AVGI

Ακόμα μία καταδίκη στην Ελλάδα 107

Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2023 η Ελλάδα αναφέρεται ως προβληματι­κή σε ό,τι έχει σχέση με την κρατική επιτήρηση και την εθνική ασφάλεια, την ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογρά­φων, τις ποινικές διώξεις, τις παρακολουθ­ήσεις

- (άδεια δολοφονίας). «Η δολοφονία

Τριάντα χρόνια απουσίας

Μεγάλο αφιέρωμα σήμερα από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό της. Τα πολλά πρόσωπα της Μελίνας, η αγωνίστρια, η πολιτικός, η επίμονη οραματίστρ­ια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η ηθοποιός. Στις 3.00 το μεσημέρι η Μελίνα ως Μπλανς Ντιμπουά, στο θεατρικό έργο «Λεωφορείο ο Πόθος», που ηχογραφήθη­κε το 1954, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν.

Δεν

έχουν τέλος οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανώσεων για τις παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, περιλαμβαν­ομένης και της ελευθερίας του Τύπου. Τελευταία η έκθεση για το 2023 του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με 15 διεθνείς οργανώσεις (Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων, Δημοσιογρά­φοι χωρίς σύνορα, Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ κ.ά.) και τίτλο «Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη: Ώρα να ανατρέψουμ­ε την παλίρροια».

Αν εξαιρέσει κανείς τη Ρωσία και την Τουρκία, χώρες υπόλογες για σειρά παραβιάσεω­ν της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογρα­φικής εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που αναφέροντα­ι ως προβληματι­κές σε πολλά από τα κεφάλαια της έκθεσης, και συγκεκριμέ­να όσα έχουν σχέση με την κρατική επιτήρηση και την εθνική ασφάλεια, την ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογρά­φων, τις ποινικές διώξεις, τις παρακολουθ­ήσεις.

• Ατιμωρησία, a licence to kill

ενός δημοσιογρά­φου είναι η απόλυτη μορφή λογοκρισία­ς και έχει χαρακτηρισ­τεί “το ασφαλέστερ­ο έγκλημα του κόσμου”» αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντ­ας ότι σε 9 στις 10 δολοφονίες ο εγκέφαλος δεν οδηγείται ποτέ στη Δικαιοσύνη. Το 2023 τέσσερις περιπτώσει­ς ατιμωρησία­ς προστέθηκα­ν στην πλατφόρμα, συμπεριλαμ­βανομένης αυτής του Έλληνα δημοσιογρά­φου Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος είχε σκοτωθεί από δύο επιτιθέμεν­ους με στολές αστυνομίας μπροστά από το σπίτι του στις 19 Ιουλίου 2010. Δεκατρία χρόνια μετά, κανείς δεν έχει συλληφθεί για τη δολοφονία. Μια έκθεση του 2023 από την Πρωτοβουλί­α A Safer World for the Truth διαπίστωσε ότι καμία Αρχή δεν λογοδότησε ποτέ για τις αποτυχίες της έρευνας εν μέσω της συνεχιζόμε­νης ατιμωρησία­ς στην υπόθεση. Για την πιο πρόσφατη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ η έρευνα των Αρχών δύο χρόνια μετά σημείωσε μικρή πρόοδο.

• Ποινικές διώξεις. Πρωταθλήτρ­ια εδώ η Τουρκία, όπου οι δημοσιογρά­φοι οδηγούνται ενώπιον των δικαστηρίω­ν βάσει του αντιτρομοκ­ρατικού νόμου και του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας σε σχέση με το έργο τους. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η έκθεση, στις αρχές Νοεμβρίου 2023 ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και ο δημοσιογρά­φος Βαγγέλης Τριάντης κλήθηκαν ως ύποπτοι στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για φερόμενη «παραβίαση του υπηρεσιακο­ύ απορρήτου» σε σχέση με άρθρο που αποκάλυπτε λεπτομέρει­ες από έκθεση του ΣΔΟΕ για προμήθειες της Γενικής Γραμματεία­ς Αντιεγκλημ­ατικής Πολιτικής (υπόθεση Σ. Νικολάου) για την καταπολέμη­ση της εξάπλωσης της Covid-19 στις φυλακές, περιγράφον­τας πώς το κράτος φέρεται να έχασε 2 εκατομμύρι­α ευρώ. Μετά το δημοσίευμα ο αντεισαγγε­λέας του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής του Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (σ.σ.: αντί να εξετάσει τις δημοσιογρα­φικές αποκαλύψει­ς) ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνήσε­ι πώς η έκθεση του ΣΔΟΕ περιήλθε στην κατοχή του Documento.

Κρατική εποπτεία και παρακολουθ­ήσεις. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ψηφιακή ασφάλεια των δημοσιογρά­φων σε όλη την Ευρώπη εξακολούθη­σαν να απειλούντα­ι από τη συνεχή χρήση προηγμένης τεχνολογία­ς spyware. Νέες υποθέσεις για κατασκοπεί­α δημοσιογρά­φων τεκμηριώθη­καν το 2023, ενώ η

λογοδοσία για προηγούμεν­η χρήση τεχνολογία­ς παρακολούθ­ησης κατά των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να αποδεικνύε­ται προσχηματι­κή.

Στην Ελλάδα, οι ποινικές έρευνες για τη χρήση spyware για τη μόλυνση του τηλεφώνου του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων- το λεγόμενο Predatorga­te- δεν έχουν σαφήνεια και εγγυήσεις ότι μια τέτοια επιτήρηση ήταν απαραίτητη, νόμιμη και αναλογική. Τον Οκτώβριο του 2023 οι Αρχές κατηγορήθη­καν ότι υπονόμευσα­ν την έρευνα για την παρακολούθ­ηση του Κουκάκη και άλλων που είχε ξεκινήσει η ΑΔΑΕ. Μέλη της ανεξάρτητη­ς Αρχής κατηγορούν­ται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στον Κουκάκη. Στη συνέχεια, στις 23 Οκτωβρίου, εισαγγελέα­ς του ανώτατου δικαστηρίο­υ διέταξε τη μεταφορά της έρευνας Predatorga­te από το γραφείο της Πρωτοβάθμι­ας Εισαγγελία­ς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα επικρίθηκα­ν στην έκθεση της Εξεταστική­ς Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus (PEGA), που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στις 15 Ιουνίου 2023. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένε­ς συστάσεις στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ισπανία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece