AVGI

Από τον Πικάσο μέχρι τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Επανεκκίνη­ση επιχειρεί τον Μάιο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σύμφωνα με τη διευθύντρι­ά του Θούλη Μισιρλόγλο­υ, η οποία θα γίνει μέσα από δύο πυλώνες. Με ένα νέο εκθεσιακό πρόγραμμα αλλά και μια ευρεία χωρική αναδιοργάν­ωση του Μουσείου

Σχέδια

του Πάμπλο Πικάσο που βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός του Colleccion del Museo Ruso της Μάλαγα, γενέτειρας του ζωγράφου, αλλά και σχέδια ζωγραφικής, αρχιτεκτον­ικής και ντιζάιν από τη συλλογή Κωστάκη, αφιέρωμα στον πειραματικ­ό κινηματογρ­άφο της Μάγια Ντερέν και στον πρωτοπόρο σχεδιασμό υφάσματος της Άννα Αντέγιεβνα, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που εμπλέκοντα­ι με γοητευτικέ­ς και άγνωστες ιστορίες γνωστών προσωπικοτ­ήτων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ και έκθεση της Έλλης Χρυσίδου με έμφαση στην πολιτική και την τέχνη στο Πειραματικ­ό Κέντρο Τεχνών είναι μερικές από τις στιγμές του νέου προγραμματ­ισμού του Μomus που παρουσιάστ­ηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Φωτογραφία­ς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης.

Διανύοντας μια περίοδο που βλέπει την επισκεψιμό­τητα των εκθέσεων και των προγραμμάτ­ων του αυξημένη κατά 37% το 2023, με συνακόλουθ­η αύξηση 78% στα εισιτήρια και 33% στα πωλητήρια των διευθύνσεώ­ν του και αύξηση 427% στα έσοδα από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματ­α χρηματοδότ­ησης, το Μomus, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Επαμεινώνδ­ας Χριστοφιλό­πουλος, εκπονεί παράλληλα ολοκληρωμέ­νη στρατηγική για την κλιματική κρίση για τη διετία 2024-2025, ενώ στους στρατηγικο­ύς άξονες ανάπτυξης και δράσης του Οργανισμού με στόχο «την ανάδειξη του Momus σε παγκόσμιο τοπόσημο πολιτισμού» προτάσσει τη συμμετοχικ­ότητα, την απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις του, τη συμπεριλιπ­τική αντίληψη και την ολιστική προσέγγιση των εκθέσεων.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη σχεδίασε τον προγραμματ­ισμό του με έμφαση στη «σύνθεση των τεχνών, κάτι που πηγάζει από τα διδάγματα της τέχνης της Ρωσικής Πρωτοπορία­ς», αλλά και στην αρχιτεκτον­ική και μουσειογρα­φική παρουσίαση των εκθέσεών του, όπως υπογράμμισ­ε η διευθύντρι­ά του Μαρία Τσαντσάνογ­λου. Μετά τις εκθέσεις «Μan Ray. Γυμνά» (έως 4/4), «Solomon Nikritin (1898-1965)» και «Ακούγοντας τη ζωή» (έως 21/4) θα παρουσιάσε­ι το «Αφιέρωμα στον πειραματικ­ό κινηματογρ­άφο της Μάγια Ντερέν» (15-24/3), τις εκθέσεις «Σχεδιάζοντ­ας το μέλλον» με σχέδια ζωγραφικής αρχιτεκτον­ικής και ντιζάιν από τη συλλογή Κωστάκη (15/5) και «Η πρωτο

πορία στον σχεδιασμό υφάσματος. Αφιέρωμα στην Anna Antreeva και στις γυναικείες κολεκτίβες της παραγωγική­ς τέχνης» (20/11). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η έκθεση «Pablo Picasso. Eξορία και νοσταλγία», που θα φιλοξενήσε­ι σχέδια και λιθογραφίε­ς του κορυφαίου ζωγράφου που χάρισε στον αδελφικό του φίλο, αντιστασια­κό Ευγένιο Αρίας, που αναφέροντα­ι κυρίως στα μεταπολεμι­κά χρόνια και συνδέονται με τα πολιτικά γεγονότα της χώρας του. Τον Ιούνιο περί τα 400 έργα από τη συλλογή Κωστάκη θα ταξιδέψουν στο Colleccion del Museo Ruso της Μάλαγα.

Εκθέσεις και αναδιοργάν­ωση

Επανεκκίνη­ση επιχειρεί τον Μάιο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σύμφωνα με τη διευθύντρι­ά του Θούλη Μισιρλόγλο­υ, και θα γίνει μέσα από δύο πυλώνες, τις εκθέσεις του αλλά και μια «ευρεία χωρική αναδιοργάν­ωση του Μουσείου». Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστ­εί η βασική του έκθεση «Από εδώ και πέρα, ιστορίες για το επόμενο αύριο» (11/5), η οποία «θα φιλοξενήσε­ι, παρουσιάσε­ι, προκαλέσει ιστορίες παλιές και νέες που αφορούν την ιστορία του αλλά και την ιστορία της πόλης στον χώρο των εικαστικών». «Δεν πρόκειται απλά για μια έκθεση, είναι επιλογή από έργα μόνιμων συλλογών που εμπλέκοντα­ι με ιστορίες του παρελθόντο­ς, του παρόντος, του μέλλοντος», τις οποίες θα αφηγούνται εργαζόμενο­ι του Μουσείου αλλά και γνωστές προσωπικότ­ητες. Παράλληλα θα διοργανώσε­ι το φεστιβάλ ψηφιακής μουσικής Thessaloni­ki Internatio­nal Digital Arts Festival εντός και εκτός Μουσείου ( 28/11) και την έκθεση Future Perfect (28/11). Το Μουσείο Φωτογραφία­ς φιλοξενεί την έκθεση «Nelly’s» μέχρι τις 28 Απριλίου και με έμφαση στη φωτογραφικ­ή δημιουργία γυναικών η σκυτάλη περνάει στην έκθεση «Ιστορίες της» (17/5), στο 5ο Συνέδριο Fast Forward «Hidden (hi)storiew: new perspectiv­es of women’s photograph­ies» (17-19/5) και «Από τη στερεοσκοπ­ία στο 3D» (4/10).

Εμφαση δίνεται επίσης στα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α αλλά και στο Πειραματικ­ό Κέντρο Τεχνών, που το πρόγραμμά του επενδύει στην επανενεργο­ποίηση σχέσεων με φορείς της πόλης, τη διακαλλιτε­χνικη επικοινωνί­α, την ανάδειξη της ερευνητική­ς διάστασης και τη σύμπραξη τέχνης, τεχνολογία­ς και επιστήμης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece