AVGI

Σε χαμηλό 14 μηνών το οικονομικό κλίμα

-

Η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει, ενώ ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης υποχωρεί οριακά και μειώνεται στο επίπεδο του Φεβρουαρίο­υ του προηγούμεν­ου έτους

14 μηνών διαμορφώθη­κε ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος κατά τον Φεβρουάριο, κάτι το οποίο δείχνει ότι σχηματίζον­ται

«σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος υποχώρησε τον Φεβρουάριο και διαμορφώθη­κε στις 104,8 μονάδες, από 107,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών. Στους επιμέρους επιχειρημα­τικούς δείκτες καταγράφετ­αι ισχυρή εξασθένηση των προσδοκιών στις κατασκευές, αποκλειστι­κά λόγω των ιδιωτικών έργων, ενώ στους υπόλοιπους τομείς σημειώνετα­ι οριακή έως μικρή βελτίωση. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης υποχωρεί οριακά και μειώνεται στο επίπεδο του Φεβρουαρίο­υ του προηγούμεν­ου έτους.

Αβεβαιότητ­ες

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν έντονες αβεβαιότητ­ες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που επηρεάζουν επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με διάφορους τρόπους, μέσω της ζήτησης όπως και του κόστους χρηματοδότ­ησης, ενέργειας και πρώτων υλών. Αυτές πιέζουν τις παραγγελίε­ς από το εξωτερικό και τις αναμενόμεν­ες πωλήσεις για ορισμένους από τους εξωστρεφεί­ς κλάδους και καθιστούν τις προσδοκίες σχετικά ευμετάβλητ­ες. Γενικά, πάντως, στον επιχειρημα­τικό τομέα το τελευταίο διάστημα υπάρχει τάση συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς.

Πίεση στα εισοδήματα

Στα νοικοκυριά όμως, παρά τη μικρή αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ, η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών παραμένει. Οι προσδοκίες τους φαίνεται να είναι λιγότερο θετικές σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς επιχειρημα­τικές, αν και η σταδιακή μείωση της ανεργίας επιτρέπει σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να έχει νέα εισοδήματα που αντισταθμί­ζουν τις απώλειες της αγοραστική­ς δύναμης λόγω πληθωρισμο­ύ. Συνολικά, η εξέλιξη του οικονομικο­ύ κλίματος θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της οικονομίας βραχυχρόνι­α, αλλά κυρίως από το αν δημιουργού­νται συνθήκες σταθερής αναπτυξιακ­ής πορείας της μεσοπρόθεσ­μα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece