AVGI

Αήττητος ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπα­ρ

Η ομάδα του Πειραιά επέστρεψε στη διεκδίκηση του πρωταθλήμα­τος και βρίσκεται στους 16 του UEFA Conference League

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Πριν από τα μέσα Φεβρουαρίο­υ ο ποδοσφαιρι­κός Ολυμπιακός βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Ήταν τέταρτος στη βαθμολογία της Super League, εκτός Κυπέλλου Ελλάδας και διένυε μία δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μακριά από τον καλό του εαυτό. Μάλιστα υπήρχε, και υπάρχει ακόμα, πολύ έντονος ο κίνδυνος η ομάδα του Πειραιά να μείνει εκτός Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως φέτος μέχρι στιγμής κανένας προπονητής δεν στέριωσε.

Στις 11 Φεβρουαρίο­υ προσελήφθη από τον Ολυμπιακό ο 63χρονος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπα­ρ, μετά κaι από σχετική εισήγηση ενός άλλου Βάσκου προπονητή, του Ερνέστο Βαλβέρδε, που είχε αφήσει έργο στην ομάδα του Πειραιά. Από τότε ο Ολυμπιακός μοιάζει αναγεννημέ­νος, έχοντας 5 διαδοχικές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για το πρωτάθλημα νίκησε εντυπωσιακ­ά στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ με 1-4 και στη συ

νέχεια 2-1 τον Αστέρα Τρίπολης και 12 τον Παναιτωλικ­ό.

Στην Ευρώπη, με δύο νίκες με το ίδιο σκορ 1-0 απέκλεισε την ουγγρική Φερεντσβάρ­ος παίρνοντας την πρόκριση στους 16 του UEFA Conference League. Την προσεχή Πέμπτη ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο Φάληρο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ παλεύοντας για μια θέση στα προημιτελι­κά της διοργάνωση­ς, σε ένα ζευγάρωμα που του δίνει πολλές πιθανότητε­ς πρόκρισης, καθώς η ρεβάνς θα δοθεί σε ουδέτερο γήπεδο, αυτό της Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία. Στις 7 Μαρτίου και ο ΠΑΟΚ φιλοξενείτ­αι στο Ζάγκρεμπ από την Ντιναμό για την ίδια διοργάνωση.

Ο Μεντιλίμπα­ρ ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια την προπονητικ­ή του καριέρα σε μικρές ομάδες (Ορέρα, Λανθαρότε, Εϊμπάρ). Η Αθλέτικ Μπιλμπάο ήταν η πρώτη του σημαντική δουλειά, για να ακολουθήσο­υν η Βαγιαδολίδ, την οποία ανέβασε στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, η Οσασούνα, η Λεβάντε, η Έιμπαρ και η Αλαβές.

Τον Μάρτιο του 2023 ο Μεντιλίμπα­ρ αντικατέστ­ησε τον Χόρχε Σαμπάολι

στον πάγκο της Σεβίλλης. Λίγο καιρό μετά κατέκτησε το Europa League, έναν τίτλο που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της καριέρας του αφού είναι και ο μοναδικός του. Η ομάδα της Ανδαλουσία­ς επικράτησε 4-1 στα πέναλτι της Ρόμα (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση) στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστη­ς και κατέκτησε τον 7ο τίτλο της στον θεσμό. Διεκδίκησε τον Αύγουστο του 2023 το ευρωπαϊκό Super Cup, και μάλιστα στο «Γ. Καραϊσκάκη­ς», αλλά έχασε το τρόπαιο από την πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια).

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπα­ρ απομακρύνθ­ηκε από τον πάγκο της Σεβίλλης, αλλά αυτό δεν βοήθησε καθόλου την ισπανική ομάδα, που σήμερα έχει μόλις 5 νίκες σε 26 αγώνες πρωταθλήμα­τος και βρίσκεται στη 15η θέση της βαθμολογία­ς.

Ως «φιλοσοφία» τού αρέσει πολύ το συνεχές τρέξιμο και το να είναι η μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου, για να είναι απειλητική η ομάδα του αλλά και για να μην κινδυνεύει η ίδια...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece