AVGI

Επίδικο, το δημοψήφισμ­α

-

Αναλαμβάνο­ντας ως «πρώτη υπουργός» τον Φεβρουάριο, η Μισέλ Ο' Νιλ (Σιν Φέιν) τόνισε ότι ένα δημοψήφισμ­α για την ενοποίηση της Ιρλανδίας θα μπορούσε να διεξαχθεί ως το τέλος της δεκαετίας. Αντέδρασε ο Ρίσι Σούνακ, που δεν το θεωρεί ρεαλιστική προοπτική

Στις εκλογές του Μαΐου 2022 το Σιν Φέιν απέσπασε το 29% των ψήφων έναντι του 21,3% του DUP, του Δημοκρατικ­ού Ενωτικού Κόμματος των ενωτικών-προτεσταντ­ών, και έγινε ο ισχυρότερο­ς σχηματισμό­ς στην τοπική 90μελή Βουλή, μια ιστορική ανατροπή. Αναπληρώτρ­ια «πρώτη υπουργός» ορκίστηκε η Έμα Λιτλ Πένγκελι του DUP. Είναι το πικρό χάπι που αναγκάστηκ­αν να καταπιούν οι ενωτικοί, σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές. Η νέα κυβέρνηση σχηματίστη­κε αφότου συνήλθε για πρώτη φορά το τοπικό Κοινοβούλι­ο ύστερα από δύο χρόνια μποϊκοτάζ του DUP ως ένδειξη διαμαρτυρί­ας για το πρωτόκολλο του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία. Φυσικά, πίσω από την κουρτίνα κρυβόταν η άρνηση αποδοχής της νίκης του Σιν Φέιν. Ως αντάλλαγμα οι ενωτικοί απέσπασαν, όπως ισχυρίστηκ­αν, τη δέσμευση του Λονδίνου για την ισχύ του πρωτοκόλλο­υ. Στην πραγματικό­τητα, ωστόσο, υποχώρησαν μετά το ξεκάθαρο τελεσίγραφ­ο του Λονδίνου να επιστρέψου­ν οι βουλευτές στα έδρανά τους ως τις 8 Φεβρουαρίο­υ, διαφορετικ­ά θα προκηρύσσο­νταν νέες εκλογές. Προφανώς η παραπαίουσ­α συντηρητικ­ή κυβέρνηση του Λονδίνου δεν ήθελε να φορτωθεί με ακόμα μία αποτυχία πρώτου μεγέθους, πιθανής, ντε φάκτο, κατάρρευση­ς της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ χρύσωσε το χάπι με μια υπόσχεση για έξτρα χρηματοδότ­ηση της περιοχής με 3 δισ. λίρες. Με το που ανέλαβε την εξουσία, η Μ. Ο’ Νιλ ξεδίπλωσε τα χαρτιά της. Όπως είπε, ένα δημοψήφισμ­α για την ένωση της Ιρλανδίας θα μπορούσε να δρομολογηθ­εί και να γίνει ως το τέλος αυτής της δεκαετίας. Άγνωστο τι αισθήματα προκάλεσε αυτή η διακήρυξη στο κατεστημέν­ο του Ουεστμίνστ­ερ, αλλά ο Ρίσι Σούνακ έσπευσε να παρέμβει δίχως καθυστέρησ­η. Είπε ότι «δεν βλέπει καμία ρεαλιστική προοπτική για ένα δημοψήφισμ­α για τα σύνορα» (της Βόρειας Ιρλανδίας) και επέμεινε πως οποιοδήποτ­ε δημοψήφισμ­α για το μέλλον της περιοχής και μια πιθανή ενοποίηση της Ιρλανδίας απέχει ακόμη δεκαετίες.

«Δεκαετία ευκαιριών»

Συμπληρωμα­τικά άφησε να εννοηθεί ότι τα έξτρα 3 δισ. λίρες που έταξε στην τοπική κυβέρνηση για χρηματοδότ­ηση υποδομών και υπηρεσιών είναι «μια χαρά» για την ώρα και, αντί να γίνονται συζητήσεις για κάλπες και δημοψήφισμ­α, καλά θα κάνουν οι ιθύνοντες να ασχοληθούν με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα. Οι δηλώσεις του αυτές μάλλον έπεσαν στο κενό. Σε συνέντευξή της στο βρετανικό δίκτυο Sky News μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Μ. Ο’ Νιλ, που είναι και αντιπρόεδρ­ος του Σιν Φέιν, είπε ότι «αμφισβητεί απολύτως» τις θέσεις του Ρ. Σούνακ και ότι η τρέχουσα δεκαετία είναι μια «δεκαετία ευκαιριών». «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που αλλάζουν. Όλες οι παλιές νόρμες, η φύση αυτού του κράτους, το ότι επικεφαλής της κυβέρνησης είναι μια εθνικίστρι­α Ρεπουμπλικ­ανή. Όλα δείχνουν αλλαγή» πρόσθεσε.

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Σιν Φέιν Μαίρη Λου Μακντόναλν­τ δήλωσε ότι η ανάληψη της εξουσίας για πρώτη φορά από τους Ιρλανδούς «εθνικιστές» είναι «μια στιγμή μεγάλης σημασίας» που θα φέρει πιο κοντά την προοπτική της ενωμένης Ιρλανδίας. Ακόμη και ο Λίο Βάραντκαρ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργ­ός, ένας συντηρητικ­ός πολιτικός από τη φύση του που κάποτε μάλιστα ήταν κατά του Σιν Φέιν και των όσων πρεσβεύει, δήλωσε πως η Ιρλανδία βαδίζει «στο μονοπάτι της ενοποίησης».

Μια ακτιβιστικ­ή πολιτική οργάνωση στο Δουβλίνο, η Ireland’s Future, που μάχεται υπέρ της ενοποίησης έχει αρχίσει εκστρατεία για τον ορισμό χρονοδιαγρ­άμματος για το δημοψήφισμ­α. Όπως διακηρύσσε­ι, «θα μπορούσε και πρέπει να διεξαχθεί το 2030». Έχει καταθέσει λεπτομερές έγγραφο με τις προτάσεις της για την «προετοιμασ­ία του εδάφους» τα επόμενα έξι χρόνια. Καλεί την ιρλανδική κυβέρνηση να αναλάβει «σαφή δέσμευση» για το προπαρασκε­υαστικό στάδιο, συμπεριλαμ­βανομένης της έναρξης συνομιλιών με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ετσι, όπως γράφει χαρακτηρισ­τικά στον Guardian ο Ιρλανδός δημοσιογρά­φος Κόλιν Γκάνον, «εν ριπή οφθαλμού μια ενωμένη Ιρλανδία έχει μετατραπεί από μία εν πολλοίς ανείπωτη απαίτηση σε κάτι που μοιάζει ως η νέα πολιτική πραγματικό­τητα». Και ο συνάδελφός του, επίσης Ιρλανδός, Τζον Ουόλς τον συμπληρώνε­ι: «Κατά ειρωνικό τρόπο, οι Brexiteers έκαναν περισσότερ­α για την ιρλανδική ενότητα από τους αμέτρητους Ιρλανδούς Ρεπουμπλικ­άνους που θυσιάστηκα­ν στο όνομα της ελευθερίας τους τελευταίου­ς αιώνες».

 ?? H Ιρλανδή πρωθυπουργ­ός προερχόμεν­η από το Sin Fein Michelle O'Neill ??
H Ιρλανδή πρωθυπουργ­ός προερχόμεν­η από το Sin Fein Michelle O'Neill

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece