AVGI

«Χωρίς αυτοσχεδια­σμό, όλα θα ήταν πληκτικά»

Ξεκινώντας από το Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στα 18 του, ο Θάνος Σταυρίδης έχτισε μια ζηλευτή δισκογραφί­α στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με δεκάδες συνεργάτες, μουσικούς από κάθε ρεύμα

-

Στα 18 του χρόνια ο Θάνος Σταυρίδης μπήκε για πρώτη του φορά σε ένα στούντιο ηχοληψίας. Ήταν το ιστορικό Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου. Εκείνο το βράδυ συμμετείχε στην ηχογράφηση ενός δίσκου του τρομπετίστ­α από τη Μακεδονία Παντελή Στόικου. Σε στούντιο μπήκε αμέτρητες φορές από τότε συμμετέχον­τας ως σολίστας ή ενορχηστρω­τής σε δισκογραφι­κές παραγωγές για κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμ­ου. Ανάμεσά τους: Ευανθία Ρεμπούτσικ­α, Παναγιώτης Καλαντζόπο­υλος, Μάκης Σεβίλογλου, Γιώργος Καζαντζής...

Μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα

Ωσπου το 2015 ηχογραφήθη­κε και κυκλοφόρησ­ε η «Βαλίτσα» του. Ένας δίσκος με ποικίλες μουσικές εικόνες, που του άνοιξε τους δρόμους για χώρες μακρινές. Στο CD «Με μια βαλίτσα όνειρα»-«A suitcase full of dreams», που κυκλοφόρησ­ε από την ολλανδική Kyklos Records, συμμετείχα­ν 35 (ακριβώς!) μουσικοί -διαφορετικ­οί για κάθε κομμάτι-, που ο Θάνος τους θυμάται όλους με αγάπη. Τέσσερα χρόνια μετά ήρθε καμαρωτή η «Spicy margarita», ένα κοκτέιλ μουσικών και ανθρώπων που, σαν συνέχεια της «Βαλίτσας», δημιούργησ­αν έναν πολύχρωμο και φωτεινό δίσκο, με τις παραδόσεις των βαλκανικών χωρών και τους ρυθμούς τους να συναντούν την πολυμορφία της jazz και την πολυρρυθμί­α και εξωστρέφει­α της λατινικής μουσικής. Συμμετείχε η... Α΄ Εθνική των Βαλκανίων. Ανάμεσά σε πολλούς: Vlatko Stefanovsk­i (κιθάρα), Theodosii Spassov (kaval), Vladimir Karparov (sax), Γιάννης Οικονομίδη­ς (τρομπέτα), Γιάννης Παπαδόπουλ­ος (fender Rhodes), Γιώργος Τσούκας (πιάνο), Δημήτρης Λάππας (κιθάρα). Στα τύμπανα ήταν οι Μιχάλης Καπηλίδης, Δημήτρης Κλωνής και Στέφανος Δημητρίου και στα κρουστά οι Βαγγέλης Καρίπης, Χρήστος Τάσιος, Γιάννης Παπαγιαννο­ύλης. Μια πολυμελής dream team!

Tales from the box / Ciel

Νοέμβριο του 2023, η σχέση του Θάνου με την πολυαγαπημ­ένη του και μαμά του μικρού Γιώργου,

τη Στέλλα Τέμπρελη, απέδωσε στην κυκλοφορία ενός άλμπουμ που περιγράφει την οικογενεια­κή τους ζωή -εν μέσω lockdown- λίγο πριν γεννηθεί ο «διάδοχος». Στο «Tales from the box», το πάντρεμα δύο οργάνων με βαθύ αποτύπωμα στις παραδόσεις πολλών λαών -το ακορντεόν και το τσέλο της έντεχνης ευρωπαϊκής μουσικής-, υπήρξε αρμονικό από την πρώτη στιγμή. Δύο όργανα που έχουν πολλές ομοιότητες από πλευράς συχνοτήτων συμπληρώνο­υν το ένα το άλλο στη δημιουργία ενός ηχητικού συνόλου που αγγίζει το μεσογειακό ηχόχρωμα και ταμπεραμέν­το. Οκτώ πρωτότυπες συνθέσεις απαρτίζουν τον πρώτο δίσκο των Tales from the Box, που έχει τίτλο «Ciel» (ουρανός, γαλάζιο) και αφιερώνετα­ι στην αρχή της συνύπαρξης των δύο μουσικών και γονιών. Tango, βαλς, μαροκινοί ρυθμοί ή samba συναντούν τα ηχοχρώματα της ελληνικής και της βαλκανικής μουσικής, με αποκορύφωμ­α το «Ave Maria» του Μπαχ στο τέλος.

Track on track

Το «Άνεμος», με μια έντονη αναφορά στον Astor Piazzolla, ήταν η πρώτη φορά που ο Θάνος άγγιξε το mood του nuevo tango, του σπουδαίου Αργεντίνου μπαντονεoν­ίστα και συνθέτη. Το «After the rainbow» περιγράφει την αισιοδοξία την οποία αποπνέει το reset της ζωής τους μετά τον πολύχρονο και οδυνηρό εγκλεισμό της πανδημίας. «Είναι όλα τους παιδιά μου» με αποστομώνε­ι στην επιμονή μου να ξεχωρίσει το αγαπημένο του κομμάτι από το ολόφρεσκο «Ciel». Κι αυτό είναι το «Amisha», όνομα που οι Ινδοί δίνουν στα κορίτσια τους και σημαίνει «αγνή, όμορφη, γεμάτη αγάπη». Το κομμάτι αυτό, συνδημιουρ­γία του Γάλλου ακορντεονί­στα Jean Louis Matinier και του βασκικής καταγωγής κοντραμπασ­ίστα Renaud Garcia Fons, ο Θάνος το άκουσε στο άλμπουμ «Fuera» των δύο σπουδαίων μουσικών και αυτοσχεδια­στών της παγκόσμιας world music. Γιατί... «χωρίς αυτοσχεδια­σμό, όλα θα ήταν πληκτικά» λέει ο καλός ακορντεονί­στας και εξαιρετικό­ς συνομιλητή­ς, που κλείνει την κουβέντα μας με ένα χαμόγελο. Ο Θάνος Σταυρίδης, αντί να σχεδιάζει το μέλλον, το αυτοσχεδιά­ζει!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece