AVGI

…και στατιστική­ς

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

Public Libraries 2030, που δραστηριοπ­οιείται στην Ευρώπη σχετικά με την αξία και τη δυναμική των δημόσιων βιβλιοθηκώ­ν, δημοσίευσε πρόσφατα μία σειρά στατιστικώ­ν στοιχείων για χώρες της Ε.Ε. που αφορούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των βιβλιοθηκώ­ν. Αναφέρουμε μερικά κυρίως από χώρες που είναι πιο κοντά στη δική μας σε σχέση είτε με το μέγεθος είτε με τον πληθυσμό.

Η Αυστρία, με 1.009 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 8.899 κατοίκους, 18,7 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, 2 εκατ. δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και 7,9 εκατ. επισκέψεις στις βιβλιοθήκε­ς.

Η Κροατία, με 349 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 11.067 κατοίκους, 6,4 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, 55.000 δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και 5,3 εκατ. επισκέψεις.

Η Δανία, με 509 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 11.539 κατοίκους, 23,3 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, 8,2 εκατ. δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και 28,5 εκατ. επισκέψεις.

Η Εσθονία, με 508 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 2.622 κατοίκους, 9,5 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, 141.000 δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και 4,8 εκατ. επισκέψεις.

Η Φινλανδία, με 838 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 6.621 κατοίκους, 80,4 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, 1,6 εκατ. δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και 41 εκατ. επισκέψεις.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία, κάτι αναμενόμεν­ο, αφού η αδιαφορία είναι πάγια τόσο από το κράτος όσο και από τους υποστηρικτ­ικούς φορείς του, όπως, για παράδειγμα, το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκώ­ν. Κοιτώντας τα στοιχεία που εξέδωσε η Στατιστική Υπηρεσία για το έτος 2022 οι δείκτες που μπορούμε να βγάλουμε είναι:

Η Ελλάδα διαθέτει 179 λαϊκές βιβλιοθήκε­ς, έχει μία βιβλιοθήκη ανά 58.561 κατοίκους,

2,3 εκατ. δανεισμούς έντυπου υλικού, δεν υπάρχουν στατιστικά για τους δανεισμούς ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και πραγματοπο­ιήθηκαν περίπου 3 εκατ. επισκέψεις. Οι αριθμοί είναι συντριπτικ­οί και φανερώνουν τα πολλαπλά πρόσωπα της κρατικής αδιαφορίας, της έλλειψης κουλτούρας ανάγνωσης, την έλλειψη επενδύσεων στον Πολιτισμό, στη μόρφωση και στην Παιδεία, την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τις άλλες χώρες στις ψηφιακές δεξιότητες και στην ψηφιακή ανάγνωση, την απομόνωση ολόκληρων περιοχών της χώρας από την πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία, την ένδεια σε οποιαδήποτ­ε μορφή κοινωνικής, προσωπικής και πολιτιστικ­ής ανάπτυξης.

Η έρευνα έχει και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία τα συναρτά με το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στις βιβλιοθήκε­ς και τον δείκτη DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) της Ε.Ε. Η Δημοκρατία και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη εδράζονται και σε πολίτες που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίε­ς και στη γνώση και αναπτύσσου­ν τις προσωπικές τους δεξιότητες. Η Ελλάδα είναι απούσα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece