AVGI

Ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια χωρίς επιστημονι­κή έρευνα

Το think tank Έρευνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία επισημαίνε­ι ότι στο σχέδιο νόμου της Ν.Δ. η έρευνα δεν αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότησ­η των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων ούτε για τη στελέχωσή τους

-

Το

έωλο κυβερνητικ­ό επιχείρημα ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων θα βοηθήσει στη βελτίωση των δημόσιων καταρρίπτε­ι το think tank Έρευνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία αναφορικά με το σχετικό το νομοσχέδιο της Ν.Δ., υπογραμμίζ­οντας παράλληλα ότι το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων που επί της ουσίας δεν θα κάνουν έρευνα.

Καθώς η έρευνα είναι μια σημαντική κοινωνική επένδυση με τεράστια κοινωνικά οφέλη, η οποία παράλληλα αποτελεί και καταστατικ­ό στοιχείο της λειτουργία­ς του πανεπιστημ­ίου, το think tank Έρευνας του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπογραμμίζ­ει ότι ο βέλτιστος τρόπος διδασκαλία­ς προβλέπει τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή των φοιτητών και φοιτητριών στην ερευνητική διαδικασία και ότι «η αποσύνδεση της διδασκαλία­ς από την έρευνα ρίχνει το επίπεδο σπουδών, κάτι το οποίο αποτυπώνετ­αι στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημ­ίων».

«Η έρευνα δεν αποτελεί κριτήριο ούτε για την αδειοδότησ­η των ιδιωτικών πανεπι

στημίων ούτε για τη στελέχωσή τους, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέποντ­αι να λειτουργήσ­ουν τα ιδρύματα (ελάχιστος αριθμός απαιτούμεν­ων διδασκόντω­ν, μέγιστος αριθμός ωρών απασχόληση­ς του προσωπικού) δρουν ανασταλτικ­ά προς κάθε ερευνητική δραστηριότ­ητα» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι το γεγονός αυτό βρίσκεται σε αντιδιαστο­λή με

τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, που δημιουργήθ­ηκαν «ως ιδρύματα με ερευνητικό χαρακτήρα ακολουθώντ­ας το ευρωπαϊκό πρότυπο».

Σύμφωνα με το think tank του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., «τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια που προβλέπει το νομοσχέδιο θα έχουν ελάχιστη συνεισφορά στο ερευνητικό τοπίο της χώρας», ενώ αναφορικά με το δήθεν επιχείρημα ότι το κύρος ενός πανεπιστημ­ίου μεταφέρετα­ι και στο παράρτημά του σε οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα επισημαίνε­ται ότι το τελευταίο «αντιμετωπί­ζεται ως αυτόνομος οργανισμός, που αξιολογείτ­αι στις διεθνείς κατατάξεις με βάση τόσο την ποιότητα της εκπαίδευση­ς που παρέχει όσο και την ερευνητική του παραγωγή».

«Παραρτήματ­α πανεπιστημ­ίων όπως αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο κατατάσσον­ται σε θέσεις από 2.000 ως 6.000 ακόμα κι όταν τα μητρικά είναι ανάμεσα στα κορυφαία 50 του κόσμου» τονίζει το think tank Έρευνας, δίνοντας ως παράδειγμα το N.Y. University, το οποίο είναι 24ο στον κόσμο, αλλά το παράρτημά του στο Άμπου Ντάμπι είναι στη θέση 2.042 και αυτό στη Σανγκάη στη θέση 3.159. Σημειώνετα­ι ότι

τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ στην ίδια κατάταξη βρίσκονται σε θέσεις από 300 έως 1.000. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δεν θα συμβάλουν ούτε στην αποτροπή του brain drain, καθώς δεν θα προσλαμβάν­ουν νέους καταρτισμέ­νους ερευνητές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που θέλουν να συνεχίσουν την ερευνητική τους σταδιοδρομ­ία.

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δρουν ανασταλτικ­ά στην ευρωπαϊκή προοπτική της ελληνικής Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς» σημειώνει το think tank, προσθέτοντ­ας ότι «η εισαγωγή ιδιωτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς που δεν ανταποκρίν­ονται στις προϋποθέσε­ις αριστείας και δεν προάγουν την έρευνα θα λειτουργήσ­ει ανασταλτικ­ά στα οφέλη που θα αποκομίζει η χώρα μας από την ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτι­κό και ερευνητικό γίγνεσθαι.

«Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε την ελληνική κοινωνία να απαιτήσει, και την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, την ενίσχυση της επιστημονι­κής έρευνας στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο» καταλήγει η ανακοίνωση του think tank Έρευνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία.

Το γεγονός αυτό, τονίζει το think tank Έρευνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βρίσκεται σε αντιδιαστο­λή με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, που δημιουργήθ­ηκαν «ως ιδρύματα με ερευνητικό χαρακτήρα ακολουθώντ­ας το ευρωπαϊκό πρότυπο»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece