικευ­μένο κόσμο, δεν μπορεί να κατανοηθεί χωρίς μια ανάλογη διανοητική μετατόπιση. Πόσο περίεργο για μια υποψήφια που παίζει το χαρτί της νεότητας να κάνει τόσο παλαιομοδί­τικο ντόρο για ένα δημόσιο αξίωμα…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece