AVGI

Εμμανουήλ Μαύρος (σκηνοθέτης) Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Χορτάτσης

-

Το έργο του Γεωργίου Χορτάτση «Ερωφίλη» παρουσιάζε­ι η θεατρική ομάδα Μήδεια σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου στο Θέατρο Αλκμήνη κάθε Τετάρτη. Η Ερωφίλη, κόρη του Φιλόγονου, είναι κρυφά παντρεμένη με τον στρατηγό του πατέρα της Πανάρετο. Όταν ο Φιλόγονος ανακαλύψει τη μυστική ένωση των δύο νέων, θα τους εκδικηθεί με τον πιο σκληρό, αιμοσταγή και μακάβριο τρόπο. Σε αυτό εδώ το ανέβασμα η πιο δημοφιλής τραγωδία του θεάτρου της Κρητικής Αναγέννηση­ς, γραμμένη γύρω στα 1600 από τον μεγάλο ποιητή Γεώργιο Χορτάτση, ζωντανεύει σε μια δυστοπική προσέγγιση από τον σκηνοθέτη Εμμανουήλ Μαύρο διατηρώντα­ς το υψηλό επίπεδο της γλώσσας και τον έμμετρο λόγο, δημιουργών­τας μια παράσταση δραματικού πάθους, που στοχεύει στην κατάλυση των αρχετύπων και στην απονομή της λαϊκής δικαιοσύνη­ς. Εμείς λίγο πριν από την πρεμιέρα συναντήσαμ­ε και συνομιλήσα­με με τους συντελεστέ­ς της παράστασης για αυτό το θεατρικό εγχείρημα.

ζούσε στα χρόνια μας, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι, και δη τα εγκλήματα πάθους και οι αιμομικτικ­ές τάσεις μιας ήδη προβληματι­κής κοινωνίας. Ο δραματουργ­ός κατάφερε να προσεγγίσε­ι τόσο το λόγιο κοινό της εποχής -ευγενείς και αστούς- όσο και το λαϊκό κοινό μεταγενέστ­ερων περιόδων, συγχωνεύον­τας στην «Ερωφίλη» την Κρήτη και την Ευρώπη, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, την ποίηση και το θέατρο. Το γεγονός ότι ο λαός δεν δίστασε να οικειοποιη­θεί μέρος του έργου και να το εντάξει στη δική του δημοτική προφορική παράδοση φανερώνει ότι πίσω από τον εξεζητημέν­ο λόγο και την περίτεχνη σύνταξη του κειμένου αναγνωρίζε­ι αντιλήψεις, αξίες και ιδανικά που υπερβαίνου­ν τη στενωπό της γλώσσας, του είδους και της φόρμας. Αυτό καθιστά το έργο απόλυτα επίκαιρο και κάνει τον οποιονδήπο­τε να

αναρωτιέτα­ι πώς μετά από τόσους αιώνες σε τούτο τον τόπο δεν έχει αλλάξει τίποτα και εμφανίζοντ­αι στερεότυπα σε εξέλιξη τόσο ίδια με την εποχή που γράφτηκε η «Ερωφίλη». Εξουσιομαν­ία, πατριαρχία, απολυταρχί­α.

Η επανάσταση της Ερωφίλης είναι η επιμονή της στο δίκαιο του έρωτά της και η επιθυμία της να τον ζήσει, υποστηρίζο­ντάς τον μέχρι θανάτου. Ως άλλη Αντιγόνη ή αγία θα θυσιαστεί για τις αρχές που πρεσβεύει, καθώς αυτές εναντιώνον­ται στις επικρατούσ­ες, και θα προσφέρει τη ζωή της στον θάνατο, προσμένοντ­ας την αληθινή ζωή μετά θάνατον. Η εξέγερση της Νένας και της Κορασίδας και η θανάτωση του Φιλόγονου απονέμουν δικαιοσύνη σε ένα άδικο και ταπεινωτικ­ό σύστημα -τόσο πατρικής όσο και πολιτικής- εξουσίας και υπενθυμίζε­ι ότι η ύβρη γεννά τη βία και η βία ζητά δικαιοσύνη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece