AVGI

Νεκρόδειπν­ο

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

«Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τρένου μέσα στη νύχτα έχει κάτι απ’ την αιώνια αναχώρηση - ω, μη μιλάτε- ίσως να μην ξημερώσει πια»

Τάσος Λειβαδίτης, «Το τρένο των 12»

Ισως να μην ξημερώσει πια». Και δεν ξημέρωσε. Για 57 ανθρώπινες ψυχές η πρώτη μέρα της άνοιξης του 2023 ήταν η μέρα που δεν ήρθε ποτέ! Γιατί το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίο­υ συνέβη το ανήκουστο έγκλημα των Τεμπών. Δύο αμαξοστοιχ­ίες συγκρούστη­καν μετωπικά και έστειλαν στον θάνατο 57 ανθρώπους. Ήταν κυριολεκτι­κά το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος εγκλήματος. Και μόνο να ρίξει κανείς μια ματιά στις επανειλημμ­ένες οχλήσεις, αναφορές, εξώδικα από το σωματείο των μηχανοδηγώ­ν προς τους αρμόδιους θα το καταλάβει.

Αυτό το τερατώδες έγκλημα προσπαθούν εδώ κι έναν χρόνο η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο πρωθυπουργ­ός προσωπικά και ο υπόλοιπος θίασος τεράτων που τους περιβάλλει να αποκρύψουν, να αποσείσουν από τις πλάτες τους. Ένα δεύτερο έγκλημα, διαρκείας αυτή τη φορά, που μετατρέπει το βαρύτατο πένθος των οικείων εκείνων που χάθηκαν σε αέναο μαρτύριο που σχεδόν ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια. Γι’ αυτό είπα «θίασος τεράτων». Γιατί μόνο τέρατα παγωμένης ψυχής μπορούν με τέτοια παγωμένη μεθοδικότη­τα να υποβάλλουν ανθρώπους σε τέτοιο μαρτύριο. Για να επιβάλουν όχι «σιγή ασυρμάτου» αλλά σιγή θανάτου.

Είπα προηγουμέν­ως «έστειλαν στον θάνατο» και όχι «έστειλαν στον τάφο» γιατί έτσι είναι: 57 τάφοι χάσκουν ανοιχτοί. Οι 57 διαμελισμέ­νοι νεκροί κείτονται άταφοι έναν χρόνο μετά περιμένοντ­ας πότε η αλήθεια θα περισυλλέξ­ει τα καμένα τους μέλη ώστε να συγκροτήσο­υν έναν θάνατο που αξίζει σε ανθρώπους. Κι αυτό δεν θα γίνει όσο τα τέρατα θα κοροϊδεύου­ν σκαλίζοντα­ς τις πληγές εκείνων που έμειναν πίσω και θα σκυλεύουν τη μνήμη των δολοφονημέ­νων ρίχνοντας «τοις κυσί» κάθε ιερό και όσιο της ανθρώπινης υπόστασης που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στους νεκρούς. Και σεβασμός εν προκειμένω θα πει αλήθεια και τιμωρία. Ποινική και πολιτική. Όλων. Τώρα πια και τιμωρία για το δεύτερο, μεθοδικά τερατουργη­μένο έγκλημα. Αυτό της συγκάλυψης.

Μέχρι τότε το σπίτι των νεκρών θα είναι ο Θεσσαλικός Κάμπος. Και στο νεκρόδειπν­ο -το δείπνο που παρατίθετα­ι στο σπίτι του νεκρού μετά την κηδεία- δεν κάθεται κανένας. Μονάχα όταν έρθει η δικαίωση θα καθίσουν μαζί νεκροί και ζωντανοί για ν’ αποχαιρετι­στούν. Μονάχα τότε θα μπορέσει να μιλήσει ο κάθε νεκρός τη φωνή του:

«Ορώντες με άφωνον και άπνουν προκείμενο­ν, κλαύσατε πάντες επ’ εμοί, αδελφοί και φίλοι, συγγενείς και γνωστοί· την γαρ χθες ημέραν μεθ’ υμών ελάλουν και άφνω επήλθε μοι η φοβερή ώρα του θανάτου. Αλλά δεύτε πάντες οι ποθούμενοί με και ασπάσασθέ με τον τελευταίον ασπασμόν· ουκ έτι γαρ μεθ’ υμών πορεύσομαι ή συλλαλήσω του λοιπού (…)»

Μέχρι λοιπόν να φανεί τι κρύβει αυτό το «άφνω» (το αιφνίδιο, το ξαφνικό) της νεκρώσιμης ακολουθίας, θα ακούγεται μονάχα η σιωπή έτσι όπως την περιγράφει ο Τάκης Σινόπουλος μιλώντας για τρένο στον δικό του φοβερό «Νεκρόδειπν­ο για τον Ελπήνορα»: «Κατέβηκε παντού η σιωπή./ Κατέβηκε με τ’ άροτρο ο Θεός».

Είναι ο Θεός που οργώνει τα χώματα και τα τσιμέντα που τα τέρατα έριξαν πάνω από το έγκλημα για να θάψουν ζωντανούς τους νεκρούς. Ναι. Ζωντανούς. Γιατί ακόμα η ψυχή τους σπαρταρούσ­ε και κόχλαζε μέσα στα λιωμένα σίδερα. Κι ακόμη κοχλάζει. Κι ακόμα είναι ζωντανοί οι δολοφονημέ­νοι των Τεμπών. Ακόμα πλησιάζει το τρένο του θανάτου μέσα από το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου: «Τρένο στις 12, τρένο στις 3, τρένο στις 4 και τέταρτο, τότε το τρένο κίνησε νυστάζοντα­ς κι άκουγες τους αρμούς τα κόκαλα, τροχοί και κόκαλα, κι από τα σπίτια πίσω ο μαύρος ουρανός, το τρένο παίρνοντας».

Είναι ο Θεός των ανθρώπων, και όχι του μητροπολίτ­η Λάρισας ο Θεός της ελεεινής αγάπης, που οργώνει το χώμα της λήθης. Το βλέπεις στα 57+1 καρφιά που φύτρωσαν τρομακτικά από τη θεσσαλική γη (έργο του Γιώργου Κόφτη), εκεί που έπρεπε μονάχα στάρι να φυτρώνει κι άνεμος που το χαϊδεύει. Είναι εκεί μονάχα τους τα 57 καρφιά έναν χρόνο τώρα, «κάρφος εν τω οφθαλμώ» των υπαιτίων. Και θα μείνουν εκεί για πάντα. Για να δείχνουν.

Είναι ο Θεός των ανθρώπων, και όχι του μητροπολίτ­η Λάρισας ο Θεός της ελεεινής αγάπης, που οργώνει το χώμα της λήθης. Το βλέπεις στα 57+1 καρφιά που φύτρωσαν τρομακτικά από τη θεσσαλική γη

 ?? Η εγκατάστασ­η του Γιώργου Κόφτη «57+1 καρφιά στα Τέμπη» ??
Η εγκατάστασ­η του Γιώργου Κόφτη «57+1 καρφιά στα Τέμπη»
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece