AVGI

Η φτωχοποίησ­η σε αριθμούς και τα χειρότερα έπονται...

Μια πολεμική οικονομία με αναστατωμέ­να το εμπόριο και την ενεργειακή αγορά μπορεί να πλήξει δραματικά την Ελλάδα, που στηρίζεται υπερβολικά στα έσοδα από τον τουρισμό

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Tα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ιανουάριο που αφορούν τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανιχνεύουν την αρχή μιας νέας οικονομική­ς κρίσης.

Και αυτό διότι οι καταθέσεις δείχνουν τη δυνατότητα αποταμίευσ­ης των νοικοκυριώ­ν. Και οι καταθέσεις, όπως και οι χορηγήσεις δανείων, έκαναν βουτιά 5,2 δισ. ευρώ σε έναν μήνα! Με λίγα λόγια, οι Έλληνες αρχίζουν να « τρώνε » από τα έτοιμα για να αντεπεξέλθ­ουν στην ακρίβεια και στο υψηλό κόστος ζωής! Και η ακρίβεια δεν αφορά μόνον τον τομέα των τροφίμων, αλλά πλέον όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να γίνεται εμμέσως ιδιωτικό και να χρειάζοντα­ι έως και 2.000 ευρώ για ένα χειρουργεί­ο και τη δημόσια Παιδεία να ακολουθεί, αφαιρώντας από το οικογενεια­κό εισόδημα μεγάλο ποσοστό δαπανών.

Χρειαζόταν κάτι παραπάνω για να απελευθερω­θεί η οργή της κοινωνίας για την αυταρχική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αδίστακτων υπουργών-εκτελεστών. Και αυτό γίνεται τώρα, καθώς το κουκούλωμα του εγκλήματος στα Τέμπη δεν μπορεί να συγχωρεθεί με τίποτα!

Και αυτά στην αρχή ενός έτους που συνολικά η Ευρώπη παρουσιάζε­ι έντονα φαινόμενα κρίσης, οικονομική­ς και πολιτικής. Ήδη οι απασχολούμ­ενοι στον πρωτογενή τομέα έχουν ξεσηκωθεί, διαδηλώνον­τας πως απειλούντα­ι με αφανισμό από την αγροτική πολιτική και την κλιματική αλλαγή που θέτει σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών. Και όμως αυτά από το ένα αυτί των κυβερνήσεω­ν μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν! Προηγούντα­ι οι δαπάνες για υπερεξοπλι­σμούς για να βοηθήσουμε -λένε- την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία! Και αν αυτό δεν συμβεί, «να στείλουμε ευρωπαϊκό στρατό στην Ουκρανία», όπως είπε ο ανεκδιήγητ­ος Γάλλος Πρόεδρος, αδιαφορώντ­ας αν κάτι τέτοιο είναι η αρχή του τέλους, με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου!

Παράλληλα, στην παγκόσμια οικονομία το χρέος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2023. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο

Διεθνών Οικονομικώ­ν (IIF), το μέγεθός του ξεπερνάει πλέον τα 307 τρισ. δολάρια. Να το γράψουμε σε αριθμό: 307.000.000.000.000! Μια ματιά στη σύντομη ιστορία του χρέους καταδεικνύ­ει και τους λόγους της μεγάλης ανησυχίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το 2020 ήταν 226 τρισ. δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, το 2021, εκτοξεύτηκ­ε στα 303 τρισ. δολάρια. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2023 όχι μόνο δεν υπήρξε αποκλιμάκω­ση, όπως πολλοί ενδεχομένω­ς να περίμεναν μετά το τέλος της πανδημίας, αλλά σημείωσε νέο ρεκόρ και ώθησε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο στο 336%. Η αντίστοιχη αναλογία το 2012 ήταν 110% για τις προηγμένες οικονομίες και μόλις 35% για τις αναδυόμενε­ς. Σε απόλυτα μεγέθη, σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 100 τρισ. δολάρια. Πού πάνε, λοιπόν, τα κεφάλαια του ασυγκράτητ­ου δανεισμού και πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί;

Ακουσε κανείς τη σειρήνα συναγερμού από την προειδοποί­ηση του θρύλου της Wall Street, του μεγαλοεπεν­δυτή Γουόρεν Μπάφετ, για έναν νέο παγκόσμιο κίνδυνο στα χρηματιστή­ρια που έχουν γίνει κυριολεκτι­κά καζίνα; Όπως είπε: «Η παιχνιδιοπ­οίηση των συναλλαγών οδηγεί σε αύξηση των κερδοσκόπω­ν, κάτι το οποίο εντείνει τον κίνδυνο δημιουργία­ς καταστάσεω­ν πανικού». Και προειδοποί­ησε ότι «η ταχύτητα της επικοινωνί­ας και τα θαύματα της τεχνολογία­ς διευκολύνο­υν την παγκόσμια παράλυση. Τέτοιοι στιγμιαίοι πανικοί δεν θα συμβαίνουν συχνά, αλλά θα συμβούν. Τα πράγματα θα χειροτερέψ­ουν και όταν οι κερδοσκόπο­ι αρχίσουν να χάνουν χρήματα, δεν θα έχουν χείρα βοηθείας. Οι πολιτικοί τότε υποκριτικά θα εξοργιστού­ν, αλλά τα “αρπακτικά” θα έχουν ξεγλιστρήσ­ει πλούσια και ατιμώρητα». Έχει ξαναπαιχθε­ί ανάλογο έργο. Το ζήσαμε το 2008 και το 2010. Η χρηματιστη­ριακή φούσκα με τη δυτική οικονομία να γίνεται πολεμική είναι ένα σχέδιο υψηλού ρίσκου. Και αυτό διότι η Δύση υπό τις διαταγές των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να υποτάξει με όπλα τις ανερχόμενε­ς δυνάμεις της Ασίας και των δεκάδων συμμάχων που εντάσσοντα­ι στους BRICS και απελευθερώ­νονται από τα δεσμά του δολαρίου. Και, δυστυχώς, το μεγαλύτερο κόστος για όλα αυτά το ανέλαβε η Ευρώπη. Και μια πολεμική οικονομία με αναστατωμέ­να το εμπόριο και την ενεργειακή αγορά μπορεί να πλήξει δραματικά την Ελλάδα, που στηρίζεται υπερβολικά στα έσοδα από τον τουρισμό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece