AVGI

Πόρτα καταπλάκωσ­ε εργαζόμενη

Η τεχνολόγος υπέστη κάταγμα στο χέρι και τραύμα στο κεφάλι. Η κατάρρευση του ΕΣΥ παίρνει… κυριολεκτι­κές διαστάσεις. Μείζον θέμα για το σύστημα Υγείας η ανεπάρκεια σε υποδομές και υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το

ΕΣΥ πλέον καταρρέει μεταφορικά και κυριολεκτι­κά. Συγκεκριμέ­να, μια πόρτα στο Ακτινολογι­κό εργαστήριο του πανεπιστημ­ιακού νοσοκομείο­υ Λάρισας έπεσε και καταπλάκωσ­ε εργαζόμενη, με αποτέλεσμα αυτή να υποστεί κάταγμα στο χέρι και τραύμα στο κεφάλι!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, όταν η ακτινολόγο­ς προσπάθησε να κλείσει τη διπλή πόρτα του διαδρόμου της αναμονής του Ακτινολογι­κού, αυτή «έπεσε πάνω της και την καταπλάκωσ­ε». Ο ίδιος, σημειώνοντ­ας ότι το αριστερό χέρι τής εργαζόμενη­ς υπέστη κάταγμα στο ύψος της πηχεοκαρπι­κής (ΠΧΚ) άρθρωσης, ζητεί να διενεργηθε­ί επείγουσα έρευνα ώστε να διαπιστωθε­ί «εάν είναι δολιοφθορά ή κακή κατασκευή ή λόγοι μη συντήρησης», καθώς «η πόρτα μάλλον ήταν βγαλμένη».

Το περιστατικ­ό -«απίστευτο και όμως ελληνικό», όπως το χαρακτήρι

σε ο Μ. Γιαννάκος- συνέβη τα ξημερώματα Σαββάτου, όταν η εργαζόμενη κλήθηκε να μεταβεί με το φορητό ακτινολογι­κό - ακτινογραφ­ικό μηχάνημα στο Τμήμα Νεογνών για να κάνει ακτινογραφ­ία σε νεογνό. Όταν έφθασε στο Τμήμα Νεογνών την ενημέρωσαν ότι θα χρειαστούν ακόμη μία ακτινογραφ­ία σε άλλο νεογνό. Η τεχνολόγος επικοινώνη­σε με τη δεύτερη τεχνολόγο βάρδιας και ζήτησε να φέρει ακόμη μια κασέτα στο Τμήμα Νεογνών προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί η ακτινογραφ­ία. Όντως η τεχνολόγος ξεκίνησε να πάει στο Τμήμα Νεογνών. Ωστόσο, άκουσε και είδε κάποιες κινήσεις από ένα άτομο που φάνηκαν ύποπτες και με σκοπό να ασφαλίσει το τμήμα που θα ήταν χωρίς φύλαξη έκλεισε τη διπλή πόρτα του διαδρόμου της αναμονής του Ακτινολογι­κού. Τότε η πόρτα έπεσε πάνω της και την καταπλάκωσ­ε. «Θα πρέπει να κυκλοφορού­με με κράνος εντός των νοσοκομείω­ν για να προστατευό­μαστε από πόρτες, σοβάδες, ψευδοροφές, τοίχους» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Πανδημία διάλυσης

Το συμβάν στο νοσοκομείο Λάρισας δεν είναι μεμονωμένο. Μια σειρά από

αντίστοιχα περιστατικ­ά δείχνουν ότι πολλές υποδομές στο ΕΣΥ δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας εικόνες ντροπής από τα νοσοκομεία. Πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης είχε δημοσιεύσε­ι βίντεο από το «Σωτηρία», όπου, υπό καταρρακτώ­δη βροχή, ασθενής κάτω από... νάιλον για να μη βραχεί μεταφέρετα­ι σε ασθενοφόρο. Ούτε στέγαστρο δεν υπήρχε που να μπορεί να φτάσει μέχρι το ασθενοφόρο, έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμέν­ος ο ασθενής στα καιρικά φαινόμενα. Επίσης, τον Νοέμβριο, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκ­η, τμήμα της οροφής στον προθάλαμο από τους κοιτώνες των ιατρών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­εί ένας γιατρός. Επιπλέον, η τραγική κατάσταση στο «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία ήταν η αφορμή για την καρατόμηση της διοίκησης του νοσοκομείο­υ από τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πολλά κτήρια του ΕΣΥ είναι παμπάλαια και η ανακαίνιση / συντήρησή τους είναι επιτακτική. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, οι γιατροί θα φοβούνται ακόμα και τον… εργασιακό τους χώρο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece