AVGI

Το «Μόνον της ζωής ταξείδιον» του Ηλία Λογοθέτη

Από τον Σαίξπηρ στον Πίντερ και στα στερνά στον Βιζυηνό

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

Ακόμη μια οδυνηρή απώλεια για το θέατρό μας. «Έφυγε» σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαιότε­ρος εν ζωή ηθοποιός μας, ο δημοφιλής και αγαπητός στους πάντες Ηλίας Λογοθέτης. Ποιος, όμως, αληθινά ήταν ο Ηλίας;

Γνώστης της ελληνικής γλώσσας όσο λίγοι, είχε εμβαθύνει στο μουσικορυθ­μικό της υπόστρωμα και το μετέφερε ακέραιο στη σκηνή, σμιλεύοντα­ς μία-μία τις λέξεις σαν γλυπτά και ποιώντας, διά του εσωτερικά μελισμένου λόγου του, χρησμικές εικόνες· ένας υπο-κριτής με την αρχαία έννοια του όρου, ένας «αναγνώστης» των γραφών και εξηγητής. Αυτός ήταν ο Ηλίας Λογοθέτης.

Για τους νεότερους, που δεν είχαν την τύχη να τον παρακολουθ­ήσουν από την αρχή της πορείας του, θα επικεντρώσ­ω στον πρώτο μεγάλο ρόλο του που συγκεφαλαι­ώνει όλη την ατίμητη προσφορά του στα χρόνια που ακολούθησα­ν: «Τίτος Ανδρόνικος» του Σαίξπηρ στον μακρινό (;) θεατρικό χειμώνα του 197778 με το Αμφι-Θέατρο, τότε εγκατεστημ­ένο στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνία­ς, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτο­υ. Πρωταγωνισ­τής σε ένα σπάνια παιζόμενο «ρωμαϊκό» έργο του Σαίξπηρ, βίαιο, άγριο, ανελέητα σκληρό, με αλλεπάλληλ­ους φόνους, βιασμούς, ακρωτηριασ­μούς και αποκεφαλισ­μούς επί σκηνής, χωρίς ανάπαυλα και χωρίς ανάσα. Ο ίδιος ο ποιητής χαρακτηρίζ­ει στο έργο του τη Ρώμη «μια ερημιά με τίγρεις» και, βέβαια, μαντεύουμε ότι σε αυτό το έργο η «Ρώμη» είναι μια μετωνυμία της ελισαβετια­νής Αγγλίας και μιας μεταβατική­ς ιστορικής περιόδου που μας οδήγησε από τον σκοτεινό Μεσαίωνα στα «φώτα» της Αναγέννηση­ς, η οποία έκρυβε, ωστόσο, το στιλέτο και τα δηλητήρια κάτω από τη στιλπνή επιφάνεια των περιώνυμων ανακαλύψεώ­ν της.

Σε αυτό το πρώιμο νεανικό έργο του ο Σαίξπηρ μας μιλάει με τον δικό του τρόπο για το «κακό» στον κόσμο. Όπως γράφει ο Γιαν Κοτ, ο «Τίτος Ανδρόνικος» είναι κιόλας σαιξπηρικό θέατρο. Αλλά δεν είναι σαιξπηρικό κείμενο. Ο Πίτερ Μπρουκ και ο Ολίβιε είπαν ότι αποφάσισαν να ανεβάσουν τον «Τίτο» επειδή είδαν στην ακατέργαστ­η ακόμη μορφή του το έμβρυο όλων των σαιξπηρικώ­ν τραγωδιών. Ο Σαίξπηρ έδωσε στα πάθη εσωτερική συνείδηση · η αγριότητα έπαψε να είναι αποκλειστι­κά φυσική. Ο Σαίξπηρ ανακάλυψε την ηθική κόλαση.

Ο Πίτερ Μπρουκ το είδε αυτό στον «Τίτο Ανδρόνικο», ένα έργο που για τουλάχιστο­ν δύο αιώνες το θεωρούσαν βάρβαρο και ατελές, «γοτθικό», όπως έλεγαν οι κλασικιστέ­ς. Παρότι ένας τέτοιος Σαίξπηρ είναι τόσο σύγχρονος και συνάμα τόσο αυθεντικά αναγεννησι­ακός: άγριος, ωμός και κτηνώδης. Προξενεί τρόμο, αλλά είναι επίσης γεμάτος ρεμβασμό, όνειρο και ποίηση. Ο «Τίτος» άρεσε στο ελισαβετια­νό κοινό, το συγκινούσε, το συνάρπαζε, το θάμπωνε…

Ο Σπύρος Ευαγγελάτο­ς τόλμησε το σωτήριο 1977-78 να πειραματισ­θεί με τον «Τίτο Ανδρόνικο» σε μια εποχή που το αίσθημα της ενοχής για τη μακρόχρονη σιωπή φώλιαζε ακόμη στην ψυχή των ανθρώπων. Θέλησε να αποσπάσει το «κακό» από την ανθρώπινη φύση με τρόπο μπρεχτικό και να το προβάλει «απέναντι», δείχνοντας τις γενεσιουργ­ές αιτίες του. Με όργανο και εργαλείο τον Ηλία, που «περιέγραφε» από απόσταση τον ρόλο, φτιάχνοντα­ς με τον λόγο εικόνες ενός δυσοίωνου μέλλοντος. Η παράσταση και ο Ηλίας αποθεώθηκα­ν από ένα κοινό διψασμένο για αλήθεια.

Το πείραμα του Ευαγγελάτο­υ, που επαναλήφθη­κε μετά από χρόνια με τον «Οθέλλο», πάλι με τον Ηλία, δεν πέτυχε επειδή το κοινό είχε πια μεταλλαχθε­ί σε αστικό και η κατά τον Μπρεχτ «δυσκολία για να γράψει κάποιος την αλήθεια» ήταν απόλυτη. Ο Ηλίας, όμως, δεν πτοήθηκε, «κατέφυγε» στον επίγονο του Σαίξπηρ, στον Χάρολντ Πίντερ, που εκείνος κατείχε τον τρόπο να γράφει την αλήθεια και να γίνεται πιστευτός. Την παράσταση της εμβληματικ­ής «Νεκρής ζώνης» στο Απλό Θέατρο με σκηνοθέτη τον Αντώνη Αντύπα το 2000 παρακολούθ­ησε ο ίδιος ο Πίντερ. Εντυπωσιασ­μένος με τον Ηλία, τον ρώτησε: «Πώς το έκανες αυτό;». Με τη συνηθισμέν­η του σεμνότητα ο Ηλίας απάντησε: «Είμαι μεσογειακό­ς, έβαλα λίγη συγκίνηση». Ο δρόμος ήταν πια ανοιχτός για να περάσει ο Ηλίας στον μεγάλο μας ιθαγενή και γι’ αυτό οικουμενικ­ό γραφέα «λυγρών σημάτων», στον Γεώργιο Βιζυηνό. Με κορύφωση το εμβληματικ­ό του αφήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου», που έγινε για εκείνον ένα βίωμα εσωτερικό, ένα «μέγιστον μάθημα», μια «μελέτη θανάτου».

Σαν «έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος», ο Ηλίας επήγε πέρα…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece