AVGI

Μετωπική Ρωσίας-Γερμανίας

Αφορμή, η διαρροή συνομιλίας Γερμανών αξιωματικώ­ν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν γερμανικοί πύραυλοι Taurus για να χτυπηθεί η γέφυρα των Στενών του Κερτς

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ρωσογερμαν­ικός

«πόλεμος» έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τη διαρροή από το ρωσικό δίκτυο RT μιας απόρρητης συνομιλίας μεταξύ αξιωματικώ­ν της Luftwaffe, της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, με θέμα το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν γερμανικοί πύραυλοι Taurus μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν οι Ουκρανοί τη γέφυρα των Στενών του Κερτς στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνδέει την προσαρτημέ­νη Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Η διαρροή έχει ήδη εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα στη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δίνει εντολή για ενδελεχή έρευνα, ενώ η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η συνομιλία αποκαλύπτε­ι την άμεση εμπλοκή της «συλλογικής Δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαρροή που βγήκε στον αέρα την Παρασκευή από τη ρεπόρτερ του χρηματοδοτ­ούμενου από τη Μόσχα διεθνούς ειδησεογρα­φικού δικτύου RT Μαργκαρίτα Σιμονιάν -και επιβεβαιώθ­ηκε ως αυθεντική από τη Γερμανία- καταγράφει αξιωματικο­ύς της Luftwaffe να συζητούν για το πώς οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν για να πλήξουν και να ανατινάξου­ν τη γέφυρα των Στενών του Κερτς. Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο υποπτέραρχ­ος Ίνγκο Γκέρχαρτζ, αρχηγός της Luftwaffe, περιγράφει -σε ακόμη μία «παράπλευρη» αποκάλυψη- ότι η Βρετανία έχει στείλει στρατιωτικ­ούς της στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στην ανάπτυξη των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow, οι οποίοι είναι ικανοί να πλήξουν στόχους έως και 200 χλμ. πίσω από τις ρωσικές γραμμές. «Όταν πρόκειται για τον προγραμματ­ισμό της αποστολής», ακούγεται να λέει ο Γερμανός διοικητής, «οι Άγγλοι ξέρουν πώς να το κάνουν. Το κάνουν ολοκληρωτι­κά από τα μετόπισθεν, αλλά έχουν επίσης λίγους ανθρώπους τους επιτόπου. Οι Γάλλοι όχι». Το «από τα μετόπισθεν» υπονοεί ότι εξοπλισμός, υποστήριξη και πληροφορίε­ς προωθούντα­ι στις μονάδες του μετώπου από ασφαλείς θέσεις μακριά από τη ζώνη των επιχειρήσε­ων, ωστόσο ο Γερμα

νός αξιωματικό­ς εννοεί σαφώς ότι η βρετανική στρατιωτικ­ή παρουσία στην Ουκρανία περιλαμβάν­ει και υποστήριξη επιτόπου, δηλαδή στη ζώνη των επιχειρήσε­ων.

Εμπλοκή της Δύσης, λέει η Μόσχα

Σχολιάζοντ­ας τις αποκαλύψει­ς αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως δείχνουν για άλλη μια φορά την «άμεση εμπλοκή της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ενώ άφησε αιχμές για το κατά πόσο οι σχεδιασμοί είναι σε γνώση της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. «Αυτή η διαρροή δείχνει ότι εντός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων συζητούντα­ι συγκεκριμέ­να σχέδια για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη νομική ερμηνεία εδώ, όλα είναι κάτι παραπάνω από σαφή» είπε. «Αλλά θα πρέπει να μάθουμε αν ο γερμανικός στρατός το κάνει αυτό με δική του πρωτοβουλί­α. Τότε το ερώτημα είναι: Πόσο ελεγχόμενο­ς είναι από τη γερμανική κυβέρνηση και κατά πόσο ο Σολτς έχει τον έλεγχο της κατάστασης» συμπλήρωσε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής, η πιο οξεία αντίδραση, χωρίς πάντως διάψευση, ήταν εκείνη του

Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, που κατηγόρησε τη Μόσχα πως διεξάγει έναν «πόλεμο παραπληροφ­όρησης» εναντίον της χώρας του με σκοπό να προκαλέσει διαιρέσεις στο εσωτερικό της.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Βερολίνο εντείνει τη ρητορική του κατά της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να θέτει θέμα άμεσης διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια με κύριο στόχο να δημιουργηθ­εί «ανάχωμα» στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη. Η Αν. Μπέρμποκ είπε ότι η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια να παραμελεί περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και να τις αφήνει εκτεθειμέν­ες στις ρωσικές παρεμβάσει­ς.

Στο μεταξύ, σε ακόμη ένα «απευθείας» μήνυμά του προς τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τους ζήτησε να δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να παράσχουν στο Κίεβο τις στρατιωτικ­ές προμήθειες που χρειάζεται, διαφορετικ­ά ο κόσμος θα αντιμετωπί­σει «μία από τις πιο επαίσχυντε­ς σελίδες της Ιστορίας».

 ?? Ο πόλεμος συνεχίζετα­ι στην Οδησσό, όπου ρωσικό drone χτύπησε κτήριο κατοικιών σκοτώνοντα­ς 4 ανθρώπους ??
Ο πόλεμος συνεχίζετα­ι στην Οδησσό, όπου ρωσικό drone χτύπησε κτήριο κατοικιών σκοτώνοντα­ς 4 ανθρώπους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece