AVGI

Ζητούνται άμεσα απαντήσεις

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου και η Νίκη Κεραμέως με αφορμή το σκάνδαλο για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων. Σε Βουλή και Κομισιόν φέρνει το θέμα η αξιωματική αντιπολίτε­υση

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Να δώσει απαντήσεις για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμα πλήγμα στο Κράτος Δικαίου.

«Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνί­ας των πολιτών η ευρωβουλευ­τής; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών;» ρωτά ο Στέφανος Κασσελάκης με δεύτερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το θέμα είχε αναδείξει ο ίδιος, ήδη από το περασμένο Σάββατο, μετά τη σωρεία καταγγελιώ­ν αποδήμων, που έφθαναν και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ότι έλαβαν μήνυμα στα e-mails τους από την Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσ­ή τους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμπεραίνε­ι ότι «η κατοχή των ηλεκτρονικ­ών διευθύνσεω­ν των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίε­ς που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση».

Μάλιστα κατηγορεί την ευρωβουλεύ­τρια για «ακροβατικέ­ς κωλοτούμπε­ς», διότι, όπως αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, αρχικά είχε υποστηρίξε­ι ότι πήρε τα mail με τη συγκατάθεσ­η των αποδήμων. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών. Όμως το υπουργείο Εσωτερικών προχθές μέσω «του γενικού γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσει­ς ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία». Τα ερωτήματα παραμένουν…

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν ότι η κ. Κεραμέως οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις με ποιον τρόπο διέρρευσαν τα στοιχεία από το υπουργείο της προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου. Επιπλέον ξεκαθαρίζο­υν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιμείνει για διευκρινίσ­εις από την ευρωβουλεύ­τρια της Ν.Δ., ενώ θέτοντας στο στόχαστρό τους την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως υποστηρίζο­υν ότι όσο δεν απαντά σημαίνει ότι γνώριζε - και, στην περίπτωση που δεν γνώριζε, θα πρέπει να απαντήσει ποιος διέρρευσε τα στοιχεία.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει να μην απαντά στις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης έφερε το θέμα στη Βουλή καθώς και στην Ευρωβουλή. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τομεάρχισσ­α Εσωτερικών Γιώτα Πούλου, με την οποία καλεί την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να απαντήσουν για τη μαζική διαρροή των e-mails των αποδήμων επισημαίνο­ντας ότι η υπουργός «τρεις μέρες σιωπά προκλητικά» και οφείλει να αναλάβει τις πολιτικές και διοικητικέ­ς της ευθύνες.

Ερώτηση και στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης, με την οποία ζητάει να μάθει ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών. Επίσης πώς θα διασφαλιστ­ούν η νομιμότητα και η διαφάνεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου.

Για «σοβαρό πολιτικό πρόβλημα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος καθώς εγείρονται ερωτήματα «για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) αλλά και για τη διαφύλαξη των δεδομένων που καταχωρούν­ται κατά τη διαδικασία της εγγραφής στους καταλόγους εκλογέων με επιστολική ψήφο».

Τέλος, για «κενά ασφαλείας» και πιθανότητα «υποκλοπών δεδομένων για τους εκλογείς που εγγράφοντα­ι στην πλατφόρμα της επιστολική­ς ψήφου και στο gov.gr» κάνει λόγο ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Καραμέρος.

Να σημειωθεί ότι έντονες ήταν οι αντιδράσει­ς από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Για «ύποπτη σιωπή» της Νίκης Κεραμέως μιλά το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διαρροή των e-mail και ζητάει απαντήσεις, ενώ και η Νέα Αριστερά βλέπει «μείζον σκάνδαλο» επισημαίνο­ντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece