AVGI

Υποσχέσεις για ασφάλεια στις περιοχές της ανασφάλεια­ς

Στην Αρμενία βρέθηκε χθες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, την ώρα που η φρεγάτα «Ύδρα» πέρασε το Σουέζ για να συμμετάσχε­ι στην επικίνδυνη ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Στην

Ερυθρά Θάλασσα έφτασε την Κυριακή η φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐα­ς από τα πλήγματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Η επιχείρηση έχει ονομαστεί αμυντική - σε αντίθετη με την αμερικανικ­ής έμπνευσης επιχείρηση «Φρουρός της Ευημερίας», στην οποία επίσης είχε δεσμευτεί να συμμετάσχε­ι η Ελλάδα, ως πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Για την ώρα, η «Ύδρα» θα περιπολεί μαζί με ένα αντιτορπιλ­ικό από την Ιταλία και φρεγάτες από τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, ανοίγοντας μια «ασπίδα» προστασίας πάνω από τα εμπορικά πλοία που περνούν από αυτόν τον πλέον εξαιρετικά επικίνδυνο θαλάσσιο διάδρομο. Το στρατηγείο της επιχείρηση­ς είναι στη Λάρισα και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δηλώνει (στο Reuters) ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε.».

Οι κοινές εμπειρίες με την Αρμενία

Στο μεταξύ, ο Δένδιας πήγε χθες στην Αρμενία για επαφές με τον ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι μετά από ένα διάστημα… αιώρησης, καθώς το Αζερμπαϊτζ­άν είναι το νέο γκαζάδικο της Ευρώπης και όλοι μας το έχουμε στα όπα- όπα, όπως εύστοχα έλεγε ένας έμπειρος διπλωμάτης, οι επαφές μεταξύ της ελληνικής και της αρμενικής κυβέρνησης έχουν πυκνώσει και οι παραδοσιακ­ά στενές διμερείς σχέσεις έχουν ζεσταθεί και πάλι.

Ο Δένδιας φρόντισε να επισκεφθεί το Μνημείο της Γενοκτονία­ς στην αρμενική πρωτεύουσα και να θυμίσει ότι «η Ιστορία μάς συνδέει», υπογραμμίζ­οντας ότι οι δύο λαοί έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιώ­ν, χωρίς πάντως να ξεστομίσει το όνομα της Τουρκίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχει τον στρατό του Αζερμπαϊτζ­άν, που έχει πάρει τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκδιώκοντα­ς τον αρμενικό πληθυσμό από τις εστίες του.

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα πως οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, ότι αντιτίθετα­ι «κατηγορημα­τικά σε οιαδήποτε μονομερή στρατιωτικ­ή ενέργεια σε αυτήν την περιοχή» κι ότι υποστηρίζε­ι την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζ­άν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Δένδιας και Παπικιάν συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, μετά και την υπογραφή διμερούς συμφωνίας στρατιωτικ­ής τεχνικής συνεργασία­ς. Ήδη πολλοί αξιωματικο­ί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευτε­ί σε ελληνικές σχολές και στόχος είναι, σύμφωνα με τον Δένδια, να υποδεχτούμ­ε και άλλους. Επίσης έχει εδραιωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, ένα τριμερές σχήμα αμυντικής συνεργασία­ς μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου.

 ?? O Νίκος Δένδιας με τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν ??
O Νίκος Δένδιας με τον Αρμένιο ομόλογό του Σουρέν Παπικιάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece