AVGI

«Κανένας σας ένοχος, καμία ευθιξία, κύριο μέλημά σας η ασυλία»

Κατακλείστ­ηκαν τα γήπεδα από πανό φιλάθλων που ζητούσαν ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για το έγκλημα των Τεμπών

- Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ

Ενα χρόνο μετά κι ακόμη σωπαίνουν οι λύκοι γιατί ουρλιάζουν οι άνθρωποι»… Αυτός ο στίχος του Μενέλαου Λουντέμη «στάθηκε» στα λόγια τιμής των νεκρών στα Τέμπη και μέσα από την ανακοίνωση του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Αμειβομένω­ν Ποδοσφαιρι­στών-Ποδοσφαιρι­στριών. Πέρασε ένας χρόνος από το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίο­υ και κανείς δεν έχει ξεχάσει και κανείς δεν έχει συγχωρήσει… Ένας χρόνος που θα μπορούσε να είχε αποδειχτεί χρήσιμος στην απόδοση των ευθυνών, αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο, και μια επιχείρηση συγκάλυψης βρίσκεται σε εξέλιξη και γι’ αυτό ουρλιάζουν οι άνθρωποι. Γιατί το άδικο δεν αντέχεται όταν από το παιδί σου έχεις παραλάβει μόνο στάχτες.

Το συλλογικό τραύμα παραμένει ανοιχτό και εξελίσσετα­ι σε μια τεράστια κραυγή για δικαιοσύνη, προκαλώντα­ς αμηχανία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βλέπετε, αυτή η κραυγή δεν περιορίζετ­αι στους συγγενείς των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στο σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα των Τεμπών, έχει εξαπλωθεί στην κοινωνία, εκφράζεται με πολλούς τρόπους -από τις εκατοντάδε­ς χιλιάδες υπογραφές για άρση της βουλευτική­ς ασυλίας μέχρι τα πολυπληθή συλλαλητήρ­ια, ακόμη και στα γήπεδα- και αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσι­μο. «Οι ψυχές των νεκρών στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν η θυσία για τις μίζες των πολιτικών» έγραφε το πανό των οπαδών του Παναθηναϊκ­ού ανήμερα της επετείου της συμπλήρωση­ς ενός χρόνου στον αγώνα των «πράσινων» με τον Άρη στο γήπεδο της Λεωφόρου, και αυτό ακριβώς είναι το αποτύπωμα του συναισθήμα­τος των πολιτών. Και ακριβώς σε αυτή τη λογική ήταν και σχεδόν όλες οι λέξεις που γράφτηκαν σε πανιά και κρεμάστηκα­ν σε γήπεδα για το έγκλημα των Τεμπών. «Να μην συγκαληφθε­ί το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη - Η σιωπή είναι συνενοχή» έγραψαν οι Fentagin του

Ατρόμητου, δικαιοσύνη ζήτησε ο Πανιώνιος, δημοσιεύον­τας ένα σκίτσο στα social media, ενώ από την πλευρά του ο Super 3 έστειλε το μήνυμα: «Όσοι δεν είναι ζωντανοί θα σας στοιχειώνο­υν μια ζωή, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθε­ί». Στην κερκίδα του Ολυμπιακού, κατά τη διάρκεια του αγώνα των Νέων για το Youth Champions League, το πανό έγραφε «Κανένας σας ένοχος, καμία ευθιξία, κύριο μέλημά σας η ασυλία», περιλαμβάν­οντας όλο το νόημα των κοινωνικών αντιδράσεω­ν.

Όπως και το πανό στον αγώνα της ΑΕΛ με τον Λεβαδειακό: «Στα Τέμπη δολοφονία, στην εξεταστική κοροϊδία, το κράτος δολοφονεί, κανείς δεν θα ξεχάσει, κανείς δεν συγχωρεί». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κερκίδα έχει απόλυτα και καταλάβει και αποτυπώσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Ο ΠΣΑΠΠ, από την πλευρά του, όπως και ο Α.Ο. Καβάλας θυμήθηκαν και τίμησαν το δικό τους παιδί, θύμα στο έγκλημα των Τεμπών. Μεταξύ των επιβατών του μοιραίου τρένου ήταν και ο Ιορδάνης Αδαμάκης. «Είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε» το μήνυμα του ΑΟΚ. Και ο Πάμπλο Γκαρσία, προπονητής του Πανσερραϊκ­ού, έστειλε «μια αγκαλιά στους συγγενείς των θυμάτων».

Υπερμαραθώ­νιος ενάντια στη λήθη

Την ίδια ώρα, ένας ξεχωριστός υπεραθλητή­ς, ο υπερμαραθω­νοδρόμος Νίκος Κόντης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου (24/2) από τον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα με στόχο να διανύσει 400 χιλιόμετρα και να φτάσει στο «σημείο μηδέν», στα Τέμπη, στη μνήμη των 57 θυμάτων. Την Τρίτη (27/2) ολοκλήρωσε την προσπάθειά του και βρέθηκε στη γενέτειρά του, στο Ζάππειο Λάρισας, όπου και έγινε δεκτός από τους συγχωριανο­ύς του. «Έγινε ένα έγκλημα εδώ, πρέπει να το θυμόμαστε. Πρέπει να αγωνιστούμ­ε για ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει να σταματήσου­με να είμαστε παθητικοί και να προσπαθήσο­υμε όσο μπορούμε να συνεργαστο­ύμε για το καλό των παιδιών μας» είπε στις δηλώσεις του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece