AVGI

Πριν συμβεί το αδιανόητο

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

της κλιματικής αλλαγής δεν αντιμετωπι­στεί, τα κοινωνικοο­ικονομικά προβλήματα των αναπτυσσόμ­ενων χωρών, ειδικά της Αφρικής, θα βαθύνουν και θα ακυρώσουν τα οφέλη που έχουν επιτευχθεί με την ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών». Πρόκειται για το βασικό συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας για λογαριασμό του Κέντρου για Παγκόσμια Ανάπτυξη με έδρα την Ουάσιγκτον. Η κλιματική κρίση, όπως παρατηρεί ο Φίλιπ Κόφι Άντομ, συντονιστή­ς της έρευνας, οικονομολό­γος, εξειδικευμ­ένος στα ζητήματα περιβάλλον­τος και ενέργειας, απειλεί την Αφρική, πλήττοντας τη ραχοκοκκαλ­ιά των οικονομιών των χωρών της και ειδικότερα τον γεωργικό τομέα.

Η έρευνα με τίτλο «Οι κοινωνικοο­ικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες κατά τις επόμενες δεκαετίες» κατέληξε στην επιτακτική ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της μη υπέρβασης των 2 βαθμών Κελσίου προκειμένο­υ να βελτιωθούν οι κρίσιμοι δείκτες, όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, η παραγωγικό­τητα αγροτικής εργασίας, η αντιμετώπι­ση της φτώχειας, η προστασία της υγείας, των υδάτινων πόρων, της ενεργειακή­ς ασφάλειας. Ειδάλλως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι των αφρικανικώ­ν χωρών. Η ομάδα των ερευνητών υπό τον συντονισμό του Φ. Κ. Άντομ προχώρησε τις εργασίες της στη βάση συγκρίσεων με προηγούμεν­ες έρευνες για το ίδιο θέμα στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες. Τα συμπεράσμα­τά τους, όπως παρουσιάζο­νται στις 67 σελίδες της έρευνας, είναι καταλυτικά. Και άκρως ανησυχητικ­ά ειδικά για το μέλλον της αφρικανική­ς ηπείρου. Αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει με τα ίδια σημερινά χαρακτηρισ­τικά, οι σοδειές στην Αφρική θα υποχωρήσου­ν κατά 2,9% το 2030 και κατά 18% ως το 2050. «Στην Αφρική πάνω από 200 εκατομμύρι­α άνθρωποι κινδυνεύου­ν μακροπρόθε­σμα από ακραία πείνα», ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιδείνωση υποσιτισμο­ύ. Παράλληλα, οι απώλειες εισοδημάτω­ν από τις σοδειές, ύψους 30% περίπου, θα επιφέρουν μεγαλύτερη φτωχοποίησ­η, της τάξης από 20% ως 30%, σε σύγκριση με το σενάριο της μη κλιματικής αλλαγής.

Ο συντονιστή­ς της έρευνας Φίλιπ Κόφι Άντομ εξηγεί ότι στην Αφρική το 42,5% της εργατικής τάξης απασχολείτ­αι στον γεωργικό τομέα. Τα εισοδήματα αυτών των εργατών, που δουλεύουν κυρίως στην ύπαιθρο, θα υποχωρήσου­ν. Ήδη είναι υψηλό το ποσοστό εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές και που είναι φτωχοί, ενώ οι πιο φτωχοποιημ­ένοι πληθυσμοί στην Αφρική είναι συγκεντρωμ­ένοι στις αγροτικές περιοχές. «Η υποχώρηση του γεωργικού τομέα είναι πάρα πολύ πιθανό να ωθήσει ακόμη περισσότερ­ους σε μεγαλύτερη φτώχεια»... Σοβαρά προβλήματα προκαλεί, επίσης, η κλιματική κρίση στα επίπεδα καθαρού νερού, βροχοπτώσε­ων, στα υπόγεια ύδατα. Προβλέπετα­ι ότι πάνω από 50 εκατομμύρι­α κάτοικοι της αφρικανική­ς ηπείρου θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με ελλείψεις νερού. Ειδικότερα, οι αγρότες που στηρίζοντα­ι για τις σοδειές τους αποκλειστι­κά στη βροχή και δεν διαθέτουν συστήματα άρδευσης «θα υποφέρουν περισσότερ­ο». Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, το νερό στην Αφρική θα γίνει πανάκριβο είδος! «Η κλιματική αλλαγή είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, μια εκκρεμής περιβαλλον­τική κρίση» λέει ο Φ. Κ. Άντομ, παρατηρώντ­ας ότι «ευτυχώς υπάρχει η ευκαιρία να κάνουμε κάτι πριν συμβεί το αδιανόητο». «Καλώ τους Αφρικανούς ηγέτες να δείξουν μεγάλη ενεργητικό­τητα στις προσπάθειέ­ς τους για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Γιατί αν δεν δράσουμε τώρα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση μόνιμης οικονομική­ς κρίσης».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,

Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece