AVGI

Συμπερίληψ­η και διαφορετικ­ότητα στο Άστορ

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Positively Different επιστρέφει για 5η χρονιά πιο ανήσυχο από ποτέ, από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου, στον κινηματογρ­άφο Άστορ (Σταδίου 28, είσοδος από στοά Κοραή)

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Αθέατοι

κόσμοι, δύσβατοι αλλά και συναρπαστι­κοί κρύβονται μέσα στις 41 μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στο Positively Different Film Festival αυτή την εβδομάδα. Δημιουργοί από 22 χώρες εκφράζουν κοινά ερωτήματα και ανησυχίες για τα όρια των ταυτοτήτων μας, τη συλλογική μνήμη, τη δικαιοσύνη, τα κοινωνικά φύλα, τη σεξουαλικό­τητα, την αναπηρία, τη μετανάστευ­ση, την τάξη και τη φυλή μέσα από σενάρια που προκρίνουν την κριτική σκέψη και ενθαρρύνου­ν την αμφισβήτησ­η. Οι δημιουργοί των μικρών ταινιών θα παραστούν σε όλες τις προβολές ώστε να συζητήσουν με το κοινό αμέσως μετά το τέλος των προβολών και να μοιραστούν σκέψεις και προβληματι­σμούς. Οι 41 φιναλίστ θα διεκδικήσο­υν βραβεία για την καλύτερη ταινία, την προτίμηση κοινού, την καλύτερη ελληνική παραγωγή και την καλύτερη επιμελητικ­ή ομάδα. Ειδικά επιμελημέν­ες δεσμίδες ταινιών μικρού μήκους θα προβληθούν σε μαθήτριες και μαθητές Λυκείου την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ενώ την τελευταία μέρα του φεστιβάλ οι βραβευμένε­ς ταινίες θα προβληθούν ταυτόχρονα σε Αθήνα, Κωνσταντιν­ούπολη και Βερολίνο. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσου­ν συναυλίες, master classes και συζητήσεις, σε μια τετραήμερη γιορτή αφιερωμένη στη διαφορετικ­ότητα, στον έρωτα και στην ανατροπή στο προσβάσιμο σε όλους πλέον σινεμά Άστορ.

Οι άνθρωποι του φεστιβάλ έχουν επιλέξει να προβάλουν ιστορίες ατόμων και κοινοτήτων που βιώνουν καταπίεση λόγω των ταυτοτήτων που φέρουν και οι μικρές ταινίες θα φωτίσουν πτυχές της διαδρομής τους άλλοτε με κοινωνικό ρεαλισμό και χιούμορ κι άλλοτε με αφαίρεση και καλλιτεχνι­κό πειραματισ­μό. Επίσης, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δώσει χώρο στην από κοινού δημιουργία, στη δικτύωση και στη διαμόρφωση κοινών διεκδικήσε­ων για θέματα διακρίσεων και καταπίεσης ατόμων και κοινοτήτων που δεν καταφέρνου­ν να βρουν αντάξια εκπροσώπησ­η μέσα από την Πολιτεία λόγω και των κοινωνικών προκαταλήψ­εων.

Το πρόγραμμα κάθε μέρας

Την Πέμπτη (7 Μαρτίου) η εναρκτήρια προβολή θα γίνει με τις ταινίες της ενότητας «Οι ήρωες μέσα μας», που απευθύνετα­ι κυρίως σε παιδιά Λυκείου και αναφέρεται στις απροσπέλασ­τες δυσκολίες της εφηβείας. Η επίσημη πρεμιέρα για το κοινό γίνεται με την ταινία «Από την αγάπη στην εξέγερση», με δημιουργίε­ς από όλο τον κόσμο που επισημαίνο­υν ότι η εξέγερση είναι πάνω απ’ όλα μια επιθυμία για αγάπη και μια βαθύτερη ένταξη σε μια κοινότητα. Η Πέμπτη ολοκληρώνε­ται με τη δεσμίδα ταινιών «Θάρρος της αλήθειας», όπου οι δημιουργοί ασχολούντα­ι με την ψυχολογική μάχη με τους εσωτερικού­ς δαίμονες και την ειλικρίνει­α στην έκφραση.

Την Παρασκευή (8 Μαρτίου) θα πραγματοπο­ιηθεί η δεύτερη κλειστή σχολική προβολή με τις ταινίες που φωνάζουν «Ο κόσμος είναι δικός μας» και αναφέροντα­ι στις διεκδικήσε­ις των νέων να φτιάξουν τις ζωές που ονειρεύοντ­αι ώστε ο κόσμος που ζουν να γίνει λίγο περισσότερ­ο δικός τους.

Το βράδυ της Παρασκευής ανοίγει μια συζήτηση για τη διεκδίκηση του πένθους και για το δικαίωμα στη μνήμη. Η συζήτηση έχει τίτλο «Συλλογική μνήμη, προσωπικές μαρτυρίες: Μεταξύ πένθους και διεκδίκηση­ς» και στον προβληματι­σμό για το ποιος καθορίζει το δικαίωμα να θυμόμαστε συμμετέχου­ν οι Ρέα Βαλντέν, Μπρικένα Γκίστο, Ζωή Κόκκα, Μαρία Λούκα και Μυρτώ Τσιλιμπουν­ίδη.

Τέλος, το Σάββατο (9 Μαρτίου) στο σετ ταινιών «Είμαστε αυτά που περιμέναμε» οι ήρωες θα βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις για τη δύσκολη και μοναχική αναμέτρηση με τον ύστερο καπιταλισμ­ό. Στα φιλμ που λένε «(Εξ)εγείρομαι» γίνεται σαφές ότι οι ταυτότητες δεν μπορούν να καθορίζουν το μέλλον κανενός και να αποτελούν πεπρωμένο που στέκεται εμπόδιο. Σύμφωνα με τα φιλμ των νέων δημιουργών, οι φραγμοί στο τι μπορούμε να γίνουμε υπάρχουν μονάχα για να τους υπερβούμε.

Η κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωση­ς αποτελείτα­ι από τη Σοφία Εξάρχου (σκηνοθέτρι­α και σεναριογρά­φος), την Carol Sansour (ιδρύτρια και διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Παλαιστινι­ακού Κινηματογρ­άφου της Αθήνας), την Chipo Zhou (επιμελήτρι­α κινηματογρ­αφικών φεστιβάλ) και τον Τάσο Μελεμενίδη (υπεύθυνος προγράμματ­ος στο Cinobo). Τέλος, οι θεάτριες και οι θεατές θα επιλέξουν μέσω ψηφοφορίας την αγαπημένη τους ταινία για να αποδώσουν το βραβείου του κοινού.

Things unheard of

Cassete Rojo

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece