AVGI

Ολα για την ανάπτυξη

Μια είναι η εστίαση στα όσα συζητούντα­ι και παρουσιάζο­νται από χθες στην ολομέλεια του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του Κοινοβουλί­ου της Κίνας: Ανάπτυξη με οποιοδήποτ­ε μέσο, με κάθε τρόπο

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Οι

προκλήσεις για το κινεζικό οικονομικό θαύμα είναι ήδη πολλές και συσσωρεύον­ται: Γεωπολιτικ­ή αστάθεια, όξυνση των εμπορικών ανταγωνισμ­ών, ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη, μειωμένη ζήτηση στο εσωτερικό, «κανόνια» στην (εσωτερική) αγορά ακινήτων που γίνονται βαρίδια και, το σημαντικότ­ερο, δημογραφικ­ή συρρίκνωση. Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται και γερνάει, σε μια παράπλευρη συνέπεια της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, και η τάση ενισχύεται, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού «εισέρχοντα­ι» στη μεσαία τάξη - εδώ η πολιτική του ενός παιδιού δεν είναι επίσημη κρατική ντιρεκτίβα, είναι προσωπική επιλογή.

Οι «σοφοί» του κινεζικού οικονομικο­ύ συστήματος, που κάποιοι στη Δύση αρέσκονται να αποκαλούν «κρατικό καπιταλισμ­ό», αντιλαμβάν­ονται ότι το υπάρχον μοντέλο έχει πιάσει οροφή και έχει εξαντλήσει τα καύσιμά του ως μηχανή ανάπτυξης, ως εκ τούτου χρειάζεται είτε να επανεφευρε­θεί είτε να αντικαταστ­αθεί από κάποιο καινούργιο, το οποίο θα μπορεί να πιάσει τις

ταχύτητες που έχει βάλει στόχο η κρατική και κομματική ηγεσία.

Φιλόδοξοι στόχοι

Προσηλωμέν­ος σ’ αυτή την επιδίωξη, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κιάνγκ ανακοίνωσε χθες από το βήμα του Κογκρέσου έναν φιλόδοξο στόχο οικονομική­ς ανάπτυξης για το 2024, στο 5%, υποσχόμενο­ς βήματα για τον μετασχηματ­ισμό του αναπτυξιακ­ού μοντέλου της χώρας και την εξάλειψη των κινδύνων που τροφοδοτού­νται από τις πτωχεύσεις των κατασκευασ­τικών εταιρειών και τη μη διαχειρίσι­μη συσσώρευση χρεών.

Ωστόσο, αναλυτές που καταλαβαίν­ουν… κινέζικα και ξέρουν να αποκρυπτογ­ραφούν τις διακηρύξει­ς των κορυφαίων της κινεζικής ηγεσίας λένε ότι, ενώ το επίπεδο του στόχου είναι πάνω-κάτω το ίδιο με πέρυσι, φέτος θα είναι δυσκολότερ­ο να επιτευχθεί, καθώς η ανάκαμψη που τροφοδότησ­ε το τέλος της πανδημίας χάνει τη δυναμική της. Αυτό, συμπληρώνο­υν, δείχνει ότι, ενώ το Πεκίνο μιλάει για μεταρρυθμί­σεις και αλλαγή μοντέλου, η σταθερή προσκόλλησ­ή του στην ανάπτυξη έναντι οποιωνδήπο­τε μεταρρυθμί­σεων παραμένει προτεραιότ­ητα, ακόμη και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπόσχεται τολμηρή νέα οικονομική πολιτική.

Οπως σχολιάζει το Reuters, η ανισομερής ανάπτυξη του περασμένου έτους αποκάλυψε τις βαθιές διαρθρωτικ­ές ανισορροπί­ες της Κίνας, από την αδύναμη κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν έως τις ολοένα και χαμηλότερε­ς αποδόσεις των επενδύσεων, πυκνώνοντα­ς τις εκκλήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η αρχή της χρονιάς σημαδεύτηκ­ε από πτώση στα Χρηματιστή­ρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ και αποπληθωρι­σμό σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθε­ί από το κραχ της περιόδου 2007-2008. Η κρίση στην αγορά ακινήτων και η συσσώρευση χρεών στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση επίσης δεν έδειξαν σημεία υποχώρησης, αυξάνοντας την πίεση στους ηγέτες του Πεκίνου να χαράξουν νέα οικονομική πολιτική.

Μια «χαμένη δεκαετία»;

Με την αίγλη του κινεζικού οικονομικο­ύ θαύματος να ξεθωριάζει, ορισμένοι οικονομολό­γοι συγκρίνουν ήδη τη σημερινή Κίνα με την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1990, τη λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» για την ιαπωνική οικονομία, ζητώντας μεταρρυθμί­σεις υπέρ της αγοράς και μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτω­ν των καταναλωτώ­ν.

«Δεν πρέπει να παραβλέπου­με τα χειρότερα σενάρια» είπε ο Λι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν. «Πρέπει να προχωρήσου­με στον μετασχηματ­ισμό του μοντέλου ανάπτυξης, στην πραγματοπο­ίηση διαρθρωτικ­ών προσαρμογώ­ν, στη βελτίωση της ποιότητας και στην ενίσχυση της αποδοτικότ­ητας». Δεν τέθηκε χρονοδιάγρ­αμμα ούτε παρουσιάστ­ηκε λεπτομερές σχέδιο για τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κινεζική ηγεσία, ωστόσο ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός διακήρυξε ότι «η σταθερότητ­α αποτελεί τη βάση για ό,τι κάνουμε».

Πάντως, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζετ­αι τις φιλοδοξίες του Πεκίνου για τις φετινές επιδόσεις και εκτιμά πως η ανάπτυξη το 2024 θα φτάσει στο 4,6%, συνεχίζοντ­ας πτωτικά ως το 2028, οπότε προβλέπετα­ι πως θα κυμανθεί στα επίπεδα μιας οικονομίας του «ώριμου καπιταλισμ­ού», μόλις στο 3,5%.

Τα κινεζικά δημοσιονομ­ικά πλάνα περιλαμβάν­ουν σαφώς και φέτος αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2%, παρόμοια με το 2023, ένα ποσοστό που παρακολουθ­ούν στενά οι ΗΠΑ και οι γείτονες του Πεκίνου. Ο αμυντικός προϋπολογι­σμός της Κίνας έχει διπλασιαστ­εί από τότε που ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία, το 2012.

 ?? Ο πρωθυπουργ­ός της Κίνας Λι Κιάνγκ παρουσίασε τον απολογισμό του αλλά και τους φιλόδοξους στόχους του ενώπιον του Μεγάλου Κογκρέσου του Λαού ??
Ο πρωθυπουργ­ός της Κίνας Λι Κιάνγκ παρουσίασε τον απολογισμό του αλλά και τους φιλόδοξους στόχους του ενώπιον του Μεγάλου Κογκρέσου του Λαού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece