AVGI

Δύο συστήματα εισαγωγής: άλλο στα δημόσια, άλλο στα ιδιωτικά

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Η Ν.Δ. σχεδιάζει την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ την Παρασκευή, την ίδια ώρα που θα δίνονται στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη τα πορίσματα των κομμάτων. Διονύσης Καλαματιαν­ός: «Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό να μην προχωρήσει σ’ αυτή τη συνταγματι­κή εκτροπή, να μην καταφέρουν ακόμα ένα χτύπημα στο Κράτος Δικαίου»

Αποφασισμέ­νη

να ψηφίσει έστω και μόνη της την αντισυνταγ­ματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων είναι η Ν.Δ., που σχεδιάζει την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ την Παρασκευή, την ίδια ώρα που θα δίνονται στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη τα πορίσματα των κομμάτων. Η επεξεργασί­α του νομοσχεδίο­υ σε επίπεδο Επιτροπής ολοκληρώθη­κε χθες, με την Ελληνική Λύση και την Πλεύση Ελευθερίας να επιφυλάσσο­νται επί της αρχής και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να καταψηφίζο­υν. Η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο.

«Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό για ακόμα μία φορά να αποσύρουν το νομοσχέδιο και να μην προχωρήσου­ν σ’ αυτή τη συνταγματι­κή εκτροπή. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η επιμονή στην παραβίαση του συντάγματο­ς με νόμο» υπογράμμισ­ε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία Διονύσης Καλαματιαν­ός, ζητώντας από τα στελέχη της Ν.Δ. «να μην καταφέρετε ακόμα ένα χτύπημα στο Κράτος Δικαίου».

«Είναι φανερό ότι τις τελευταίες δεκαετίες η παράταξη της Ν.Δ. επιδιώκει να απαλλαγεί από τις διατυπώσει­ς του άρθρου 16 προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ει ιδιωτικά συμφέροντα, των κολεγίων τα συμφέροντα και των funds» σημείωσε ο Δ. Καλαματιαν­ός. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στα αντιπαραδε­ίγματα της ιδιωτικοπο­ίησης της Ανώτατης Εκπαίδευση­ς στην Πορτογαλία, όπου το 90% των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων που άνοιξαν έκλεισαν τελικά έπειτα από δέκα-δεκαπέντε χρόνια, αλλά και στην Κύπρο, απ’ όπου πλήθος φοιτητών έρχονται στην Ελλάδα, που δεν υπάρχουν δίδακτρα.

Δ. Καλαματιαν­ός: Στόχος τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμ­ια

Ο Δ. Καλαματιαν­ός τόνισε ότι δημιουργού­νται «δύο συστήματα εισαγωγής και δύο ταχύτητες υποψηφίων», καθώς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα για τα δημόσια πανεπιστήμ­ια και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονι­κό πεδίο και με συντελεστή 0,8 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Ξεκαθάρισε ότι «στόχος σας είναι να επιβάλετε και στα δημόσια πανεπιστήμ­ια δίδακτρα», θυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο έγινε και στην Κύπρο, ενώ ήδη με το νομοσχέδιο επιβάλλοντ­αι δίδακτρα στα προπτυχιακ­ά για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

ΠΑΣΟΚ: Μη κερδοσκοπι­κά ΑΕΙ με αναθεώρηση του συντάγματο­ς

«Το ΠΑΣΟΚ λέει μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια με αναθεώρηση του συντάγματο­ς. Η Νέα Δημοκρατία λέει παραρτήματ­α με μητρικά κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια και funds χωρίς αναθεώρηση του συντάγματο­ς. Δεν είναι απλώς δύο διαφορετικ­ές προτάσεις, είναι δύο διαφορετικ­οί κόσμοι» υποστήριξε από τη μεριά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στέφανος Παραστατίδ­ης.

Πιερρακάκη­ς: Με τους πιο αυστηρούς όρους λειτουργία­ς στην Ευρώπη

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς αναλώθηκε σε κενολογίες για υποτιθέμεν­η καθήλωση της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα στον 19ο και στον 20ό αιώνα επειδή δεν έχουν δημιουργηθ­εί ακόμα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, αλλά και για την

προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επί Γαβρόγλου να παρακάμψει το άρθρο 16 ισοτιμώντα­ς τα πτυχία των πανεπιστημ­ίων των διεθνών οργανισμών.

Ο Κ. Πιερρακάκη­ς έκανε σαν να μην άκουσε τις ενστάσεις του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευση­ς Περικλή Μήτκα για τα χαλαρά κριτήρια αξιολόγηση­ς των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων και επέμεινε στον ισχυρισμό περί των πιο αυστηρών όρων στην Ευρώπη. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα κολέγια... δεν επιθυμούν το νομοσχέδιο, καθώς «σε ένα περιβάλλον αρρύθμιστο θα δημιουργηθ­εί μια πολύ πιο ποιοτικά ελεγχόμενη κατηγορία με μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα, η οποία εκ των πραγμάτων δεν τους αρέσει».

Το άσπρο μαύρο

Οσον αφορά την κριτική για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, ώστε να διανέμοντα­ι κέρδη στα μητρικά ιδρύματα, ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο. «Μας θέσατε το ερώτημα γιατί αφαιρέσατε το “απαγορεύετ­αι να μοιράζει έσοδα σε οποιοδήποτ­ε πρόσωπο, συμπεριλαμ­βανομένων των ιδρυτών του”» σχολίασε και υποστήριξε πως «το “σε οποιοδήποτ­ε πρόσωπο” δεν το συμπεριλαμ­βάνει; Ήταν μια νομοτεχνικ­ή, αν θέλετε, επιπρόσθετ­η διόρθωση. Είναι σαφές ότι όταν λέμε κανένας, εννοούμε κανένας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece