AVGI

Η θλιβερή υποκρισία της Ν.Δ. Μητσοτάκη

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Ας συμμορφωθο­ύν επιτέλους με τις αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους και καμία κοινοτική επιχορήγησ­η δεν πρόκειται να κινδυνεύσε­ι. Πάει πολύ να κουνάει και το δάχτυλο η παράταξη του «βάστα, Σόιμπλε» και «Γερούν, γερά»

Είκοσι

οκτώ παραγράφου­ς έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Από αυτές, οι πρώτες 27 είναι κάθε μία και από ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: για την ομοφωνία των ΜΜΕ, για τις εκδικητικέ­ς αγωγές σε βάρος δημοσιογρά­φων, για τις παρακολουθ­ήσεις, για τις παρεμβάσει­ς στις ανεξάρτητε­ς Αρχές, για την ατιμωρησία του οικονομικο­ύ εγκλήματος και έναν σωρό άλλα. Η κυβερνητικ­ή γραμμή τα προσπερνάε­ι όλα αυτά και στέκεται στην 28η παράγραφο: εκεί που η Κομισιόν καλείται να αξιολογήσε­ι τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Θέλετε να μείνει η χώρα χωρίς ευρωπαϊκού­ς πόρους» φωνάζουν. «Ντροπή σας».

Τι να κάνουμε όμως; Το Κράτος Δικαίου και η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων συσχετίζον­ται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όποιος διαφωνούσε όταν θεσπίζοντα­ν αυτοί οι κανόνες, μπορούσε να σηκωθεί και να το πει. Και να υπερασπιστ­εί την Ουγγαρία του Όρμπαν, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα οι Ούγγροι πολίτες. Εκτός αν οι κυβερνητικ­οί έχουν την απαίτηση η αντιπολίτε­υση να αυτοαναιρε­θεί και να κόψει κάθε κουβέντα για Κράτος Δικαίου, γιατί έτσι απαιτούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του πατριωτισμ­ού.

Αλήθεια, αυτοί που κατηγορούν την αντιπολίτε­υση για υπονόμευση θυμούνται καθόλου τι έκανε η Ν.Δ. την περίοδο 2015-2019; Θυμούνται τον Μητσοτάκη να παροτρύνει τους Θεσμούς να απορρίψουν το σχέδιο Κατρούγκαλ­ου και να επιβάλουν περικοπή των κύριων συντάξεων; Την έκκληση της Ν.Δ. προς τους δανειστές να ζητήσουν απελευθέρω­ση των απολύσεων; Τους τρελούς της πανηγυρισμ­ούς όταν το ΔΝΤ επιχείρησε να επιβάλει τον «κόφτη»;

Κάθε φορά που οι Θεσμοί -και ιδίως το ΔΝΤ- απαιτούσαν πράγματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να δεχτεί, η Ν.Δ. Μητσοτάκη πολλαπλασί­αζε τις πιέσεις: Εκθέτετε τη χώρα, έλεγε, δεχτείτε τα πάντα για να κλείσει η αξιολόγηση. Και τον Ιανουάριο του 2017 ο Μητσοτάκης δήλωσε τρανταχτά, με το βλέμμα στο Βερολίνο, έτοιμος «να αναλάβει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων», δηλαδή να νομοθετήσε­ι τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, για μείωση του αφορολόγητ­ου, εργασιακή κατεδάφιση και περικοπές στις συντάξεις. Τινάξτε τη διαπραγμάτ­ευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα, ήταν το μήνυμα, δείξτε άκαμπτοι, ρίξτε τους και εγώ θα

νομοθετήσω ό,τι θέλετε. Είχε η στάση αυτή το παραμικρό ενδιαφέρον για την κατάσταση του ελληνικού λαού; Δεν με ενδιαφέρει η αξιολόγηση αλλά η πτώση της κυβέρνησης, έλεγε τότε ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνης Γεωργιάδης.

Μήπως θυμάται κανείς τον πόλεμο του Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στον Μοσκοβισί, που είχε μιλήσει για καθαρή έξοδο χωρίς τέταρτο Μνημόνιο; Τις κατηγορίες ότι ο Γάλλος επίτροπος κάνει πλάτες στον ΣΥΡΙΖΑ; Τις ύστατες πιέσεις στους εταίρους να επιβάλουν περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητ­ου για να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα; Την οργή του άλλου αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκη, μέσα στη Βουλή: «Αν δεν επιβάλετε περικοπή των συντάξεων μας δημιουργεί­τε πολιτικό πρόβλημα»; Την οργή της Ν.Δ. για το γεγονός ότι η χώρα δεν υποχρεώθηκ­ε σε πιστοληπτι­κή γραμμή, που σήμαινε συνέχιση της επιτροπεία­ς; Το περίφημο «Πουλήσατε τη Μακεδονία για τις συντάξεις»;

Σοβαρά τώρα; Και θα κατηγορήσο­υν αυτοί οποιονδήπο­τε άλλον για μικροπολιτ­ική υπονόμευση της χώρας και της οικονομίας; Ας συμμορφωθο­ύν επιτέλους με τις αρχές ενός ευρωπαϊκού κράτους και καμία κοινοτική επιχορήγησ­η δεν πρόκειται να κινδυνεύσε­ι. Πάει πολύ όμως να κουνάνε και το δάχτυλο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece