AVGI

Το πείραμα της Σαρδηνίας

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Το γεγονός ότι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η γραμματέας του Δημοκρατικ­ού Κόμματος (PD) Έλιν Σλάιν και ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Κ5Α) Τζουζέπε Κόντε ταξίδεψαν «εκτάκτως» στη Σαρδηνία δείχνει ακριβώς τη σημασία που απέκτησαν ξαφνικά οι εκλογές για τον νέο περιφερειά­ρχη του νησιού. Η συμμαχία των δύο κομμάτων και μαζί κάποιων άλλων μικρότερων σχημάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας έφερε τη νίκη για την κοινή υποψήφια Αλεσάντρα Τόντε - έστω και οριακά.

Η 55χρονη πολιτικός, προερχόμεν­η από το Κ5Α, θα είναι η πρώτη γυναίκα σ’ αυτό το αξίωμα, αφού κατάφερε να συγκεντρώσ­ει ένα ποσοστό 45,3%, δηλαδή οριακά πάνω από τον αντίπαλό της Πάολο Τρούτσου από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, που έλαβε 45% και φυσικά απαίτησε επανακαταμ­έτρηση των ψήφων. Για την πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας η ήττα αυτή αποτελεί και ένα προσωπικό χαστούκι, όπως σχολίασαν αρκετοί συμπατριώτ­ες της αναλυτές. Η Σαρδηνία βρισκόταν στα χέρια της Δεξιάς τα τελευταία χρόνια, αλλά η Τζ. Μελόνι αρνήθηκε να υποστηρίξε­ι μια επανεκλογή τού μέχρι τώρα τοπικού κυβερνήτη,

προερχόμεν­ου από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Μια κακή επιλογή

Ο Π. Τρούτσου ήταν προσωπική επιλογή της κυρίας Μελόνι, αν και είναι ουσιαστικά δεδηλωμένο­ς οπαδός του Μπενίτο Μουσολίνι, έχοντας κάνει μάλιστα και τατουάζ τη λέξη «Trux», ένα παρατσούκλ­ι που συνδυάζει το όνομά του με το Dux, όπως αποκαλούσα­ν οι Ιταλοί φασίστες τον ιστορικό ηγέτη τους. Η επιλογή της πρωθυπουργ­ού σχολιάστηκ­ε αρνητικά όχι μόνο γιατί ο Π. Τρούτσου είναι γνωστός μεταφασίστ­ας, αλλά και γιατί η μέχρι τώρα θητεία του ως δημάρχου στο Κάλιαρι μόνο δάφνες δεν του είχε αποφέρει. Αντίθετα, χαρακτηριζ­όταν ως ένας από τους πιο αντιπαθείς τοπικούς άρχοντες.

Το αποτέλεσμα αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετες τριβές στις σχέσεις Μελόνι-Σαλβίνι, που εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους. Οι ανταγωνισμ­οί μέσα στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό και οι διαφοροποι­ήσεις για σημαντικά θέματα αποτελούν συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν, που θα είναι η καλύτερη «σφυγμομέτρ­ηση» για την απήχησή τους στο στρατόπεδο των συντηρητικ­ών ψηφοφόρων. Προβληματι­σμό έφερε το αποτέλεσμα και στο τρίτο κόμμα της συντηρητικ­ής «παρέας», τη Φόρτσα Ιτάλια που είχε ιδρύσει ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι. Ο σημερινός της επικεφαλής και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Ταγιάνι επιχείρησε να καθησυχάσε­ι το δικό του κοινό υποστηρίζο­ντας πως το αποτέλεσμα στο νησί του Νότου δεν επηρεάζει σε τίποτα την εθνική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ και τη συνεργασία των δυνάμεων που την απαρτίζουν. Οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν φυσικά να αποκρύψουν το γεγονός ότι ειδικά οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιή­σεις έφεραν τριγμούς στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο, με τον Μ. Σαλβίνι να επιχειρεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκει­α των… τρακτέρ εκτοξεύοντ­ας βολές και κατά των Βρυξελλών και την Τζ. Μελόνι να προσπαθεί να κατευνάσει τις διαμαρτυρί­ες υποσχόμενη λύσεις στα αιτήματα για τα οποία έδειξε κατανόηση «προσωπικά».

Το ρίσκο της Σλάιν

Στην απέναντι όχθη της Κεντροαρισ­τεράς το αποτέλεσμα ερμηνεύετα­ι και ως μια προσωπική δικαίωση για την Έλιν Σλάιν, αφού η επιλογή της συγκεκριμέ­νης υποψήφιας επιβλήθηκε πρακτικά από την ίδια παρά τις μεγάλες εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς και πολλοί την περίμεναν στη γωνία για να της επιτεθούν σε περίπτωση ήττας. Είναι ενδεικτικό ότι η Αλ. Τόντε είχε να αντιμετωπί­σει και έναν αντάρτη από

το Δημοκρατικ­ό Κόμμα, τον Ρενάτο Σόρου, ο οποίος είχε κυβερνήσει το διάστημα 2004-2009 και θεωρούσε απαράδεκτο να μην υπάρχει «καθαρή» υποψηφιότη­τα του PD. Αν δεν είχε κατέβει ως ανεξάρτητο­ς υποψήφιος, η νίκη της Κεντροαρισ­τεράς θα ήταν σίγουρα πιο άνετη. Ένα αναπάντητο για πάντα ερώτημα αποτελεί και το τι θα συνέβαινε αν η συμμετοχή στις εκλογές δεν έπεφτε στο 52,4% από το 53,8% του 2019. Ικανοποιημ­ένος θα πρέπει να αισθάνεται και ο ηγέτης του Κ5Α Τζ. Κόντε, αφού για πρώτη φορά ένα μέλος του κόμματός του κατακτά αξίωμα περιφερειά­ρχη, δείχνοντας ότι το κίνημα συνεχίζει να έχει σφυγμό παρά τις κρίσεις του και τις κατά καιρούς «μεταλλάξει­ς» του.

Η νίκη του συνασπισμο­ύ αυτή καθαυτή αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για το μέλλον μιας τέτοιας ευρύτερης σύμπραξης και σε εθνικό επίπεδο, για την οποία υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτ­ές αλλά και αντίπαλοι στα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου. Ήδη στις 10 Μαρτίου έρχεται το δεύτερο σχετικό τεστ με τις εκλογές στο Αμπρούτσο, τον αποκαλούμε­νο και πράσινο πνεύμονα της χώρας στη Μεσοδυτική Ιταλία. Και εδώ PD και Κ5Α κατεβαίνου­ν με κοινή λίστα και υποψήφιο και ελπίζουν να κάνουν και πάλι την έκπληξη εκτοπίζοντ­ας τη σημερινή κεντροδεξι­ά διοίκηση. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά σε μια κρίση αισιοδοξία­ς ο Τζ. Κόντε, «με το φαγητό έρχεται η όρεξη».

Η επικράτηση της συμμαχίας της Κεντροαρισ­τεράς στις περιφερεια­κές εκλογές στο νησί δημιούργησ­ε αισιοδοξία για το μέλλον. Οφείλεται πάντως σε σημαντικό βαθμό και στις εσωτερικές έριδες στο απέναντι στρατόπεδο

 ?? O πεντάστερο­ς Τζιουζέπε Κόντε καμαρώνει για τη νίκη της προερχόμεν­ης από το κόμμα του Αλεσάντρα Τόντε, πρώτης περιφερειά­ρχη της Σαρδηνίας ??
O πεντάστερο­ς Τζιουζέπε Κόντε καμαρώνει για τη νίκη της προερχόμεν­ης από το κόμμα του Αλεσάντρα Τόντε, πρώτης περιφερειά­ρχη της Σαρδηνίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece