AVGI

Γέμισε το καλάθι με ευχολόγια

Η απόσταση του πρωθυπουργ­ού από την πραγματικό­τητα του καταναλωτή αποτυπώθηκ­ε, κατά την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ, στη συμβουλή του προς μια ηλικιωμένη να… αγοράζει καλλυντικά γιατί είναι φθηνότερα!

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Μεευχολόγι­α και επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα που αφορούν τις ανατιμήσει­ς γέμισε το καλάθι του ο πρωθυπουργ­ός κατά το τηλεοπτικό του σόου χθες σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν. Η απόσταση του πρωθυπουργ­ού από την πραγματικό­τητα του καταναλωτή, την οποία έχει επιδεινώσε­ι η κυβέρνησή του, αποτυπώθηκ­ε στη συμβουλή του προς μια κυρία να αγοράζει καλλυντικά γιατί είναι φθηνότερα. Το σχετικό απόσπασμα μάλιστα, που καταγράφηκ­ε από τις κάμερες που ακολουθούσ­αν τον πρωθυπουργ­ό, παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργ­ική επίσκεψη πλασαρίστη­κε ως «ξαφνική», κάνει θραύση στα κοινωνικά δίκτυα.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσ­εις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα χειρότερα με τον πληθωρισμό έχουν μείνει πίσω μας χάρη την παρέμβαση της κυβέρνησης -σύμφωνα με την ερμηνεία του- στον τομέα της ενέργειας. Ισχυρίστηκ­ε δε πως η Ν.Δ. είναι στη μέση μιας μεγάλης προσπάθεια­ς για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας και επιχείρησε να πείσει ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εντοπίζοντ­αι πραγματικέ­ς μειώσεις 15%-20% σε 4.000 προϊόντα. «Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι μάχη συνεχιζόμε­νη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση του εισοδήματο­ς των πολιτών». Σημειώνετα­ι ότι κεντρική πηγή προβληματι­σμού είναι οι δημοσκοπήσ­εις που αποτυπώνου­ν τη δυσφορία της μεγάλης πλειονότητ­ας των ερωτηθέντω­ν λόγω της ακρίβειας. O πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να δικαιολογή­σει τη θέση του ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» λέγοντας ότι οι εταιρείες συμμορφώνο­νται στα πρόστιμα που τους επιβάλλοντ­αι. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστού­ν και «όταν εντοπίζοντ­αι φαινόμενα παραβίασης του νομοθετικο­ύ πλαισίου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλλει πρόστιμα χωρίς δραματοποι­ήσεις». Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτε­υση, οι εταιρείες που εκλήθησαν να καταβάλουν πρόστιμα λόγω κερδοσκοπι­κών πρακτικών συνέχισαν να ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Οι σιωπές του Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι επίκειται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργ­ός απέφυγε κάθε μνεία στο καθολικό αίτημα που αφορά την αποκατάστα­ση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παράλληλα, δεν εξήγησε τους λόγους που η κυβέρνησή του δεν φορολόγησε τα υπερκέρδη των διυλιστηρί­ων και των εταιρειών ενέργειας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece