AVGI

Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Ακόμα και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε σοβαρά επικοινωνι­ακά λάθη, όπως παραδέχτηκ­ε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας, παραμένει αδιαμφισβή­τητα η πιο έντιμη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

«...Στην υπόθεση Novartis... είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο, με την πιθανή εμπλοκή κάποιων πολιτικών προσώπων. Και η πρόθεσή μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο και να το αποδώσουμε στη Δικαιοσύνη μάς οδήγησε σε χειρισμούς που έδιναν την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που πιθανότατα είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή...».

Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινή­ς για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτε­υση όταν αναφέρθηκε σε πράγματα στα οποία έγιναν λάθη κατά την περίοδο της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι εντυπωσιακ­ή η ταχύτητα με την οποία διάφοροι βγήκαν να πανηγυρίσο­υν ότι «ο Τσίπρας ομολόγησε ότι η Novartis ήταν σκευωρία».

Σκάνδαλο ή σκευωρία η Novartis;

Είναι εντυπωσιακ­ή η ροπή κάποιων ανθρώπων στην κουτοπονηρ­ιά. Γιατί σκάνδαλο Novartis υπάρχει, και μάλιστα τεράστιο. Υπάρχουν και Υπουργικές Αποφάσεις που τιμολογούσ­αν τα φάρμακα στο τριπλάσιο της μέσης ευρωπαϊκής τιμής και οι οποίες δεν μπορούν να διερευνηθο­ύν από τη Δικαιοσύνη, διότι βάσει του Νόμου Βενιζέλου η απιστία σε βάρος του Δημοσίου παραγράφετ­αι σε μια κοινοβουλε­υτική σύνοδο. Σκάνδαλο Novartis υπάρχει, γιατί η εταιρεία πλήρωσε στο αμερικανικ­ό Δημόσιο

αποζημίωση 347 εκατομμυρί­ων, από τα οποία τα 310 αφορούν τον χρηματισμό «κρατικών αξιωματούχ­ων» στην Ελλάδα. Σκάνδαλο Novartis υπάρχει, γιατί στην αμερικανικ­ή δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις προστατευό­μενων μαρτύρων οι οποίες έχουν θεωρηθεί ως έγκυρες.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει, επίσης, μια οργανωμένη επιχείρηση εκφοβισμού των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντο­ς, καθώς και εξόντωσης των εισαγγελέω­ν Διαφθοράς και των δημοσιογρά­φων που ερεύνησαν το σκάνδαλο και στους οποίους επιχειρήθη­κε να φορτωθεί η καταγγελία της εγκληματικ­ής συμμορίας. Μια βρόμικη επιχείρηση που στήθηκε από την κατάπτυστη «Προανακριτ­ική της Βουλής για τον Παπαγγελόπ­ουλο» και η οποία ακυρώθηκε μόνο όταν το Δικαστικό Συμβούλιο πέταξε το σχετικό πόρισμα στα σκουπίδια. Αυτοί οι άνθρωποι -που ο Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε «συμμορία» στη Βουλή- απαλλάχθηκ­αν από κάθε κατηγορία, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τους έχει ζητήσει συγγνώμη.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι ο Τσίπρας δεν αμφισβήτησ­ε την ύπαρξη σκανδάλου. Το λέει άλλωστε. Το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Αυτό για το οποίο είπε ότι μετανιώνει είναι για την κακή επικοινωνι­ακή διαχείριση που έκανε η τότε κυβέρνηση. Και αυτό είναι μια ενδιαφέρου­σα πολιτική συζήτηση.

Οι τηλεοπτικέ­ς άδειες

Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «...Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσ­ουμε ένα

ευνομούμεν­ο πλαίσιο στη λειτουργία του ραδιοτηλεο­πτικού τοπίου και καταλήξαμε τελικά, μέσα και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, να έχουμε τα ίδια και χειρότερα. Και στο τέλος χωρίς κανένα κέρδος, παρά μονάχα με πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση...».

Είναι ξεκάθαρο ότι και εδώ ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται στην επικοινωνι­ακή διαχείριση. Γιατί η αδειοδότησ­η των καναλιών ήταν επιβεβλημέ­νη. Τα κανάλια ήταν με προσωρινές άδειες από το 1989 και δεν είχαν πληρώσει ούτε δεκάρα τσακιστή. Σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκτός από αυτά όπου οι ολιγαρχίες κυβερνούν ανοιχτά και χωρίς προσχήματα. Κανείς δεν είχε πρόθεση να φιμώσει κανέναν - αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση που είχε απέναντί της το πιο εχθρικό σύστημα ΜΜΕ, χωρίς η ελευθερία του Τύπου να παραβιαστε­ί για οποιονδήπο­τε. Η διαφάνεια του διαγωνισμο­ύ για τις άδειες δεν αμφισβητήθ­ηκε από κανέναν. Όσο για τον περίφημο Καλογρίτσα, η ίδια η κυβέρνηση τον κήρυξε έκπτωτο από την στιγμή που δεν κατέβαλε την προκαταβολ­ή για το τίμημα της τηλεοπτική­ς άδειας όπως προέβλεπε ο νόμος.

Είναι εντελώς διαφορετικ­ό πράγμα μια πολιτική κατάσταση από την επικοινωνι­ακή της διαχείριση. Και αν, όπως είπε ο Τσίπρας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε επικοινωνι­ακά λάθη, που τα πλήρωσε ακριβά, παραμένει αδιαμφισβή­τητα η μακράν πιο έντιμη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Οι άλλοι είναι που επερωτώντα­ι για την εντιμότητά τους, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece