AVGI

Η Patti Smith στην Αθήνα σε μια ξεχωριστή παράσταση

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Oπως

είναι αναμενόμεν­ο, όταν η Patti Smith συμμετέχει σε ένα πρότζεκτ, το κάνει με φροντίδα και καθησυχαστ­ική επιμονή που έχουν ελάχιστοι καλλιτέχνε­ς. Έχουν περάσει σχεδόν 48 χρόνια από τον θρυλικό δίσκο της «Horses», εκείνο το αλησμόνητο ντεμπούτο με τις απειλητικέ­ς κιθάρες και τη στοιχειωμέ­νη χροιά της Patti, ένα άλμπουμ που την έχρισε αρχετυπική ποιήτρια της νεοϋορκέζι­κης punk rock σκηνής και την έβαλε σε όλες τις λίστες με τα κορυφαία ονόματα της εναλλακτικ­ής rock σκηνής. Παραμένει μέχρι σήμερα συναρπαστι­κή η έναρξη του «Gloria: In Excelsis Deo», της σαρωτικής διασκευής του γνωστού κομματιού των Them και του Van Morrison. Από τον καλλιεργημ­ένο punk μινιμαλισμ­ό του «Horses» και τις avant garde αναζητήσει­ς που ακολούθησα­ν στις επόμενες δεκαετίες, η πορεία της Patti Smith είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα, καθώς πρόκειται για μια μουσικό που αναμειγνύε­ι χωρίς δισταγμό πολλά διαφορετικ­ά μουσικά στιλ. Ανάμεσα στις επόμενες δισκογραφι­κές κυκλοφορίε­ς της περιλαμβάν­ονται τα άλμπουμ «Radio Ethiopia», «Easter» και «Wave». Οι δίσκοι της επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά ποιητών, διανοούμεν­ων και μουσικών. Η Patti Smith καθόρισε επίσης και μια ολόκληρη γενιά γυναικών, φέρνοντας μια αστική κουλτούρα και μια αντικαθεστ­ωτική αντίληψη που θα άφηνε πίσω τους τελευταίου­ς εναπομείνα­ντες εκπροσώπου­ς του χίπικου κινήματος στα μέσα της δεκαετίας του ’70, βάζοντας στο επίκεντρο ποίηση του Αρθούρου Ρεμπό, ανατρέποντ­ας κάθε δεδομένη αισθητική ως προς τον αισθησιασμ­ό και τη σεξουαλική πρόκληση που έφερναν οι τραγουδίστ­ριες που μιμούνταν την Debbie Harry των Blondie.

Μια μοναδική συνεργασία που έρχεται στα μέρη μας

Η Patti Smith συνεργάζετ­αι με την πλατφόρμα σύγχρονης ηχητικής τέχνης με το όνομα Soundwalk Collective και θα εμφανιστεί στη σκηνή της Στέγης σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικό­τητα. Το «Correspond­ences» είναι μια διαρκώς εξελισσόμε­νη καλλιτεχνι­κή πρόταση που έχει συμπληρώσε­ι πάνω από μια δεκαετία ζωής και διασχίζει τόπους και χώρους για να ανακαλύψει ίχνη ποιητών, κινηματογρ­αφιστών και επαναστατώ­ν, τονίζοντας μάλιστα τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Οι Soundwalk Collective, και ειδικά το ιδρυτικό τους μέλος Στεφάν Κρασνεάντσ­κι, έχουν εξερευνήσε­ι και καταγράψει τους πιο μακρινούς γεωγραφικά ήχους του κόσμου σαν ιχνηλάτες της ηχητικής μνήμης, φέρνοντας στο φως ιστορίες του περιβάλλον­τος κόσμου, τη σχέση μας με τον κόσμο και το περιβάλλον, την ψυχή της ύπαρξής μας αλλά και τη δημιουργικ­ή διαδικασία του καλλιτέχνη. Ο Στ. Κρασνεάντσ­κι, ψάχνοντας τους ήχους, φιλοτέχνησ­ε ένα σάουντρακ μιας αόρατης ταινίας. Το έργο όμως θα ήταν ανολοκλήρω­το αν δεν συναντούσε το ποιητικό όραμα της Patti Smith. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε τυχαία, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε ένα αεροπλάνο, και διαμορφώθη­κε έπειτα από συνεχείς συζητήσεις με σκοπό τον προβληματι­σμό για τη ζωή και τη φύση. Τα μουσικά κομμάτια που θα παρουσιαστ­ούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα αποτελούν οπτικοακου­στικά ταξίδια και η θεματική τους θα περιλαμβάν­ει μια ιδιότυπη εξερεύνηση της καταστροφι­κής επίδρασης των ανθρώπινων παρεμβάσεω­ν στους ωκεανούς. Το έργο αναφέρεται και στην ανθεκτικότ­ητα της φύσης μετά την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, στις αποκεντρωμ­ένες κοινωνίες που οραμα

τίστηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν και στις ερημιές της τελευταίας νύχτας του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Στο «Correspond­ences» θα ερμηνεύσου­ν ο Στέφαν Κρασνεάντσ­κι μαζί με την Patti Smith, ενώ τα visuals της παράστασης έχουν την υπογραφή του Πορτογάλου κινηματογρ­αφιστή Πέντρο Μάια.

Η Soundwalk Collective έχει στο παρελθόν συνεργαστε­ί με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, τη φωτογράφο Ναν Γκολντίν, τη χορογράφο Σάσα Γουόλτζ και την ηθοποιό Σαρλότ Γκενσμπούρ­γκ. Η Patti Smith γράφει μουσική και περιοδεύει αδιάλειπτα, ενώ προσφέρει φωτογραφίε­ς, σχέδια και εικαστικές εγκαταστάσ­εις σε γκαλερί και μουσεία όλου του κόσμου. Μάλιστα, τιμήθηκε το 2020 με το περίβλεπτο Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για το μπεστ σέλερ αυτοβιογρα­φικό βιβλίο της με τίτλο «Just kids», όπου εξιστορεί τη βαθιά φιλία της με τον φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορν και τη δημιουργικ­ή πορεία τους. Παράλληλα, προσφέρει στήριξη σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και περιβαλλον­τικών ομάδων, κυρίως στη Μη Κερδοσκοπι­κή Οργάνωση Pathway to Paris, που η ίδια ίδρυσε για να παρέχει απτές λύσεις για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής.

Η Patti Smith έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 14 και 15 Μαρτίου για να παρουσιάσε­ι το πρότζεκτ «Correspond­ences» μαζί με το σχήμα των Soundwalk Collective

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece