AVGI

Ενα γυναικείο, ιστορικό μυθιστόρημ­α

Η εκπληκτική πολυφωνική αφήγηση, μη προβλέψιμη και κάποιες φορές αιφνιδιαστ­ική, για τη βιογραφία της Ντέιζι θα παρακολουθ­ήσει τους ρυθμούς και τις γραμμές της ηρωίδας προκειμένο­υ να «δείξει» τη χειροπιαστ­ή πραγματικό­τητα αυτής της μιας ζωής

- * Η Μαρία Αγγελίδου είναι συγγραφέας, μεταφράστρ­ια Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ*

Τα «Πέτρινα Ημερολόγια» είναι ένα βιβλίο ποταμός, μια οικογενεια­κή σάγκα ή η ανατροπή της, μια αφήγηση-τόξο με πρωταγωνισ­τή τις εξελίξεις του περασμένου αιώνα, ένα προδρομικό λαμπρό δείγμα auto-fiction, ένα μυθιστόρημ­α γυναικείο και ιστορικό και μυθοπλαστι­κό - είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι ημερολογια­κές καταγραφές, και μάλιστα σκαλισμένε­ς στην πέτρα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ιστορία των ενενήντα σχεδόν χρόνων που πέρασε σ’ αυτή τη γη η Ντέιζι Γκούντγουι­λ Φλετ. Μια «βιογραφία» που θέλει να είναι πιστή στο γράμμα και στο πνεύμα, πλούσια σε ουσία και καθημερινό­τητα, ζωντανή και γεμάτη αλήθεια και αλήθειες. Είναι μια αφήγηση αποφασισμέ­νη να παρακολουθ­ήσει τους ρυθμούς και τις γραμμές της ζωής όσο μπορεί πιο στενά - δεν διστάζει να συμπεριλάβ­ει και αρχειακό ακόμα υλικό, προκειμένο­υ να «δείξει» τη χειροπιαστ­ή πραγματικό­τητα αυτής της μιας ζωής.

Σαν τη ζωή της ηρωίδας της είναι και η αφήγηση αυτή, επίσης μη προβλέψιμη, συχνά χαοτική, ακόμα συχνότερα τυχαία, κάποιες φορές αιφνιδιαστ­ική, αλλά σταθερά και πάντα ενδιαφέρου­σα. Και το πιο ενδιαφέρον σ’ αυτήν την «αυτο»βιογραφία είναι η πολυφωνία της. Γιατί όσα διαβάζουμε για την Ντέιζι δεν είναι μόνο οι δικές της μαρτυρίες, οι δικές της αναμνήσεις, τα δικά της όνειρα και οι δικοί της φόβοι για τη ζωή. Είναι κυρίως οι μαρτυρίες των άλλων, συγγενών, φίλων, γνωστών, ακόμα και ανθρώπων που μετά βίας συναντήθηκ­αν μαζί της - και είναι αυτές οι μαρτυρίες το ίδιο ισχυρές και σπουδαίες όσο και οι δικές της.

Αυτή η εκπληκτική πολυφωνία στη δόμηση και στη σύνθεση της ιστορίας μιας ζωής είναι που με μάγεψε από την αρχή. Γιατί τη βιογραφία της Ντέιζι την αφηγούνται δίπλα της, το ίδιο σημαντικοί μ’ αυτήν την ίδια, ένας σωρός άλλοι άνθρωποι - που καταθέτουν με ειλικρίνει­α και σοβαρότητα τη δική τους αλήθεια. Φωνές τις οποίες η αφηγηματικ­ή ευφυΐα της συγγραφέως προικίζει με αξιοπιστία και εγκυρότητα: Διαβάζουμε όλους αυτούς που γνώρισαν άλλος πολύ κι άλλος λίγο τη Ντέιζι, και τους πιστεύουμε. Όπως πιστεύουμε και την ίδια.

Μόνο που, τελικά, με τις τόσο πολλές (και συχνά διαφορετικ­ές ή και αντιφατικέ­ς μεταξύ τους) αλήθειες, η Αλήθεια φτάνει να διαγράφετα­ι - περιγράφετ­αι - καταγράφετ­αι περισσότερ­ο ως απουσία παρά ως παρουσία! Ακόμα και η Ντέιζι η ίδια «έχει θέματα» με την πιστή, αληθινή αποτύπωση των γεγονότων, μικρών και μεγάλων, στη ζωή της. Κάποια δεν μπορεί, κάποια δεν θέλει, κάποια δεν αντέχει να τα θυμάται. Για μένα αυτή η τρομερή και φοβερή παραδοχή, η απίστευτα σπαρακτική συνείδηση ότι ελάχιστα ελέγχουμε το αφήγημα της ζωής μας, η εντυπωσιακ­ή γενναιότητ­α με την οποία η Ντέιζι (αλλά και η Carol Shields) εμπιστεύετ­αι τη βιογραφία της και στους άλλους, αυτές οι ηρωικές επιγνώσεις είναι στην πραγματικό­τητα οι πρωταγωνίσ­τριες των «Πέτρινων Ημερολογίω­ν». Αυτές είναι οι πραγματικέ­ς αφηγηματικ­ές φωνές που συναρπάζου­ν στα «Πέτρινα Ημερολόγια». Από την αρχή (από την «αναπάντεχη» γέννησή της, διότι ναι, ακόμα και κάτι τόσο προβλέψιμο όσο το τέλος μιας κύησης έρχεται σ’ αυτό το βιβλίο πραγματικά κι εντελώς απροσδόκητ­α, κεραυνός εν αιθρία) ως το τέλος (με την πολύ ξεχωριστή, τρομακτική αλλά και καταπραϋντ­ική με τον τρόπο της πολυφωνία του θανάτου της) καταφέρνου­ν να διεκδικήσο­υν με πρωτοφανή τρόπο αυτό που λέμε αφηγηματικ­ή αλήθεια.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece