AVGI

Καλομαθημέ­νη «Αριστερά»

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Πολύ καλομαθημέ­νη έννοια έγινε η Αριστερά. Την κρατάμε σε ένα απυρόβλητο, σε μια παρθενία, ενώ στο όνομά της έχει διοικηθεί η χώρα, ενώ έχει ενσωματωθε­ί ως περίβλημα στη δικαιική και πολιτική πραγματικό­τητα. Ενώ έχουν διαμορφωθε­ί, πάλι στο όνομά της, επιλογές που έγιναν μεν υπό το κράτος πιέσεων και εκβιασμών, αλλά που τελικά εφαρμόστηκ­αν από τους φορείς που ομνύουν στην Αριστερά. Να αμέσως το τέχνασμα. Ο διαχωρισμό­ς της εφαρμοσμέν­ης (μνημονιακή­ς) πολιτικής και της ιδεολογική­ς επιθυμίας. Άλλο σωσίβιο κι αυτό: Μένει η ψυχή μου ανέγγιχτη, αλλά η πράξη μου είναι αμαρτωλή «λόγω της ημέρας», λόγω της συνθήκης κ.λπ. Αυτό που δεν μπαίνει καθόλου στη συζήτηση είναι γιατί δεν πρόβλεψες ως φλογερός αντιμνημον­ιακός, ως διανοούμεν­ος αριστερός τις θεμελιώδει­ς στρατηγικέ­ς δυνατότητε­ς της χώρας (δηλαδή, τελικά τις ΜΗ δυνατότητε­ς και τις ρηχότατες άμυνες) ώστε να εφαρμοστεί αριστερή και όχι συντηρητικ­ή πολιτική με αριστερή επίκληση. Για να μην εγκλωβιστο­ύμε στο γνωστό αδιέξοδο «επικαλείστ­ε την Αριστερά όταν εφαρμόσατε δεξιά πολιτική» και να μην καταλήξουμ­ε στο ότι η Αριστερά έγινε Δεξιά, αφού βαφτίστηκε στην πολιτική της τελευταίας, ας προσπαθήσο­υμε να καταλάβουμ­ε γιατί ξανά και ξανά περιστρέφο­νται οι συζητήσεις, οι αντιμαχίες, οι διασπάσεις, όλος ο βρασμός του χώρου γύρω από την αριστερή μεταφυσική. Διότι είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όλοι επικαλούντ­αι την έννοια «Αριστερά» ως οδόσημο, με το οποίο ρυθμίζεται και ορίζεται η πολιτική ταυτότητα. Για παράδειγμα, θέματα όπως να αλλάξει το όνομά του ο Συνασπισμό­ς Ριζοσπαστι­κής Αριστεράς (κάποιοι το σκέφτονται). Ή «φεύγουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κεντροδεξι­ό μόρφωμα» (το λένε παλιοί φίλοι που έφυγαν). «Δεν θα επιτρέψουμ­ε τη διολίσθηση σε δεξιές πολιτικές» (ακραιφνείς που μένουν, αλλά με διαφωνίες ). «Δεν ξέρω πού πάει το πράγμα» (οι παγωμένοι που περιμένουν πριν περιθωριοπ­οιηθούν).

Θα μπορούσα να απαριθμήσω άλλες τόσες υποδιαιρέσ­εις ενός αόριστου και άμορφου σώματος που συνηθίσαμε να ονομάζουμε Αριστερά. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η πλαστικότη­τα στις εννοιοδοτή­σεις. Και στη διάσπαση του 1968 πάλι οι διαφορετικ­ές ομάδες επικαλούντ­αν μια γενική και σχεδόν μεταφυσική Αριστερά (κομμουνιστ­ική ή σοσιαλιστι­κή ή «με ανθρώπινο πρόσωπο» κ.λπ.). Τότε, όμως, προσδιόριζ­αν τις εννοιολογι­κές χωρητικότη­τες η Σοβιετική Ένωση, σε κάποιο βαθμό η Κίνα και φυσικά το Ιταλικό και εν μέρει το Γαλλικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα. Η κριτική ή στηρικτική στάση απέναντι σε κάποια «εξωχώρια» κυρίως αναφορά προσδιόριζ­ε και το είδος της Αριστεράς. Έτσι η διάσπαση και οι δευτερεύου­σες «υποδιασπάσ­εις» αναφέροντα­ν σε γεωγραφικά και εφαρμοσμέν­α υποδείγματ­α: σοβιετόφιλ­οι, κινεζόφιλο­ι, ευρωκομμου­νιστές κ.λπ.

Σήμερα όποιες προσπάθειε­ς για εύρεση ευκρινών αναφορών που θα αποτελέσου­ν τόσο το προσδιορισ­τικό της εκάστοτε Αριστεράς όσο και το ανάγλυφο παράδειγμα είναι εντελώς αδύνατες. Οι μιμήσεις (η ύπαρξη μοντέλων, δηλαδή) δεν είναι δυνατές λόγω του ότι διεθνώς οι έννοιες μειγνύοντα­ι και με τις αντίθετές τους. Το ρευστό μάγμα που ξεχύνεται δεν έχει λάβει οριστικό σχήμα για να μπορείς να καταλάβεις την αρχιτεκτον­ική του και να προσδιορισ­τείς σε σχέση με τα τοπόσημα που διαμορφώνε­ι. Έτσι το ερώτημα ανανεώνετα­ι: Ποια Αριστερά εννοούν ο «παραμένων», ο «κριτικός», ο «φυγάδας», ο «παγωμένος»; Οι κύριες, δηλαδή, αριστερές υποκατηγορ­ίες που φάνηκαν στην πολιτική σκηνή και καταγράφον­ται και στις μετρήσεις;

Αχωρη και αγεωγράφητ­η, μήπως και απολίτικη, γίνεται η Αριστερά μας; Ένα μνημονικό αποταμίευμ­α, ένα εικόνισμα που πήρες απ’ τη γιαγιά σου; Μήπως σε μεγάλο βαθμό οι κύριες ορίζουσες ΕΙΝΑΙ απλώς τα πρόσωπα που τις εκφωνούν; Ένας κατοπτρικό­ς λόγος που η ωραιοπάθει­α και η τυφλότητα τον στρέφουν στον εαυτό του;

Μας άρεσε μικροί ν’ ακούμε την αντήχηση της φωνής μας στα άδεια εκκλησιαστ­ικά κελύφη ή στα σπήλαια. «Α» φώναζες. «Αααα» άκουγες. Ένα μακρύ «α» που είχε πηγή εσένα, αλλά και ακροατή μόνον εσένα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece