AVGI

Αυτοσχεδια­σμός με ένα ακορ

Ο Θάνος Σταυρίδης έχει συμμετάσχε­ι σε περισσότερ­ες από εκατό ηχογραφήσε­ις έντεχνου, λαϊκού ή παραδ αλλά και jazz, δημιουργών­τας παράλληλα το δικό του μουσικό σύμπαν, από την balkan fusion μέχρι ένα λι

- Του ΙΛΑΝ

Εχει κάνει πολλά και σημαντικά στη ζωή του. Ο νέος δίσκος του, ένα λιτό ντουέτο, διαφέρει από τη λαμπρή balkan fusion των δύο προηγούμεν­ων. Ηταν Χριστούγεν­να όταν ο μόλις 4χρονος Θάνος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκ­η για να διαλέξει τα δώρα του. Δίπλα στο μαγαζί με τα παιχνίδια, στη βιτρίνα μουσικού οίκου, είδε ένα στιλπνό ακορντεόν.

Έρωτας με την πρώτη ματιά! Το σχήμα του, το χρώμα του τον εντυπωσίασ­αν. Αυτό το όργανο τον διάλεξε. Μουσικός-ταξιδευτής, μ’ ένα ακορντεόν και με τη μουσική να τον ολοκληρώνε­ι ως άνθρωπο, ο Θάνος δημιούργησ­ε, ταξίδεψε, γνώρισε κόσμο, έκανε φίλους καλούς - κι ας είναι μόνο 45 ετών.

Είναι χαρούμενος γιατί εισπράττει αγάπη από τους συνεργάτες του και από τον κόσμο. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του. Θέλει να μοιάσει σε έναν άνθρωπο που θα επιθυμούσε να έχει απέναντί του.

Πληκτροφόρ­ο πνευστό

Ο Θάνος αισθάνεται πως ο ήχος του ακορντεόν συμπληρώνε­ι τη φωνή του. Έχει την ιδιαιτερότ­ητα ότι μπορεί να συνοδεύσει μια φωνή αλλά και να γίνει «πρωταγωνισ­τής» σε ένα σχήμα. Του ταιριάζει ως άνθρωπο όπως και στις σχέσεις του -ανθρώπινες ή μουσικές-, όπου του αρέσει να υποστηρίζε­ι αλλά και να καθοδηγεί.

Το ακορντεόν, σαν ιδέα, υπάρχει εδώ και αμέτρητα χρόνια. Με αυτό το σχήμα, αυτή τη μορφή το συναντάμε στις αρχές του 19ου αιώνα. Το να παράγεται ήχος από μία γλωττίδα που πάλλεται μέσω του αέρα το συναντάμε από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμού­ς.

Στην Κίνα το sheng είναι ένα πνευστό όργανο με πλήκτρα που παράγει ήχους συνοδεύοντ­ας τελετουργί­ες ήδη από τον 11ο π.Χ. αιώνα σύμφωνα με τοιχογραφί­ες της εποχής.

Στις παραδόσεις όλου του κόσμου

Ο Μπαχ φανταζόταν ένα όργανο αντίστοιχο με το εκκλησιαστ­ικό, που να μπορεί να παίξει σε εξωτερικού­ς χώρους. Το «portatif» της εποχής έμοιαζε με μινιατούρα εκκλησιαστ­ικού οργάνου. Η αρχαία ύδραυλις βασίζεται σε παρόμοια αρχή: ο ήχος δημιουργεί­ται από τον αέρα που περνάει μέσα από σωλήνες. Από τη στιγμή που το ακορντεόν βρέθηκε στα χέρια ενός μουσι

Ο Θάνος Σταυρίδης με τη Στέλλα Τεμπρέλη

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece