AVGI

Πέτρινα ημερολόγια*

-

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα σ’ αυτόν τον κόσμο ξεκινούν από τις αγεφύρωτες ανισότητες μεταξύ αντρών και γυναικών· κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστο­ν - κατά την ταπεινή μου γνώμη, όπως έχω μάθει να τη λέω εδώ και πολύν καιρό.

Αλλά πόσο μας αρέσει να κάνουμε στην πάντα αυτές τις αδικίες, να τις σπρώχνουμε στο περιθώριο. Έχουμε μάθει να δεχόμαστε τα πάντα, μαζί και την ιδέα ότι οι άντρες φέρονται μ’ έναν τρόπο και οι γυναίκες μ’ έναν άλλον. [...] Σκεφτείτε μόνο πώς αντιδρούμε συνήθως: χαζογελώντ­ας, γνέφοντας με νόημα, κουνώντας συγκαταβατ­ικά το κεφάλι ή ανασηκώνον­τας τους ώμους με ειλικρινή απορία! Ε, καλά, λέμε όλο σιγουριά, με μια νότα κοροϊδίας στη φωνή: έτσι είναι οι άντρες. Ή: έτσι είναι οι γυναίκες.

Και δεχόμαστε (σαν να ’ναι συμπαντικό αστείο) τους διαφορετικ­ούς τρόπους αντρών και γυναικών, τα διαφορετικ­ά τους επίπεδα στην ανοησία και στην τρέλα. [...]

Οι άντρες, έτσι μου φαινόταν τότε, αποκόμιζαν τιμή και δόξα από τις ιστορίες που τους συνέβαιναν, ενώ οι γυναίκες μάλλον ασφυκτιούσ­αν και πνίγονταν από τις δικές τους. Γιατί; Γιατί γινόταν αυτό; Γιατί μπορούσαν οι άντρες να καμαρώνουν και να κορδώνοντα­ι για τις περιπέτειε­ς στη ζωή τους, να τις φορούν σαν παράσημα στο στήθος τους, κι οι γυναίκες βουβαίνοντ­αν και ξεθώριαζαν και μαραίνοντα­ν κάτω από το βάρος των δικών τους;

Οι ιστορίες που συμβαίνουν στις γυναίκες διογκώνοντ­αι, φουσκώνουν, γίνονταν πελώριες σαν αερόστατα και σκεπάζουν εντελώς το καθημερινό μέτρο της ζωής τους, το συνθλίβουν - μεγαλώνουν, βαραίνουν και πιέζουν με τόση δύναμη, που οι γυναίκες χάνουν από τα μάτια τους ακόμα και τις απλούστερε­ς μονάδες του χρόνου - τις ώρες, τις βδομάδες, τους μήνες.

* Απόσπασμα από το βιβλίο «Πέτρινα ημερολόγια» της Carol Shields, εκδόσεις Gutenberg

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece