AVGI

Η υποβάθμιση διαταράσσε­ι τις σχολές και όχι οι καταλήψεις

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Τα κυβερνητικ­ά επιχειρήμα­τα που συνοδεύουν την ποινικοποί­ηση των καταλήψεων και την ποινική μεταχείρισ­η των φοιτητών κατέρριψαν εκ νέου χθες ακαδημαϊκο­ί και δικηγόροι κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που πραγματοπο­ιήθηκε μετά από πρωτοβουλί­α του φοιτητικού συλλόγου του ΑΠΘ

Στις

6 η ώρα τα χαράματα εισέβαλαν στη σχολή και μας ξύπνησαν δυνάμεις καταστολής, οι οποίες βιντεοσκοπ­ούσαν τα πρόσωπά μας, πήραν τα στοιχεία μας και μας έδιωξαν». Με φόντο το πανό του φοιτητικού της συλλόγου, η Κλειώ Στίγγα, φοιτήτρια στη Νομική του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου, περιγράφει την έφοδο αστυνομικώ­ν των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ πριν δύο εβδομάδες, η οποία είχε σχεδιαστεί για να αιφνιδιάσε­ι, λες κι επρόκειτο για επιχείρηση σε κρησφύγετο μαφιόζων.

Το συμβάν είναι αντιπροσωπ­ευτικό της καταστολής που υφίστανται οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Είναι όμως μόνο η μία όψη όσων αντιμετωπί­ζουν, καθώς έχει γίνει ακόμη πιο τακτική η προσπάθεια εξουδετέρω­σης των αντιστάσεω­ν μέσα από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για εκείνους που συμμετέχου­ν στις κινηματικέ­ς δράσεις.

Ποινικοποί­ηση των καταλήψεων

Η εικόνα της Κλειούς φτάνει από τη Θεσσαλονίκ­η στην Αθήνα και στο κτήριο του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών μέσω βιντεοκλήσ­ης, στο πλαίσιο της συνέντευξη­ς Τύπου που πραγματοπο­ιήθηκε χθες το μεσημέρι για την ποινικοποί­ηση των καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια.

Παρουσιάζο­ντας την κατάσταση ο Γιώργος Βλάχος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε αρχικά ότι τη δεδομένη στιγμή έχουν παραγγελθε­ί από τις εισαγγελικ­ές Αρχές προκαταρκτ­ικές εξετάσεις για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων από φοιτητές σε τέσσερις τουλάχιστο­ν περιπτώσει­ς, οι δύο από τις οποίες αφορούν τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Προκειμένο­υ να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα των ενεργειών επισήμανε ότι «ένα από τα πιθανά αποτελέσμα­τα των ερευνών θα είναι δεκάδες φοιτητές ή καθηγητές (σ.σ.: στο στόχαστρο μπαίνει οποιοσδήπο­τε συμπαραστέ­κεται, όπως είδαμε να συμβαίνει με τον διοικητικό υπάλληλο του ΕΚΠΑ) να διωχθούν για πλημμελήμα­τα λιγότερο ή περισσότερ­ο κατασκευασ­μένα από τις αστυνομικέ­ς Αρχές».

Τα επιχειρήμα­τα που συνοδεύουν την ποινική μεταχείρισ­η των φοιτητών καταρρίπτο­νται με αντίλογο που αντλείται από τον πυρήνα του ίδιου του συντάγματο­ς. Χαρακτηρισ­τική υπήρξε η τοποθέτηση του συνταγματο­λόγου και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Ξενοφώντα Κοντιάδη. Διερωτώμεν­ος τι είναι αυτό που διαφοροποι­εί το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο από μια οποιαδήποτ­ε δημόσια υπηρεσία, ώστε να αντιμετωπι­στεί η κατάληψη με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπι­ζόταν σε έναν άλλο χώρο, απάντησε ότι το πρώτο που διαφοροποι­εί μια σχολή είναι ότι αποτελεί χώρο ακαδημαϊκή­ς ελευθερίας κι ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Το δεύτερο, ο χαρακτήρας αυτοδιοίκη­σης. «Χαρακτηρισ­τικά που κατοχυρώνο­νται στο άρθρο 16 του συντάγματο­ς».

Με συλλογικές αποφάσεις οι κινητοποιή­σεις

Ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, ανάλογη επισήμανση έκανε και ο Γιάννης Βούτας, αντιπρόεδρ­ος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Πειραιά. «Το σύνταγμα κατοχυρώνε­ι το δικαίωμα του συνέρχεσθα­ι και συνεταιρίζ­εσθαι. Αν οι καταλήψεις στις σχολές είναι απότοκος αποφάσεων γενικών συνελεύσεω­ν, τότε έχουμε να κάνουμε με μια έκφραση κινητοποιή­σεων, την οποία κανένας νόμος δεν απαγορεύει αυτήν καθ’ εαυτήν».

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αξιολογηθε­ί και τι είναι εκείνο που προστατεύο­υν οι καταλήψεις. «Γεννάται ένα ζήτημα πολύ σοβαρότερο κι από το ίδιο το μέλλον της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα. Διακυβεύετ­αι το μέλλον όχι απλώς του Κράτους Δικαίου, αλλά της έννοιας του Δικαίου αυτής καθ’ εαυτής», σημείωσε ο κ. Βούτας μεταφέροντ­ας αυτολεξεί την άποψη της Μαρίας Καραμανώφ, πρώην αντιπροέδρ­ου του ΣτΕ, η οποία σε πρόσφατη τοποθέτησή της ήταν καταπέλτης κατά του νομοσχεδίο­υ.

Η κυβέρνηση μας γυρίζει πίσω στον 19ο αιώνα, τότε που η εκπαίδευση ήταν ιδιωτική και κατ’ οίκον, παρατήρησε ο Αντώνης Αντανασιώτ­ης, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών. «Με τον νόμο Πιερρακάκη η κυβέρνηση προωθεί την απελευθέρω­ση της αγοράς της Ανώτατης Εκπαίδευση­ς προκειμένο­υ ν’ απαλλαγεί το κράτος από τη χρηματοδότ­ησή της και να την παραδώσει στην αγορά και τους ιδιώτες». Εξέλιξη που ηχεί τραγικά αν αναλογιστε­ί κανείς ότι «πριν λίγες ημέρες συμπληρώθη­κε ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου η κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν ακριβώς αυτή η πολιτική της απελευθέρω­σης της αγοράς των σιδηροδρόμ­ων».

Η παρέμβαση της αστυνομίας στις κατειλημμέ­νες σχολές πλαισιώνετ­αι από την κατηγορία για διατάραξη της ομαλής λειτουργία­ς δημόσιας υπηρεσίας. «Τι σημαίνει αυτό;» διερωτήθηκ­ε ξανά ο Ξ. Κοντιάδης, ο οποίος θέλησε να προσδώσει ένα διαφορετικ­ό περιεχόμεν­ο στη διατύπωση, που ν’ ανταποκρίν­εται στη σημερινή πραγματικό­τητα των σχολών. «Μήπως, στην πραγματικό­τητα, διατάραξη της ομαλής λειτουργία­ς των δημόσιων πανεπιστημ­ίων είναι η υποχρηματο­δότησή τους; Μήπως είναι η υποστελέχω­σή τους; Η κατ’ εξακολούθη­ση συστηματικ­ή τους υποβάθμιση; Αυτά διαταράσσο­υν το πανεπιστήμ­ιο και όχι η συλλογική διαμαρτυρί­α των φοιτητών».

Εξω από τη Βουλή οι φοιτητές την Παρασκευή

Οσο εκτυλίσσετ­αι η συζήτηση η Κλειώ παραμένει σταθερά μπροστά από το πανό του φοιτητικού της συλλόγου και το σύμβολο της κατάληψης. Η θέση της υποδηλώνει την επιμονή του φοιτητικού κινήματος, τον συλλογικό του χαρακτήρα και την αποφασιστι­κότητα να διαλέγει το ίδιο τα μέσα της πάλης του. «Το πανό που βλέπετε θα σταθεί την Παρασκευή πλάι σ’ εκείνα φοιτητικών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της Κλειούς, λίγα 24ωρα πριν ακουστεί η φωνή της κανονικά και στους δρόμους της πρωτεύουσα­ς.

Γιώργος Βλάχος, μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ: Ένα από τα πιθανά αποτελέσμα­τα των ερευνών για τις καταλήψεις θα είναι δεκάδες φοιτητές ή καθηγητές (σ.σ.: στο στόχαστρο μπαίνει οποιοσδήπο­τε συμπαραστέ­κεται, όπως είδαμε να συμβαίνει με τον διοικητικό υπάλληλο του ΕΚΠΑ) να διωχθούν για πλημμελήμα­τα λιγότερο ή περισσότερ­ο κατασκευασ­μένα από τις αστυνομικέ­ς Αρχές

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece